29
loading

Λίγοι άνθρωποι μπορούν να πουν ότι η ιστορία ήταν το αγαπημένο τους μάθημα στο σχολείο. Και μάλλον είναι λογικό, όταν η διδασκαλία της ιστορίας αναλώνεται σε παπαγαλίες ημερομηνιών και ονομάτων. Κάπως έτσι, μόνο μεγαλώνοντας εκτιμάμε την αξία της ιστορίας και ανακαλύπτουμε ξανά όλα αυτά που δήθεν είχαμε διδαχθεί ως μαθητές, αλλά ποτέ δε μάθαμε.

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου, για παράδειγμα, είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, και ίσως αυτό που καθόρισε περισσότερο από κάθε άλλο γεγονός την τύχη της ίδιας της επανάστασης. Όμως τι θυμόμαστε από το σχολείο γι' αυτήν; Το πολύ-πολύ να θυμόμαστε τη χρονιά που διεξήχθη, το 1827.

Ας δούμε λοιπόν, απαλλαγμένοι από το άγχος της παπαγαλίας τι ακριβώς συνέβη στο Ναυαρίνο και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την ελληνική (και όχι μόνο) ιστορία.

Το έντονο παρασκήνιο

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο 1827. Η Ελληνική Επανάσταση μετρά ήδη έξι χρόνια και βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, καθώς οι ελληνικές δυνάμεις έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα, μετά την επέλαση του Ιμπραήμ στη δυτική Πελοπόννησο. Οι Έλληνες στρατιώτες δεν ξεπερνούν τους 5.000, την ίδια ώρα που οι Οθωμανοί έχουν 25.000 στρατιώτες στη Στερεά Ελλάδα, ενώ ο Ιμπραήμ έχει μαζί του άλλους 15.000 Αιγύπτιους στρατιώτες στην Πελοπόννησο. Τα πράγματα δείχνουν πολύ δύσκολα για τους Έλληνες, που πολεμούν σκληρά για να κρατήσουν την ανατολική Πελοπόννησο, κόντρα στην εντολή του σουλτάνου για ολοκληρωτική καταστολή της επανάστασης.

Εν τω μεταξύ, όμως, οι διεθνείς διπλωματικές ισορροπίες έχουν αλλάξει. Μέχρι το 1826 η βρετανική και η αυστριακή διπλωματία κινούνταν προς την κατεύθυνση της μη παρέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων, προκειμένου να αποφευχθεί η ρωσική στρατιωτική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας. Οι Μεγάλες Δυνάμεις πίστευαν πως η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα κατάφερνε να καταπνίξει την επανάσταση. Όμως οι Έλληνες αντιστέκονταν σθεναρά. Όταν από το 1825 και μετά, με την έλευση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς το μέρος των Οθωμανών, ήταν πια αργά.

Κι αυτό γιατί τον Δεκέμβριο του 1825 ο Τσάρος Αλέξανδρος πέθανε και τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του, Τσάρος Νικόλαος Α', που ήταν πιο τολμηρός και πιο εθνικιστής από τον προκάτοχό του, προκαλώντας ανησυχία στην Αγγλία και τη Γαλλία, που τότε άλλαξαν στάση και αποφάσισαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία. Τον Ιούλιο του 1827 υπεγράφη η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία οι Μεγάλες Δυνάμεις καλούσαν τις δύο πλευρές σε ανακωχή και προσέφεραν διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις για τον τελικό συμβιβασμό μεταξύ τους. Και πάλι, οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν ήθελαν ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Αντίθετα, οραματίζονταν μία Ελλάδα υποταγμένη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά με έναν αυξημένο βαθμό αυτονομίας. Μία κρυφή ρήτρα της συνθήκης προέβλεπε πως αν μία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν αποδεχόταν την ανακωχή εντός ενός μήνα, οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις θα έστελναν από έναν εκπρόσωπό τους στο Ναύπλιο, αναγνωρίζοντας έτσι για πρώτη φορά de facto την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα αποδέχθηκε τη συμφωνία, όμως η Οθωμανική Αυτοκρατορία την απέρριψε. Ο Άγγλος αντιναύαρχος Σερ Έντουαρντ Κόντρινγκτον, ένας φιλέλληνας που στην Αγγλία ήταν λαϊκός ήρωας λόγω του ρόλου του στη Μάχη του Τραφάλγκαρ, ανέλαβε να πείσει τους Οθωμανούς να υποχωρήσουν. Η εντολή που είχε ήταν να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα δεδομένων των συνθηκών» (άρα ενδεχομένως και στρατιωτική δράση) προκειμένου να επιβληθεί η Συνθήκη του Λονδίνου. Ο Κόντρινγκτον έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Οθωμανών ότι θα παύσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους σε στεριά και θάλασσα, όμως τα επεισόδια στον ελλαδικό χώρο συνεχίστηκαν. Τον Οκτώβριο του 1827 οι εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων (ο αντιναύαρχος Κόδριγκτον από την Αγγλία, ο υποναύαρχος Δεριγνύ από τη Γαλλία και ο υποναύαρχος Χέιδεν από τη Ρωσία) έκριναν πως η πλευρά των Οθωμανών δεν τηρούσε τα συμφωνηθέντα.

