Η Ελληνίδα αντιπρόεδρος κορυφαίας βιομηχανίας συστημάτων αυτοκινήτου εξηγεί γιατί η Αμερική είναι η χώρα της

Η Όλγα Αλαβάνου μιλάει στο newsbeast.gr για την καριέρα, την οικογένεια και για τη ζωή μακριά από την Ελλάδα


WEEKEND
0:20
07/05/2017
Η Ελληνίδα αντιπρόεδρος κορυφαίας βιομηχανίας συστημάτων αυτοκινήτου εξηγεί γιατί η Αμερική είναι η χώρα της
48
loading

Μία Ελληνίδα, η Όλγα Αλαβάνου έφυγε από την Αθήνα το 1980 με προορισμό την Αμερική. Τελείωσε το σχολείο και σπούδασε στο Wayne State University το Michigan.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Στην Αμερική όπως λέει η ίδια συνάντησε τις συνθήκες που κάνουν μία χώρα φιλόξενη και λειτουργική για τους πολίτες της. Ο μοναδικός ιστός που τη συνδέει με την Ελλάδα, είναι πλέον μόνο τα οικεία της πρόσωπα.

Σήμερα, είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Αντιπρόεδρος Βορείου Αμερικής στον ιαπωνικό όμιλο Υazaki, μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες έρευνας και ανάπτυξης αναλώσιμων προϊόντων και όχι μόνο, με τα οποία τροφοδοτεί τη βιομηχανία αυτοκινήτου.

Η Yazaki, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες, ιδιοκτησίας των αδελφών Yazaki, προμηθεύει από υβριδικά και ηλεκτρικά συστήματα, καλωδίωση και κάθε άλλης μορφής προϊόντα απαραίτητα για τα περισσότερα για όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται καθημερινά στους δρόμους.

Η εταιρεία έχει ετήσιο τζίρο που ξεπερνάει τα 40 δισ. δολάρια, απασχολεί 280.000 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 45 χώρες.

Η κυρία Αλαβάνου, μιλάει στο newsbeast.gr για την προσωπική της διαδρομή από την Ελλάδα στην Αμερική. Για την ένταση που είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητας των Ελλήνων. Στο δρόμο όταν οδηγούν το αυτοκίνητό τους  και στην προσωπική τους ζωή.

Περιγράφει τις επαγγελματικές συνθήκες, αλλά και πως μία γυναίκα καταφέρνει να μοιράσει  τη ζωή της μεταξύ γραφείου, αεροπλάνου, και κόσμου, όντας επιτυχημένη.

Θα ήθελε να είχε περάσει περισσότερες ώρες με το παιδί της όταν γεννήθηκε. Ωστόσο  προτίμησε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην καριέρα της.

Μιλάει για την οικονομία της Ελλάδας. Μία χώρα, η οποία δεν διαθέτει βιομηχανία, ούτε και υποδομή για να τη στηρίξει, όπως λέει. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να επενδύσει στον τουρισμό και να κερδίσει πολλά περισσότερα, η στάση πολλών επαγγελματιών είναι πολλές φορές αποτρεπτική για τους επισκέπτες, όπως εκτιμά.

Ο πατέρας της ήταν Αθηναίος, όπως λέει περιγράφοντας τη γνωριμία των γονιών της.

alavanou2

«Πραγματικά Αθηναίος. Όχι σαν αυτούς που λένε ότι είναι. Βέρος. Όταν πρωτοδιορίστηκε ως πολιτικός μηχανικός, πήγε στην Καλαμάτα. Κι εκεί γνώρισε τη μητέρα μου. Δεν έμειναν για πολύ όμως. Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψαν στην Αθήνα».

«Ήρθα στη Αμερική μόλις τελείωσα το Αρσάκειο Γυμνάσιο στην Αθήνα. Εγκαταστάθηκα στο Michigan, όπου ήρθα για να σπουδάσω, το 1980. Αποφοίτησα με πτυχίο στον τομέα του Electrical Engineering και όταν τελείωσα, αποφάσισα να μείνω στη Αμερική. Ήθελα περισσότερο να δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα . Αν θα μου άρεσε η ζωή εδώ. Τότε δεν είχα σκοπό να μείνω στην Αμερική», αφηγείται η Όλγα Αλαβάνου.

