179
loading
Γράφει
ο Γιώργος Λαμπίρης

Ο Στέλιος Κοντός, μένει στη Ζυρίχη. Δουλεύει σε μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου, τη Swiss Re, ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης βρίσκεται στο γραφείο του.

Αυθόρμητα την ώρα της συνέντευξης, λέει με ενθουσιασμό: «Θα σου στείλω τη θέα που έχω τώρα από το γραφείο μου. Είναι σαν να δουλεύω στο Παλαιό Φάληρο και να βλέπω την Αίγινα απέναντί μου…»

elvet2
Η θέα από το γραφείο του Στέλιου Κοντού

Η Ζυρίχη είναι η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. Αυτό δείχνουν τόσο παλαιότερες έρευνες, όσο και νεότερες. Φέτος η Μercer, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΗR του πλανήτη την κατατάσσει στη δεύτερη θέση. Στην πρώτη θέση ηγείται η Βιέννη.

Στη Ζυρίχη οι εργαζόμενοι δουλεύουν οκτώ το πολύ εννέα ώρες. Όποιος τις ξεπεράσει θεωρείται αργόσχολος. Το στοίχημα της οικονομικής πολιτικής του κράτους, είναι να αφήνει στους πολίτες του ελεύθερο χρόνο για να ξοδέψουν τα χρήματα που βγάζουν στην αγορά.

Οι κάτοικοι αυτής της πόλης επιδοτούνται από την ασφαλιστική τους εταιρία για να πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Αυτό που θέλει περισσότερο μία ασφαλιστική στην Ελβετία, είναι να απαλλαγεί από τα έξοδα νοσηλείας, κάποιου πολίτη που δεν είναι υγιής, όπως εξηγεί ο Στέλιος.

Ίσως βέβαια δεν είναι μια πόλη ιδανική για κάθε είδος επαγγελματία. Οι μεγαλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες προσφέρονται στους τομείς της βιοφαρμακευτικής, της τραπεζικής - χρηματοοικονομικών και των ασφαλίσεων. Αν κάποιος με καλλιτεχνικές ανησυχίες βρεθεί στη Ζυρίχη, πιθανότατα θα δυσκολευτεί.

Ο Στέλιος κατάγεται από τη Χαλκίδα. Εκεί τελείωσε το σχολείο και αμέσως μετά έφυγε στο εξωτερικό για σπουδές.

Η Χαλκίδα, είναι για τον ίδιο η πόλη που παρέχει την ησυχία και την οργάνωση που παρέχει μία ελληνική επαρχιακή πόλη.

elvet4

Αντίστοιχα η Ζυρίχη, παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, δεν παύει να είναι ένα μικρό χωριό, όπως την αποκαλεί ο ίδιος. Η πόλη των 400 χιλιάδων… και κάτι, κατοίκων.

«Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Αγγλία. Έμεινα εκεί για πέντε χρόνια, πήρα το πρώτο μου πτυχίο, έκανα μεταπτυχιακό. Γύρισα ξανά στην Ελλάδα, όπου δούλεψα σε ελληνική τράπεζα.

Το 2011, στα 30 μου, αποφάσισα  -εν μέσω κρίσης-, να κάνω το επόμενο βήμα. Έφυγα στο εξωτερικό, γιατί ήθελα να διευρύνω τις σπουδές μου. Έκανα MBA στη Γαλλία, σπουδάζοντας για ένα χρόνο.

Στη συνέχεια εργάστηκα στο Παρίσι σε μία θυγατρική της Lafarge και δύο χρόνια αργότερα μου δόθηκε η ευκαιρία να μετακομίσω στη Ζυρίχη και να εργαστώ στον ασφαλιστικό τομέα».

Μόνο ιδιωτική ασφάλιση

AP_060612044234

Περιγράφοντας την καθημερινότητα του, μιλάει αρχικά για την ασφάλιση ενός εργαζόμενου. «Εάν κάποιος είναι ιδιωτικός υπάλληλος, δεν ασφαλίζεται σε δημόσια ταμεία. Είναι υποχρεωμένος από το νόμο να διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση, καταβάλλοντας περί τα 300 ευρώ μηνιαίως. Όποιος δεν είναι Ελβετός, και εισέρχεται στη χώρα, πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να αποκτήσει ασφάλεια ζωής. Επίσης, ανάλογα με την εταιρεία στην οποία εργάζεται κάποιος, παρέχεται βοήθημα στις μηνιαίες ασφαλιστικές ενός εργαζόμενου».

Διευκρινίζει ότι η ασφαλιστική εισφορά, υπολογίζεται σε συνάρτηση με την ηλικία κάθε πολίτη, τις παροχές ή άλλους παράγοντες.