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου

Στις 8 Οκτωβρίου του 1827 (20 Οκτωβρίου με το νέο ημερολόγιο) ο συμμαχικός στόλος άρχισε να παίρνει θέσεις μάχης στο Ναυαρίνο. Οι Οθωμανοί και οι Αιγύπτιοι που είχαν συγκεντρώσει ναυτικές δυνάμεις στο σημείο δεν απέτρεψαν τα αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πλοία να εισέλθουν από την Πύλο, όμως έστειλαν μήνυμα στον Κόντρινγκτον, ως επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων, ότι δεν είχε δοθεί άδεια για να εισέλθουν στα πλοία. Ο Κόντρινγκτον απάντησε πως δε βρισκόταν εκεί για να λάβει εντολές, αλλά για να δώσει εντολές και προειδοποίησε πως αν οι Οθωμανοί άνοιγαν πυρ πρώτοι, ο στόλος τους θα καταστρεφόταν. Πράγματι, ένα αιγυπτιακό πυρπολικό επιτέθηκε πρώτο σε βρετανική λέμβο, σκοτώνοντας έναν αξιωματικό, και σε εκείνο το σημείο ξεκίνησε η ιστορική ναυμαχία.

O τουρκοαιγυπτιακός στόλος, πιστεύοντας πως είχε πλεονέκτημα έναντι των συμμαχικών δυνάμεων, λόγω της αριθμητικής του υπεροχής και της υποστήριξης από τα πυροβόλα των γύρω φρουρίων, επιτέθηκε πριν καν οι συμμαχικές δυνάμεις προλάβουν να λάβουν τις τελικές τους θέσεις στην παράταξη. Αυτό όμως εν τέλει εξελίχθηκε σε πλεονέκτημα για τα συμμαχικά πλοία, καθώς ορισμένα εξ αυτών δεν είχαν προλάβει να αγκυροβολήσουν και άρα μπορούσαν να ελιχθούν με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Αν και δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν τα πλοία που συμμετείχαν στη ναυμαχία, η επικρατέστερη εκδοχή θέλει τις συμμαχικές δυνάμεις να πολεμούν με 10 φρεγάτες, δύο μικρότερα πολεμικά πλοία και δέκα υποστηρικτικά πλοία, ενώ τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο με 17 φρεγάτες, περίπου 58 μικρότερα πολεμικά πλοία και τουλάχιστον 5 πυρπολικά. Τα συμμαχικά πλοία είχαν συνολικά 1.258 κανόνια, ενώ τα τουρκοαιγυπτιακά είχαν 2.180 κανόνια. Επομένως, ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος ήταν μεγαλύτερος σε μέγεθος. Όμως υστερούσε σε τρεις κρίσιμους τομείς: στην ποιότητα κατασκευής των πλοίων του, το βεληνεκές των κανονιών και την τεχνογνωσία των ναυτικών. Και αυτά τα πλεονεκτήματα των συμμαχικών δυνάμεων αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας, καθώς ήταν τελικά αυτά που τους έδωσαν μία καθοριστική νίκη.

Μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας, σχεδόν ολόκληρος ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος είχε καταστραφεί. Σύμφωνα με τους Οθωμανούς, περίπου 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 1.100 τραυματίστηκαν, ενώ αντίθετα για τους συμμάχους οι απώλειες ήταν πολύ μικρότερες: 181 νεκροί και 480 τραυματίες.