Έφυγε από την Ελλάδα όταν έδωσε πανελλαδικές και δεν πέτυχε στη σχολή που ήθελε.

«Δεν με ενδιέφερε να σπουδάσω στη σχολή που είχα πετύχει. Ξέρετε πώς λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα. Όποιος μπει κάπου, σπουδάζει στη σχολή στην οποία πέτυχε και όχι σε εκείνη που επιθυμεί. Οι γονείς μου δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να μείνω στην Αμερική. Μάλιστα ήταν πολύ δυσαρεστημένοι με την απόφασή μου να μείνω εδώ. Πάντοτε όμως με προέτρεπαν να κάνω καριέρα. Σε μία γενιά που οι γυναίκες δεν είχαν καριέρα και η μοναδική τους δουλειά ήταν να δουλεύουν στο σπίτι».

«Δούλεψα στην Chrysler και πάνω στο χρόνο με πλησίασε η Ford, προτείνοντάς μου δουλειά. Δούλεψα εκεί για σχεδόν 7 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έκανα MBA στο Πανεπιστήμιο, με έξοδα που κάλυπτε εξ ολοκλήρου η εταιρεία. Το πρωί δούλευα, το βράδυ σπούδαζα».

«Ήταν δύσκολο να πετύχω σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο»

alavanou4

«Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου ήταν πολύ δύσκολο να καθιερωθώ σε μία δουλειά όπως αυτή. Είναι ένας κλάδος ανδροκρατούμενος. Πλέον έχει απορροφήσει περισσότερες γυναίκες, ωστόσο και πάλι είναι πολύ λίγες. Πιστεύω όμως -και είμαι ήδη 30 χρόνια σε αυτό το επάγγελμα- ότι η ποιότητα της δουλειάς βοηθάει κάποιον να εδραιωθεί στο εκάστοτε επάγγελμα, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται δίπλα του. Όταν κάποιος δουλέψει σκληρά και είναι επαγγελματίας, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Δυστυχώς αυτό που βλέπω γύρω μου είναι ότι πολλές γυναίκες δύσκολα καταλαβαίνουν τι βήματα πρέπει να κάνουν για να προοδεύσουν επαγγελματικά. Κυρίως στην Ευρώπη και φυσικά στην Ασία. Στην Αμερική τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα για μία γυναίκα επαγγελματία».

Μία καθιερωμένη μέρα ξεκινάει για εκείνη λίγο πριν τις 6 το πρωί. Όχι από πίεση, αλλά κυρίως από συνήθεια όπως η ίδια λέει. Η μισή της ζωή εξελίσσεται σε ένα αεροπλάνο. Η υπόλοιπη στο έδαφος. Ωστόσο διατηρεί έντονη κοινωνική ζωή. Απολύτως φυσιολογική, όπως η ίδια την περιγράφει.

«Το πρόγραμμά μου είναι τρελό. Ακόμα και ο άντρας μου, ο οποίος είναι επίσης πολυάσχολος,  δεν το πιστεύει πολλές φορές. Όμως δεν μπορεί κανείς να ξυπνήσει μια μέρα και να αποκτήσει ξαφνικά ένα πρόγραμμα σαν το δικό μου. Έρχεται σιγά σιγά. Με πολλή οργάνωση και θυσίες. Η μέρα μου ξεκινάει πολύ νωρίς. Γύρω στις 6 συνήθως. Μιλάω πάντα στη μητέρα μου το πρωί, όταν φεύγω από το σπίτι, και συνήθως είναι 6 παρά… Καμιά φορά 5.30. Συχνά αναρωτιέται: «Μα έχεις τρελαθεί;». «Έως και τις 5 το απόγευμα βρίσκομαι σε συνεχείς συναντήσεις και αργότερα τυχαίνει είτε να πάω για κάποιο φαγητό το βράδυ. Ποτέ μου δεν κοιτάζω το ρολόι».