Εκτός των άλλων όμως διατίθεται και εργατική ασφάλιση, την οποία είναι υποχρεωμένος να παρέχει ένας εργοδότης. «Εάν για παράδειγμα βρίσκομαι σε επαγγελματικό ταξίδι στο Λονδίνο, και μου συμβεί κάτι, με καλύπτει το ασφαλιστικό πρόγραμμα της εταιρείας μου».

Σύνταξη και με το μήνα…

elvet3

Σε ό,τι αφορά στις συνταξιοδοτικές εισφορές, ο κάθε ασφαλισμένος, καταβάλει επιπλέον χρήματα κάθε μήνα, τα οποία προορίζονται για το συνταξιοδοτικό πλάνο που διαθέτει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία. «Το κράτος δεν παρέχει συντάξεις. Ωστόσο υποχρεώνει οποιαδήποτε επιχείρηση, είτε να έχει δικό της συνταξιοδοτικό ταμείο, είτε να συνεργάζεται με κάποιο από τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία κατά κύριο λόγο ελέγχονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το ποσοστό μηνιαίας εισφοράς για σύνταξη κυμαίνεται από 3% έως 7% του μισθού. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα εάν επιθυμεί να καταβάλει 3%, 4%, 5% από το μισθό του ή περισσότερο.

Επίσης εισφέρει στη σύνταξη και ο εργοδότης. Στη συνέχεια η ασφαλιστική εταιρεία επενδύει τα χρήματα που καταβάλλονται για σύνταξη και κάθε χρόνο ή ανά εξάμηνο ενημερώνει το δικαιούχο για την πορεία του συνταξιοδοτικού του ταμείου (pension fund). Ο ασφαλισμένος λαμβάνει τα χρήματα της σύνταξης, είτε ως μηνιαία δόση, είτε πριν συμπληρώσει τα χρόνια σύνταξης σε περίπτωση που εγκαταλείψει τη χώρα ή τα χρειαστεί για να αγοράσει σπίτι, καθώς και εφάπαξ.

Επίσης, από τον πρώτο χρόνο λαμβάνει ενημέρωση από το συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο ενημερώνει για τις εισφορές που έχει καταβάλει. Ταυτόχρονα ενημερώνει για το μισθό που θα λάβει όταν συμπληρώσει τα χρόνια συνταξιοδότησης στα 65 του, εφόσον ο μισθός και η θέση του παραμείνουν ως έχουν σήμερα».

«Επίσης μπορεί να βγει πρόωρα στη σύνταξη στα 58 χρόνια με μειωμένες απολαβές», συμπληρώνει ο Στέλιος.

Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία

stelios

Η δημόσια υγεία, είναι μία ακόμα από τις βασικές προτεραιότητες στη χώρα. «Τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ζυρίχης είναι από τα καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το πανεπιστημιακό απασχολεί γύρω στα 50.000 άτομα. Ωστόσο θα πρέπει να παραδεχτώ πως εάν μου τύχει κάτι και καλέσω ασθενοφόρο, θα πρέπει να το πληρώσω επιπλέον, με κόστος τουλάχιστον 500 ευρώ, σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο ασφάλισής μου. Συνήθως τα ασφαλιστήρια αναφέρουν ότι παρέχεται κάλυψη για νοσήλια, από 300 ή 500 ευρώ και άνω, με τη μορφή απαλλαγής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου.

Εάν για παράδειγμα επισκεφθώ ένα δερματολόγο και το κόστος της επίσκεψης είναι 100 ευρώ, δεν χρεώνονται στην ασφαλιστική μου εταιρεία. Εάν όμως κάνω μία επέμβαση με κόστος 10.000 ευρώ θα καλύψει τα 9.700 ευρώ και τα υπόλοιπα 300 θα τα καλύψω από την τσέπη μου. Ωστόσο παρέχεται και η δυνατότητα να απολαμβάνει κανείς πλήρους κάλυψης νοσηλείας, πληρώνοντας υψηλότερο ασφάλιστρο».

 Ο βασικός μισθός των 4.000 ευρώ

Όπως λέει ο Στέλιος, ο βασικός μισθός ενός ταμία – ανειδίκευτου εργαζόμενου, που εργάζεται στα McDonald’s στη Ζυρίχη, είναι περίπου 4.000 ευρώ. «Για κάποιον ο οποίος είναι νεοπροσλαμβανόμενος, αφού έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, ηλικίας 23-25 ετών, ο μισθός ξεκινάει από τα 7.500-8.000 ευρώ.

Παρόλ’ αυτά το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό. Ειδικά τα ενοίκια. Για παράδειγμα για ένα σπίτι 50 τετραγωνικών, κάποιος μπορεί να πληρώνει 1.500 ευρώ. Στο ποσό περιλαμβάνονται τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί του σπιτιού. Κάποιοι άλλοι τομείς όπως είναι οι αγορές από το σούπερ μάρκετ, είναι πιο οικονομικοί. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα είδη πρώτης ανάγκης είναι τα περισσότερα πιο φθηνά από την Ελλάδα, με εξαίρεση τα κρεατικά, τα οποία είναι πολύ ακριβά».