Καθώς τα νέα για τη μεγάλη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων διαδίδονταν στην Πελοπόννησο, οι καμπάνες των εκκλησιών στα χωριά άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα και οι εορτασμοί κράτησαν για μέρες. Ήταν πια φανερό πως η Ελληνική Επανάσταση όχι μόνο είχε σωθεί, αλλά είχε αναπτύξει και μία εντελώς νέα δυναμική.

Μετά τη ναυμαχία

Φυσικά, τίποτα δεν είχε ακόμα τελειώσει. Οι Οθωμανοί είχαν ακόμα περίπου 40.000 στρατιώτες στην κεντρική και νότια Ελλάδα και δεν είχαν καμία διάθεση να υποχωρήσουν και να δεχθούν τη Συνθήκη του Λονδίνου. Όμως σε εκείνο το σημείο ήταν κρίσιμη η παρέμβαση της Ρωσίας, που τον Απρίλιο του 1828 κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καταφέρνοντας τεράστια πλήγματα στις βόρειες κτήσεις των Οθωμανών. Λίγους μήνες αργότερα, ο Ιμπραήμ αποχώρησε από την Πελοπόννησο, που απελευθερώθηκε με τη βοήθεια των Γάλλων, και μέχρι το 1829 οι ελληνικές δυνάμεις είχαν απελευθερώσει και την κεντρική Ελλάδα.

Τον Σεπτέμβριο του 1829 ο ρωσικός στρατός έφτασε περίπου 65 χιλιόμετρα μακριά από το παλάτι του Σουλτάνου, ο οποίος αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και να αποδεχθεί τη μακρά λίστα των ρωσικών απαιτήσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και η αποδοχή της αυτονομίας της Ελλάδας. Όμως πλέον οι Έλληνες, με αναπτερωμένο ηθικό μετά τις στρατιωτικές τους νίκες και τις καταστροφές των Οθωμανών, αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με οτιδήποτε λιγότερο από την πλήρη ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους.

Εν τέλει, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830, οι Σύμμαχοι υποχώρησαν από την πάγια θέση τους και αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας, που με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης αναγνωρίστηκε επίσημα και από τον Σουλτάνο.

Με λίγα λόγια, εξαιτίας της έκβασης της ναυμαχίας του Ναυαρίνου ανατράπηκε η ισορροπία δυνάμεων στον ελλαδικό χώρο και άλλαξε ο ρους της ιστορίας, επιτρέποντας τελικά στους Έλληνες να απελευθερωθούν από τον οθωμανικό ζυγό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν των άλλων, η ναυμαχία του Ναβαρίνου είναι ιστορική και για έναν ακόμα λόγο: Ήταν η τελευταία σημαντική ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar Μστ

  Με απλά λόγια η ελληνική επανάσταση απέτυχε και μας ξελάσπωσαν οι μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) που μας ήθελαν αποικιοκρατία τους...έτσι κι αλλιώς η ελληνική επανάσταση εξ αρχής χρηματοδοτήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις (ιδίως μέσω της φιλικής εταιρείας) και πολλοί \"αγωνιστές\" ήταν μισθοφόροι και όσοι πολεμούσαν καρπώνονταν τα λάφυρα...γι\' αυτό για δεκαετίες μας έστελναν απεσταλμένους από το εξωτερικό να μας κυβερνάνε...στη πραγματικότητα η Ελλαδίτσα ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητη χώρα.!!

  1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

   Και που είναι το πρόβλημα, δεν κατάλαβα. Εαν ηταν καποια μπολσεβικικη επανασταση και χρηματοδοτουταν απο την μαμα Σ. Ε., δεν θα πείραζε καθόλου.

   1. avatar Giors

    Ποια σοβιετική Ένωση αγράμματε...στα 1827 είμαστε.

   2. avatar Rotten

    Ότι του φανεί του λωλοστεφανη είσαι μεγάλε...

    1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

     Πατάω καλους αγαπητέ.

 2. avatar Για ενα δανειο….