Αγοράζοντας σπίτι – Μία δύσκολη υπόθεση

Η αγορά ακινήτου στην Ελβετία δεν είναι εύκολη για κάποιον νεοαφιχθέντα στη Ζυρίχη. «Όποιος δεν διαθέτει ελβετικό διαβατήριο ή άδεια παραμονής, δύσκολα μπορεί να αποκτήσει σπίτι εδώ», παραδέχεται ο Στέλιος.

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί. Για να μπορέσω να εργαστώ εδώ απαιτείται πράσινη κάρτα (κάρτα εργασίας), η οποία ποικίλλει σε κατηγορίες «L»(Limited) με περιορισμένη χρονική διάρκεια, «Β» (Basic) για κάποιον ο οποίος έχει συγκεκριμένο συμβόλαιο εργασίας έως 5 έτη. Στα έξι έτη κάποιος μπορεί να αποκτήσει κάρτα εργασίας «C» (Current) και στη δεκαετία διατηρεί το δικαίωμα έκδοσης ελβετικού διαβατηρίου. Επί της ουσίας, ο κάτοχος κάρτας «C» είναι ευκολότερο να αγοράσει σπίτι σε σχέση με κάποιον που βρίσκεται στο επίπεδο «Β», καθότι και το τραπεζικό επιτόκιο σε περίπτωση δανεισμού είναι μεγαλύτερο, αλλά και η προκαταβολή που απαιτείται για ένα σπίτι είναι πιο υψηλή.

Εξαίρεση αποτελεί εάν κάποιος είναι εκατομμυριούχος και προχωρήσει σε αγορά ή αγορές ακινήτων, κάτι που θεωρείται foreign direct investment (απευθείας επένδυση από το εξωτερικό). Συνήθως πίσω από τέτοιου είδους επενδύσεις βρίσκονται Άραβες, Ρώσοι ή Κινέζοι».

To σκεπτικό βάσει του οποίου δεν δίνονται εύκολα ευκαιρίες αγοράς ακινήτων σε εργαζόμενους με λιγότερα από πέντε χρόνια παρουσίας στη Ζυρίχη, είναι ότι κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα στον ένα, στα δύο ή στα τρία χρόνια, και θεωρείται κατηγορία πολίτη «υψηλού ρίσκου».

elvet5

Η καθημερινότητα στη Ζυρίχη

Η καθημερινότητα στη Ζυρίχη ξεκινάει από νωρίς το πρωί για το Στέλιο. Και λίγο νωρίτερα για τους Ελβετούς…

«Δουλεύω 8-9 ώρες την ημέρα, συνολικά 42 ώρες την εβδομάδα. Αυτό είναι το επίσημο ωράριο στη χώρα. Το μοντέλο εργασίας στη Ζυρίχη είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την Ελλάδα. Θυμάμαι πως όταν εργαζόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να βρίσκομαι στο γραφείο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Εάν τύχαινε μία μέρα να φύγω στις 8, μπορεί να υπήρχε ακόμα κόσμος στο γραφείο, και να με κοιτάζει με μισό μάτι. Σαν να έλεγε: “τι κάνεις και φεύγεις τόσο νωρίς; Δεν δουλεύεις;”.

Εδώ εάν κάποιος δουλεύει παραπάνω από τις 42 ώρες, θεωρείται αντιπαραγωγικός. Επί της ουσίας οι Ελβετοί θεωρούν ότι κάποιος επιδιώκει έτσι να σπαταλάει το χρόνο του. Το εργασιακό μοντέλο υπαγορεύει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει μόλις τελειώσει τη δουλειά του, να βγει στην αγορά, να πάει σινεμά ή να φάει κάτι, για να κυκλοφορήσουν τα χρήματα που κερδίζει στην αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν κάποιος δουλεύει πολλές ώρες, δεν θα βγει έξω. Αντιθέτως θα πάει στο σπίτι του, θα μαγειρέψει κάτι και θα κοιμηθεί, αβγατίζοντας τα χρήματά του κάτω από το στρώμα».

AP_070519046851

Το καθημερινό πρόγραμμα ενός Έλληνα ή ενός Ελβετού στη Ζυρίχη

Οι Έλληνες έχουν κοινωνική ζωή. Βγαίνουν μεταξύ τους, συναναστρέφονται ο ένας τον άλλο. Ίσως μια εικόνα αρκετά διαφορετική από αυτή που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ή μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, όπου οι μετακινήσεις και η συναναστροφή μεταξύ των ανθρώπων είναι δυσκολότερη.

«Συνήθως ξυπνάω στις 6.30 το πρωί. Στις 8.00 με 8.30 βρίσκομαι στο γραφείο. Δουλεύω έως τις 5.30 – 6.00. Μετά είτε θα πάω στο γυμναστήριο, είτε θα δω τους φίλους μου για ένα ποτό. Στις 9.00 με 9.30 συνήθως γυρίζω στο σπίτι. Θα φάω κάτι και το αργότερο έως τις 12.00 θα κοιμάμαι. Αντίστοιχα ο μέσος Ελβετός ξυπνάει στις 5.30. Στις 7.00 θα βρίσκεται στο γραφείο, και αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, έως τις 10.30 θα έχει πέσει για ύπνο. Αυτοί που κυκλοφορούν μετά τις 10.30 το βράδυ στην πόλη είναι οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί. Η δική μας ζωή δεν είναι μέρος της ζωής των Ελβετών», εξηγεί ο Στέλιος Κοντός.

Η ποιότητα ζωής στη Ζυρίχη είναι ασύγκριτη. Έτσι την παρουσιάζει ο Στέλιος. Και ουδεμία διάθεση αμφισβήτησης υπάρχει.

Είναι ιδανική ιδίως για κάποιον οικογενειάρχη. Παρέχει ασφάλεια στην καθημερινότητα, άνεση στης μετακινήσεις. Τόσο έντονα και τα δύο στοιχεία, σε βαθμό που ο Στέλιος δεν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του, δεν κινδυνεύει να τον ληστέψουν στο δρόμο. Κυκλοφορεί μόνο με το ποδήλατο.

elvet1

«Εάν κάποιος επιζητά την ξέφρενη ζωή και επιδιώκει να θεωρηθεί πολίτης του κόσμου, δεν θα το συναντήσει εδώ. Η Ζυρίχη δεν έχει σχέση με τη Μαδρίτη, το Βερολίνο, το Λονδίνο… Επικρατεί μία κουλτούρα ευρύτερου σεβασμού. Στους κανόνες, στον άνθρωπο… Δεν θα δείτε μουσικούς να παίζουν μουσική στους δρόμους. Δεν θα δείτε αδέσποτα. Ακόμα και οι άστεγοι που υπάρχουν είναι 4 ή 5 σε ολόκληρη την πόλη. Το κράτος τους παρέχει στέγη για να μείνουν. Ωστόσο εκείνοι κατ’ επιλογή τους επιθυμούν να μένουν στο δρόμο. Δεν θέλουν να κλειστούν στους τέσσερις τοίχους».

«Η πόλη είναι πολύ ασφαλής. Άλλαξα δύο σπίτια την τελευταία διετία. Αφήνω τα κλειδιά του σπιτιού μου έξω από την πόρτα. Τα παπούτσια μου στο χαλάκι της εξώπορτας. Ποτέ δεν αντιμετώπισα κρούσμα κλοπής. Όπως και κανένας από τους γείτονές μου».

Στην Ελλάδα μόνο για τουρισμό

Στο ερώτημα εάν θα επέστρεφε στην Ελλάδα, είναι ξεκάθαρος. «Δεν είναι καλή στιγμή για να επιστρέψει κανείς στην Ελλάδα. Μιλάω με φίλους και συμμαθητές. Με παλιούς συναδέλφους. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Ωστόσο το γενικότερο κλίμα είναι κάπως… μίζερο».

«Εξάλλου έχει σημασία τι κερδίζω και τι χάνω. Πέρα από το συναισθηματικό δέσιμο με τον τόπο μου. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα, δεν θα γύριζα. Στη Ζυρίχη πηγαίνω στο σπίτι μου με το ποδήλατο. Σταματάει μπροστά στα πόδια μου η Lamborghini και μου επιτρέπει να διασχίσω ανενόχλητος τη διάβαση των πεζών.

Επαγγελματικά απολαμβάνω κάτι που δεν θα βρω στην Ελλάδα. Νιώθω άνετα, αμείβεται ο κόπος μου. Όταν κάνω λάθος στη Ζυρίχη μου λένε: “Δεν πειράζει, έμαθες. Συνεχίζουμε!”. Aν κάνω κάτι σωστά – έστω και μικρό -, θα με επαινέσουν. Έφυγα από την Ελλάδα χωρίς κανένα παράπονο το 2011, απλά για να συνεχίσω τις σπουδές μου στη Γαλλία. Παρόλ’ αυτά δεν θα γύριζα πίσω».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

179
σχόλια
 1. avatar αθανασιοςδιακος

  Πολυ σωστα τα λεει. Η Ελλαδα ειναι η χωρα του τρεις και εξηντα. και καποιοι ανιδεοι λενε για τα ψηλα κοστη μαλλον δεν διαβασανε ποσα παιρνει αυτος που το γραφει και μεινανε σε αυτα που παιρνει ο υπαλληλος στα macdonalds.