  Για να μαθαίνουν οι παληοι και οι νεωτεροι. Στη βρετανικη πρωτευουσα εξαιτίας της χρηματοδότησης των Ναπολεόντιων πολέμων ( χρηματοδοτούσαν και τις δυο πλευρες) είχαν σωρευτεί ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ. Τόσα πολλά που έπαιρνε δάνειο όποιος ηθελε...Ενδεικτικά υπήρχε ανθρωπος που πηρε δανειο για να ιδρύσει κράτος στη λατινική αμερικη...
  Αν η Ελλάδα ΔΕΝ ειχε πάρει το δάνειο από τους Αγγλους εστω και αν χαθηκαν τα μισα στο δρομο δεν θα ειχαμε απελευθερωθεί ΠΟΤΕ. Ο Κόδριγκτον κατεβηκε για αυτο το λόγο ακριβως. Ένα νέο κράτος το οποίο θα εξασφαλιζε διαρκή δανεια και χρεη στη χρηματαγορα του Λονδινου... Τα υπόλοιπα ειναι ηρωοποιήσεις και τιποτε παραπανω...

 3. avatar ιστοριοφίδης

  H παρορμητικότητα του Κοδρικτώνος , που τελικά τον οδήγησε και στην δυσμένειά του
  απο την Βουλή των Λόρδων, ήταν ο καθοριστικός παράγων κολοφαρδίας της ελληνικής
  επανάστασης. Οι δυτική πελοπόννησος ήδη είχε πάρει προσκυνοχάρτια με πρωτουργό
  το Νενέκο , παρα τις προσπάθειες ενός μοναδικού Κολοκοτρώνη. Οι ρωμιοί μια ζωή
  διχασμένοι και με φαύλους αρχηγούς Μαυροκορδάτο, Κωλέττη και δημογεροντία
  που ακόμη και σήμερα ηγείται ως ολιγαρχική φαυλοκρατία, προέβησαν σε δύο
  εμφυλίους την ώρα η πατρίδα απαιτούσε ομοψυχία. Ευτυχώς που η ναυμαχία του Ναυαρίνου
  ανάγκασε εκ των πραγμάτων την ιερά συμμαχία να αποφασίσει μετά κόπων και βασάνων ότι
  ο μεγάλος ασθενής (οθωμ.αυτοκρατορία) απαιτούσε ένα κατασκευασμένο αντίπαλο
  δέος (ελλαδιστάν) για να υπάρχει το διαίρει και βασίλευε των άγγλων , και να ελέγχονται
  (οπως και τώρα) τα στενά και η επίφοβη κάθοδος της αρκούδας στα ζεστά νερά της μεσογείου.

 4. avatar Ταδε εφη ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  \'\'Κουνησαν τον .. λον\'\' τους
  γιατι φοβηθηκαν τον \'\' ...λον\'\' της Ρωσιας.
  ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ !
  Και που θα γινεται και ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,
  μεχρι να ξεκαθαρισει ποιος θα μας κατακτησειΙ !!
  Ο Διογενης αποστρεφει το προσωπον του και απο το \'\'τσακαλι\'\' και απο την \'\'αρκουδα\'\',
  και διαθετει τις μικρες του δυναμεις για ΝΑ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΜΑΣ \'\'ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ\'\' Η ΕΛΛΑΣ !!!

 5. avatar Ξενιαστος παλαβιαρης????

  Πλήρης ανατροπή τώρα με την αριστερή παρένθεση των κατσαπλιαδων . Παραδίδουμε την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΛΕΝΕ ΤΟΥΣ ΟΥΓΚΑΝΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ , ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ ΚΛΠ.

 6. avatar Ψυχολεηλατης

  ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟΊ ΠΟΥ ΆΛΛΟΙ ΚΑΝΟΝΊΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΎΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΌΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

  1. avatar Κοιτα αρνητικες

   Χαλαει η αληθεια φαινεται, αφου εχουμε συνηθησει να μας χαιδευουν τ αυτια...

 7. avatar NickNick

  και σημερα εχουμε τους αθεους ανθελληνες προδοτες να σβησουν ολη μας την ιστορια...αλλα ο ελληνας ακομα κοιμαται!!

  1. avatar Υπνος του δικαιου

   Κοιμουνται γιατι προφανως ακομα πιστευουν πως απελευθερωθηκαν μονοι τους. \'Η δεν εχεις καταλαβει τα στοιχεια που σου δινει το αρθρο `η αυτα που σου δινουν και παπαγαλιζεις απεχουν κατα πολυ απ την πραγματικοτητα. Το θεμα ειναι πως η επανασταση ηταν καταδικασμενη σε αποτυχια χωρις την επεμβαση των \"αιρετικων\" ξενων. Ναι ειναι οι ιδιοι ξενοι που ακομα και σημερα βριζουμε γιατι μας βοηθησαν ν αποκτησουμε κρατος (εστω και αν τους βολευε να διαμελισουν την οθωμανικη αυτοκρατορια). Το οτι οι παππουδες μας τα σκ[...] στην συνεχεια με την ευρωπαικοτατη συνειδηση που μας κληρονομησαν οι Τουρκοι και κραταμε μεχρι σημερα με αποτελεσμα να φτασουμε εδω που φτασαμε δεν χρειαζεται βεβαια να μας ενοχλει ουτε και να μας ενδιαφερει.

 8. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Συμφωνα με τους αριστερούς κατσαπλιαδες που μας κυβερνούν, η επανάσταση ηταν.... ταξική!!

  1. avatar Μστ

   Εσύ δηλαδή πιστεύεις ότι οι αμόρφωτοι και αναλφάβητοι γραικοί και αρβανίτες μετά από 600 χρόνια ρωμαίων, 1000 χρόνια βυζαντινής αυτοκρατορίας και 400 χρόνια οθωμανών, είχαν εθνική συνείδηση..?? για την ακρίβεια ούτε ταξική δεν ήταν η επανάσταση γιατί πάντα ήμασταν και θα είμαστε ραγιάδες...απλά όσοι πολέμησαν ήταν μισθοφόροι είτε παίρνοντας λάφυρα είτε με μισθό από τις μεγάλες δυνάμεις που μας ήθελαν αποικιοκρατία τους

   1. avatar Υπνος δικαιου

    Προφανως και κανεις λαθος για να ξεσηκωθει ενα εθνος γιατι περει τουτου προκειται χρειαζεται ενα ειδος εθνικης συνειδησης, δεν ξεσηκωθηκαν στο ονομα των ξενων αλλα του εθνους δεν φωναξαν στην αρχη τουλαχιστον \"ζητω ο Μαυρογιαλουρος\", αυτο ηρθε μετα.

    1. avatar Μστ

     Συγνώμη αλλά όλοι οι στρατοί στο κόσμο είναι μισθοφορικοί (μόνιμοι με μισθό)...έχουν κάποιο λόγο που πολεμάνε εκτός από τα φράγκα..?? και ο Κολοκοτρώνης που έβρισκε τα λεφτά και πλήρωνε αυτούς που τον ακολουθούσαν στις μάχες..?? που βρήκανε λεφτά για όπλα οι πάμφτωχοι έλληνες..?? ξύπνα και δες την αλήθεια...

     1. avatar Υπνος δικαιου

      Στην περιπτωση του Κολοκοτρωνη δεν μπορω παρα να συμφωνησω, οπως αναφερει κι ο Μακρυγιαννης «όταν ο Κολοκοτρώνης και οι σύντροφοί του ήρθαν από τη Ζάκυνθο δεν είχαν πιθαμή γης. Τώρα φαίνεται τι έχουν … και τι ζητούνε από το έθνος; Μιλιούνα ακόμα διά τις μεγάλες δούλεψες. Και σε αυτά ποτές δεν αναπεύονται». Φυσικα οπως αναφερει ο ιστοριοφιδης πιο πανω δεν ηταν ο μονος, εξαλλου αυτες οι φατριες δεν αφησαν τον Καποδιστρια να φτιαξει κρατος. Οσων αφορα τα περι μισθοφορικων στρατων ποτε μα ποτε ενας μισθοφορικος στρατος δεν ξεκιναει μια επανασταση για να απελευθερωθει, δεν υπαρχει λογος να κοψει το χερι που τον ταιζει. Ας μην συγχεουμαι εναν πολεμο μ εναν απελευθερωτικο αγωνα, τα παραδειγματα ειναι αμετρητα, απο τους ειλωτες εως τους Ζουλου πρωτα ηταν η επιθυμια για ελευθερια. Οπως εγραψα πριν το πως καταληγει ενα τετοιο εγχειρημα και απο την λευτερια παμε στο να φαμε οσα ππιο πολλα μπορουμε ειναι μια αλλη ιστορια