 2. avatar kosmadopoulou despina

  Bitte,

  i would like me to come for work or in amonastry ,and me to stay for some months anf some few months -2-3,me to be in Greece...
  Do you want to answer me in simple English/
  Thank you.. [...]

 3. avatar Τόσκας

  Συμφωνώ η Ελβετία εκτός το ότι είναι πολύ ακριβή έχει ελειπες ο σε όλα και όχι σαν την Ελλάδα ,που ο καθένας προσπαθεί μα σε φάει ,να σε κλέψει η να μην σε πληρώσει ,όλοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του ,στηνελλαδα δεν γίνεται αυτό
  Κουτσομπολιό και κακιες είναι στην ελλαδ στο εξωτερικό δεν είναι έτσι και ειδικά σε όλη της Ελβετία και οι άνθρωπο είναι υπέρ ευγενικοί

 4. avatar Τάσος Ροδος

  Τα 4000€ στην Ελβετία δεν σε φτανουν να περάσεις τον μήνα. Τα πάντα ειναι τοσο ακριβά. Να φανταστεί κανείς οτι οι Ελβετοί υποχρεώνουν σε δασμούς τελωνείου μεχρι και τα ειδη σουπερ μαρκετ, αν καποιος πεταχτει Γερμανία και ψωνίσει εκει.

  1. avatar μιγκρεκο

   και δεν ειναι 4000 ευρω, ειναι 4000 φράγκα, έχει διαφορά

 5. avatar γιαννης131

  Να πατε να απαυτωθειτε κεντροευρωπαιοι φραγκολεβαντινοι μισελληνες, κι εσεις και η ποιοτητα ζωης σας. Ερχεται το τελος σας συντομα..

  1. avatar Βασιλης 22

   Λοιπον ειμαι 22 χρονων. ειμαι Ελληνας ζω στην Ελλαδα. ΩΡΑΙΑ μετα απο αυτο το κομμεντ που διαβασα.
   εχω να σου πω τα εξης, ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΤΩΜΑ ΣΟΥ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΕΝΝΗΜΑ, ΜΠΑΣΤΑΡΔΕ ΦΑΣΙΣΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣΤΗ! ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΑΥΡΙΟ
   ΠΟΥ ΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΙΛΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΕ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΟΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ 400 ΕΥΡΟ ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΑΚΑΜΑ. και ασε τους εξυπνους να μετανασθευουν αντε βλακα!

 6. avatar Giorgos123$

  Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω με κάποια σχόλια είναι γιατί κρίνετε όλους και όλα. Ο καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά. Εδώ οι Αλβανοί στην Ελλάδα ζουν πολύ καλύτερα από τον μέσο Έλληνα. Και έχει εξήγηση αυτό. Οπουδήποτε στο κόσμο η πρώτη γενιά μεταναστών μετά από λίγα χρόνια ζουν καλύτερα από τους ντόπιους. Διότι εργάζονται πολύ και κάνουν οικονομία. Αντιθέτως οι γηγενείς κάτοικοι είναι χαλαροι, μαλακοί και τους φταίνε όλα και όλοι εκτός από τους ίδιους. Πουθενά δεν είναι εύκολα. Και μέσα στη κρίση υπάρχουν ευκαιρίες αλλά ποιος έχει τη διάθεση να τις εκμεταλλευτεί. Όλοι προτιμούν να μιλάνε, αντί να δουλεύουν...

  1. avatar aretos

   κ. Γιώργο, φαίνεται ότι εσύ ζείς στόν κόσμο σου...Από πού συμπεραίνεις ότι οι ξένοι οιασδήποτε χώρας έχουν καλύτερη ζωή από τούς ντόπιους, δηλ. κάνουν λεφτά, επειδή εργάζονται περισσότερο; Αυτό στό γράφει ένας από τό 2,8% κατά τό Der Spiegel με τα μεγαλύτερα εισοδήματα από μισθούς στήν Γερμανία επί 33 χρόνια μέχρι πρόσφατα. Φαίνεται θα ζούσες στό περιθώριο τής ξένης κοινωνίας, όπου είσουν, α΄ν είσουν. Αν δέν είσουν (μετανάστης) ή αν είσουν στό περιθώριο, τότε δέν έχεις δικαίωμα λόγου.

 7. avatar Γιώργος Μ.57

  Ενα παραδειγμα. Γιος οικογενειακού φίλου πήρε Master μηχανικού απο το Κέμπριτζ. Είχε προτάσεις για δουλειά από Αγγλία, Γαλλία, Ιαπωνία. Προτίμησε Ιαπωνία. 3 χρόνια μετά είναι προϊστάμενος τμήματος Αμερικανικής πολυεθνικής στα 26 του χρόνια. Οι περισσοτεροι συμμαθητές του απο το λύκειο δεν εχουν παρει πτυχίο ακόμα. Σημειωτέον ότι δεν προέρχεται από πλούσια οικογένεια. Θα είχε αυτές τις ευκαιρίες αν καθόταν να πίνει την φραπεδια του στην Ελλάδα μας ζώντας με χαρτζιλίκι του παππού μέχρι τα 30 και κλαίγοντας την άτιμη μοίρα του \"πώς μας έχουν καταντήσει οι ξενοι\";

 8. avatar Άτομο

  Ελλάδα μόνο για τουρισμό. Λυπάμαι αλλά δεν πρόκεται να πληρώνω την σύνταξη του \"μαζί τα φάγαμε\" και των συν αυτώ. Η χώρα δεν έχει πάψει να είναι προτεκτοράτο από τον καιρό της τουρκοκρατίας.

  1. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

   Καλά θα κάνεις και εγω θα έφευγα .. Εχω 3 παιδιά και είμαι 48 ετων, αν ήμουνα 10 & 15 χρόνια νεότερος δεν θα καθομουνα εδω να περίμενα τι ??? το θάνατο μου ??? ...θα την έκανα απο την ασυδοσία, την ψευτοδημοκρατία ,το οίκο Ανοχής του Ελλαδιστάν!

 9. avatar Vkar

  Αν για κάτι νοιώθω τυχερός είναι που γεννήθηκα Έλληνας. Τόσο απλά.

 10. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

  Ρωτάει ο Αγγλος τον Γερμανό:
  - Πήρατε αύξηση φέτος?
  - Πήραμε!
  - Και τι τα έκανες?
  - Ε να, αγόρασα ένα σπίτι στις Άλπεις.
  - Και τα υπόλοιπα?
  - Με τα υπόλοιπα αγόρασα μια Porche 911 Carrera.
  Ρωτάει ο Γερμανός τον Γάλλο:
  - Πήρατε αύξηση φέτος?
  - Πήραμε!
  - Και τι τα έκανες?
  - Ε να, αγόρασα για την κόρη μου ένα διαμέρισμα στις Κάννες.
  - Και τα υπόλοιπα?
  - Με τα υπόλοιπα αγόρασα ένα Audi A6 Avant.
  Ρωτάει ο Γάλλος τον Έλληνα:
  - Πήρατε αύξηση φέτος?
  - Πήραμε!
  - Και τι τα έκανες?
  - Ε να, αγόρασα μια βέσπα μεταχειρισμένη
  - Και τα υπόλοιπα?
  - Τα υπόλοιπα τα έβαλε η μάνα μου!

 11. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

  Ήταν ένας Έλληνας ένας Γερμανός και ένας αμερικάνος.
  Εκεί που μιλούσαν όμορφα και ωραία βλέπουν τον Αμερικάνο να μιλάει μόνος του.
  Τα παίζει ο Έλληνας και ο Γερμανός. Μόλις τελειώνει ο αμερικάνος τον ρωτά ο Έλληνας:
  - Ρε Αμερικάνε τι έκανες?
  - Να ρε Έλληνα, έχω ένα ακουστικό στο αυτί μου και ένα μικρόφωνο στο στόμα μου και μιλάω με την γυναίκα μου, λέει ο αμερικάνος.
  Αργότερα βλέπουν το Γερμανό να μιλάει στα δάχτυλα του και μόλις τελειώνει τον ρωτούν:
  - Ρε σι τι έκανες εκεί τόση ώρα?
  - Να έβαλα ένα μικρόφωνο στο μικρό μου δάκτυλο και ένα ακουστικό στο μεγάλο και μιλάω με την κοπέλα μου.
  Σε μια στιγμή εκεί που μιλούσαν ακούγεται ένας μεγάλος κρότος από την μεριά του Έλληνα.
  - Τι έγινε? ρωτούν τον Έλληνα.
  - Να ρε παιδιά μόλις μου έστειλαν ένα fax, απαντά ο Έλληνας.

 12. avatar Καποδίστριας

  Την Ελβετία την οργάνωσε διοικητικά ο Καποδίστριας. Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν θέλαμε την σοφία του και τον δολοφονήσαμε. Ας τα λουστούμε τώρα.

 13. avatar ΔΣΕ

  4000 μισθός δεν σημαίνει τίποτα, αν υπολογίσεις το κόστος ζωής.
  Το νερό 500ml από 3 - 4 ευρώ, για φαγητό ούτε λόγος.