   2. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

    Ναι. Αυτα δεν σβήνουν ποτέ. Οπως οι Εβραίοι δεν εσβησαν ποτέ. Οπως βγηκαμε απο τον Μεσαίωνα και ηρθε ο Διαφωτισμος και η Αναγέννηση. Οπως ολοκληρος ο δυτικος πολιτισμός δομηθηκε πανω στην Αρχαία Ελλάδα, ετσι βρέθηκαν η σπίθα που τα αναζωπηρωσε ολα. Ειχε ηδη αρχισει στην Ευρώπη και δεν αργησε να μας επηρεάσει.
    Οπως εσυ περθμενεις την αναβιωση της μαμας πατριδας σου της Σ. Ενωσης ποταπό ανθρωπάκι που μισεις τα παντα απο αυτον τον τοπο επειδή αντιβαινει στην ηλιθια κόσμο θεωρία που ασπαστηκες παιδακι και εγινες γενιτσαρος.

    1. avatar Ευπατριδης

     Μα, απευθύνεσαι σε αυτό το παράσιτο; Παρασιτοκτόνο,χρειάζεται! DDT...

    2. avatar Rotten

     Τα αστροπλοια σας περιμένουν στο Σείριο...

  2. avatar !!!!!

   ναι μόνο που οι σημερινοί συριζαίοι θα πολεμούσαν μαζί με τους τουρκους.

 9. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ Τ.

  Ας δοξάσουμε την τύχη μας αλλά και τον Κόδριγκτον, που ερμηνεύοντας κατά το συμφέρον μας τις διφορούμενες, ασαφείς και ελλιπείς εντολές δράσης που είχε πάρει, διέταξε πυρ καταστρέφοντας τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, κάτι για το οποίο αργότερα η Πατρίδα του του επέρριψε ευθύνες ρίχνοντάς τον σε δυσμένεια!!

 10. avatar Αστυνομία Γλώσσας

  Εξαιρετικό το άρθρο, αλλά γράφτηκε τη νύχτα, με όλα τα παρεπόμενα της νύχτας. Έτσι, πριν τη διόρθωση γράφετε: \"Στις 8 Οκτωβρίου του 1847\" . Μάλλον 20 χρόνια νωρίτερα, σωστά;

 11. avatar Aimilios

  μια χουφτα σκλαβοι.
  μια χουφτα σκλαβοι διδαξαν ηρωισμο, αυταπαρνηση και πιστη στην ελευθερια εναντια στους γενεοκτονους αριστερους ισλαμιστες.
  Τι κοινο εχετε με αυτους, τι λατρευετε τοσο πολυ σε αυτα τα σιχαματα τους σφαγεις οθωμανους εσεις οι αριστεροι;;;; πως αποκαλειτε τους συγχρονους μογγολους, \"αδερφους\" σας;;;

  1. avatar Μστ

   Συγνώμη αλλά αν διαβάσεις το άρθρο, οι \"σκλάβοι\" απέτυχαν στην επανάσταση...οι μεγάλες δυνάμεις σε απελευθέρωσαν από τους τούρκους με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου γιατί μας ήθελαν προτεκτοράτο τους;...οι μεγάλες δυνάμεις ήταν αυτές που χρηματοδοτούσαν την φιλική εταιρεία και την επανάσταση εξ αρχής και αποδέχθηκε στο τέλος που επενέβησαν οι ίδιες να μας ξελασπώσουν.!!

   1. avatar Aimilios

    Ναι, οι 400 χρονια σκλαβοι επιζησαντες γενοκτονιας δεν μπορεσαν να νικησουν μονοι τους μια αυτοκρατορια της εποχης, αυτο δεν μειωνει τον ηρωισμο τους και το ασυλληπτο στην παγκοσμια ιστορια κουραγιο τους.

  2. avatar Rotten

   Φίλε... Το χεις τερματίσει... Ζήτα βοήθεια... Ξεπερνάς τη πολιτική... Εχεις ξεκάθαρα εμμονές... Ψάξου. Είναι κρίμα

   1. avatar Aimilios

    καταλαβαινω απο την απαντηση σου οτι ετσουξε και τσουζει ακομα ε;;; βλεπεις ελληνικη σημαια και βγαζεις σπυρακια;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...