  1. avatar Σ Σπύρος

   Φίλε μου έχει κ νερό με 50 λεπτά άμα θες το λέω γιατί είμαι Ζυρίχη κ ξέρω ανάλογα με δυνατότητα σου δεν χρειάζεται να πας σε μαγαζί να πας σε σούπερ μάρκετ

  2. avatar katsaprokos

   Το παληκάρι δεν έχει ιδέα από την Ζυρίχη και γενικά από ζωή . Το ξέρω πρσωπικά , τα πάγια έξοδα δηλαδή χωρίς να φας αγγίζουν στην καλύτερη τα 2000 και μένεις με άλλους και δεν έχεις οικογένεια

  3. avatar Κατσαπρόκος

   Τυγχάνει το παληκάρι να το γνωρίζω και λύθηκα στα γέλια με το άρθρο που διάβασα. Αλήθεια το Kreis 1 που ζει , δίπλα με τις πουτ.... το θεωρεί επίπεδο υψηλό? Όπως την βρίσκει να μου πει ο καθενας . Νοιώθω λες και εγώ δεν ζω στην Ζυρίχη , αλλά σε μια άλλη πόλη . 1)Ο βασικός μισθός δεν υπάρχει . Ο καθενας δίνει ότι θέλει . Σχετικά ξεκινάει απο 2900 καθαρά φραγκα . ( σκλαβοπάζαρα τα λένε αυτοί που ξέρουν)Τυγχάνει να δούλεψα στα Macdonalds και το ωρομίσθιο είναι 20 φράγκα την ώρα μικτά.Αρα ποτέ δεν είδα τα 4000 . Όπως αναφέρει ο χαλαρουά τύπος. Πληρώνει λέει η ασφαλιστική να πας γυμναστήριο, ναι καλύπτει 200 φράγκα τα υπόλοιπα από την τσεπη . ( Ούτε το ένα τρίτο). Το νοσοκομείο του Triemli θεωρείται ένα από τα χειρότερα. Και οι ίδοι οι Ελβετοί το λένε . 3-4 ωρες αναμονή στα επείγοντα και σε εξεταζει πρακτικός. Αν πας Κυριακή πρωί φεύγεις απόγευμα και δεν ξέρεις τι ακριβώς έχεις,γιατί ούτε και οι ίδιοι ξέρουν . Γράφει Είναι ιδανική ιδίως για κάποιον οικογενειάρχη.Έχει παιδιά και ξέρει ? Τα παιδιά κυκλοφορούν μόνα τους από το νηπιαγωγείο τα αναγκάζουν μα πηγαίνουν μόνα τους σχολείο σε μια πόλη που έχει αρκετά κρούσματα παιδεραστίας (Παρεπιπτόντως υπάρχει υψηλό ποσοστό παιδοφιλίας). Στα σχολεία η εκπαιδευση είναι χαμηλού επιπέδου , για αυτό και οι φραγκάτοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά. Ολοήμερα δεν υπάρχουν και τα παιδιά στις 12 σχολάνε και έρχονται σπίτι για να ξαναφύγουν στις 13,30 για να ξαναπάνε σχολείο μέχρι 15,30 , άρα ποιος τα προσέχει τα παιδιά? Η μητέρα?

  4. avatar lathos

   Το νεράκι εχει εξω αυτά τα χρήματα. Οχι στο super market. Οταν επισκεφτεις την Ακρόπολη αν δεν έχεις 3 ευρω μην πας να αγοράσεις νεράκι [..] και καφεδάκι των 6 ευρω και άνω στην Σαντορινη καλοπληρωμένε των 525 Ευρω μηνιαίως

 14. avatar Έλληνας υπερήφανος.

  Δεν μπορώ να καταλάβω την μιζέρια των περισσοτέρων...Ρε παιδιά ο καθένας κάνει αυτό που αισθάνεται.Καποιοι φεύγουν κάποιοι μένουν για τους προσωπικούς τους λόγους.Για μένα προσωπικά που έχω ταξιδέψει αν βάλω την ζυγαριά Ελλάδα θα μου δείξει.Καποιος άλλος θα προτιμήσει κάποια άλλη χώρα.Ξεκολληστε και σεβαστείτε την γνώμη του άλλου δίχως να τον υποτιμάτε.Το καλό και όμορφο για τον καθένα είναι διαφορετικό.Καλημερα σας.

 15. avatar Μιχάλης gr

  Όμορφα και ωραία μας τα παρουσιάζει ο φίλος μας. Είμαι και εγώ κατοικος Ζυριχης, όμως δεν είναι όλα ρόδινα και ωραία. Ένα μεγάλο μέρος σίγουρα ισχύει. Προσωπικά δεν δουλεύω 42 ώρες, εργάζομαι 50 βάση συμβολαίου αλλά με τις υπερωρίες φτάνω να είμαι και 70 ώρες τη βδομάδα στη δουλειά (αρκετές φορές αναγκάζομαι όμως τις ώρες να μην τις γράφω, διότι θα έχω κακή αξιολόγηση, και αυτό όχι γιατί είμαι αντιπαραγωγικός αλλά ο φόρτος εργασίας είναι ανάλογος). Επίσης έχω να πω πως είναι ένα σύστημα καθαρά καπιταλιστικό. Ο απλός ανειδίκευτους εργάτης των 4.000ευρω όχι απλά δεν τα βγάζει πέρα, αλλά πεινάει (με το συμπάθειο).
  Προσωπικά βρίσκομαι στην Ελβετία από ανάγκη, με την πρώτη ευκαιρία σίγουρα θα επιστρέψω στην Ελλάδα και ας είμαι με λιγότερα, αρκεί να είμαι στον τόπο και τους δικούς μου. Ότι αστράφτει σίγουρα δεν είναι χρυσός, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τόσο επιφανειακές που δεν υπάρχουν πραγματικές φιλίες. Η διαδικασία της συνεννόησης για ένα ραντεβού διασκέδασης μέρες ή και βδομάδες πριν και της απόλυτης τάξης προσωπικά με κουράζουν. Υπάρχει μια απλή τυπική ευγένεια από τον κόσμο....μέχρι εκεί. Όσοι γνωστοί και φίλοι μου εργάζονται στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι οικονομικά όπως είμαστε εμείς στην Ελβετία, όμως οσο αφορά τα απλά καθημερινά πράγματα είναι απόλυτα ολιγαρκείς και ευχαριστημένοι.

  1. avatar Anonymous

   Μιχάλη κ εγώ ζυριχη είμαι και ο τυπάκοςπου τα γράφει είναι εντελώς άσχετος. Αν κατάλαβες τι γράφει λέει πως όποιος δουλεύει πάνω απο 8-9 ώρες είναι αργόσχολος.

  2. avatar pan

   Αν εισαι εσυ Ελβετία εγώ είμαι Αυστραλία...

  3. avatar Δεν έχεις ιδέα πως είναι τα πράγματα στην Ελλαδα

   Και πολύ αμφιβάλω αν είσαι και Ελβετία γιατί έχω δουλέψει και εγώ εκεί... και μόνο ότι έχεις ωραία εστιατόρια να πας που κανένας δε καπνίζει το θεωρώ πολιτισμό! Εάν είσαι ο τύπος του Κεραμεικού καλή επιστροφή στην Ελλάδα σου... πήγαινε με 800 ευρώ να δεις αν θα τα βγάλεις πέρα... ούτε για καφέ εξυπνακια

 16. avatar Δήμ63

  ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ,
  ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΡΑΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΕΝΤΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΟΟΥΡΔΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ.
  ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΤΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.
  ΓΕΜΙΣΕ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΣΟΜΠΑΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΒΟΛΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΕΛΟΥΝΕ!!!
  ΚΑΜΜΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ,ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ!!!!

 17. avatar ΙΕΡΟΦΑΝΤΙΣ 2017

  οι ελβετοι ανταλασαν το χρυσο απο τα κρεματορια του χιτλερ γιατι το γερμανικο χρημα δεν περνουσε πουθενα, ετσι ξεκινησε ο παραδεισος τους απο το αιμα εκατομυριων αθωων

  1. avatar Anonymous

   Οι ελβετοί ήταν αγράμματοι και τους παρακάλαγαν πριν από 30 χρόνια να πάνε για δουλειά και δεν πήγαιναν. Ελβετός μου το χει πει

 18. avatar ENOSITIS

  και ας μου απαντησει καποιος γιατι σε αυτην την χωρα σταματησε ως...δια μαγειας...καθε βιομηχανικη παραγωγη? Γιατι εισαγουμε πατατες απο την αιγυπτο? γιατι εισαγουμε σχεδον τα παντα? Γιατι αγαπητοι και αγαπητες μου τα πολιτικα κοματα με την ανοχη και την υποστηριξη του λαου επι 40 χρονια κατεστρεψαν οτι ειχε μεινει πανω σε ατυην την χωρα.Και συνεχιζουν ακαθεκτοι με νεο ονομα και σημα.Και οπως ειπε ο τζωρτζ οργουελ \'λαος που ψηφηζει επαναλαμβανομενα πολιτικους προδοτες κλεφτες δεν ειναι θυμα.Ειναι συνενοχος\'.

  1. avatar giannis alex

   Μη μου τους Έλληνες τάραττε .

 19. avatar Apla

  Οσα χρονια και να μεινει, οτι και να κανει δεν θα αποκτησει ποτε την ελβετικη υπηκοοτητα.
  Κατι λεει, αυτο!

 20. avatar ENOSITIS

  και οπως ελεγε ο μεγαλος σαρρης..\"δυστηχια σου Ελλας με τα τεκνα που γεννας Ω Ελλας ηρωων χωρα τι γαιδαρους βγαζεις τωρα...\" καλη σας νυχτα.

  1. avatar Xountalas

   Σουρης, Γιωργος Σουρης!

Παρακαλούμε περιμένετε ...