Της ζητάω να μου μιλήσει για την Ελλάδα. Στην αρχή εμφανίζεται πιο διστακτική. «Έχω άποψη, αλλά προτιμώ από τη στιγμή που δεν είμαι ειδική να μην λέω πράγματα που ενδεχομένως δεν ισχύουν». «Νομίζω ότι στην Ελλάδα κάπου χάσαμε τη βιοτεχνία», λέει λίγο μετά. «Ίσως γιατί προσπαθήσαμε να γίνουμε πολύ γρήγορα Ευρωπαίοι χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα θεμέλια», συμπληρώνει.

«Δεν ξέρω από πού προκύπτει το εισόδημα σε μια χώρα χωρίς βιομηχανία»

alavanou7

«Θυμάμαι πως όταν ήμουν παιδάκι,  υπήρχαν πολλά περισσότερα ελληνικά προϊόντα. Υπήρχαν και εισαγωγές, ωστόσο η χώρα διέθετε μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή. Δεν ξέρω πλέον από προκύπτει το εισόδημα στην Ελλάδα. Βιομηχανία και βιοτεχνία δεν υπάρχουν. Και εντάξει, καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει βιομηχανία γιατί δεν υπάρχει η υποδομή στην Ελλάδα, όπως διαθέτουν και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.  Συν τοις άλλοις θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα με τον τουρισμό, αποκομίζοντας πολύ περισσότερα έσοδα. Ωστόσο οι κινήσεις μας είναι λυπηρές. Για παράδειγμα πάμε στην Ελλάδα και ακόμα και το επίπεδο περιποίησης του τουρίστα δεν είναι το ίδιο όπως σε άλλες τουριστικά αναπτυγμένες ή μη χώρες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Συνηθίζουμε να πηγαίνουμε με τον άντρα μου στην Καραϊβική τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο. Μιλάμε για υποανάπτυκτες χώρες. Ωστόσο το τουριστικό επίπεδο είναι πολύ ανεβασμένο. Συναντάμε άνεση και εξυπηρέτηση στα ξενοδοχεία. Στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει. Αισθάνομαι επίσης ότι έχουμε χάσει το σεβασμό που θα έπρεπε να έχουμε για τον τουρίστα-πελάτη. Και είναι κάτι που συζητάω με συναδέλφους μου Γερμανούς. Πήγαιναν όλοι τους στην Ελλάδα, αλλά πλέον έχουν σταματήσει. Νιώθουν ανεπιθύμητοι. Είμαστε η ωραιότερη χώρα του κόσμου και δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε για να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο με ορθά μέσα».

«Πρότεινα σε συνεργάτη μου να μείνει στο Σύνταγμα και φοβάμαι για διαδηλώσεις ή επεισόδια»

alavanou3Φέρνει στη συνέχεια ως παράδειγμα έναν συνεργάτη της, ο οποίος θα ταξιδέψει με κρουαζιερόπλοιο στη Μεσόγειο. «Στη διάρκεια του ταξιδιού του θα μείνει για τρεις ημέρες στην Αθήνα. Του πρότεινα να μείνει στη «Μεγάλη Βρετανία». Κυρίως επειδή ξέρω ότι είναι παραδοσιακά ένα καλό ξενοδοχείο. Ανησυχώ όμως για το τι θα συναντήσει. Εάν θα βρει διαδηλώσεις στο δρόμο, εάν θα γίνουν επεισόδια. Όλα αυτά ξέρετε, διώχνουν τους καλούς τουρίστες».

Η ίδια έχει ένα παιδί. Και όπως λέει καριέρα και οικογένεια συνδυάζονται.  «Όχι να έχει κανείς 10 παιδιά βέβαια... Όλα ξεκινούν από την οργάνωση και τις θυσίες όπου απαιτούνται. Έχω ένα γιο τον Στίβεν, ενώ ο άντρας μου έχει άλλους δύο γιους από προηγούμενο γάμο. Είναι όλοι τους ενήλικες. Μάλιστα ο μεγαλύτερος γιος του συζύγου μου δουλεύει επίσης στη Yazaki. Όχι βέβαια στο τμήμα που βρίσκομαι εγώ , αλλά σε κάποιο άλλο».

Μιλώντας για το γιο της λέει ότι ποτέ δεν παραπονέθηκε ότι του λείπει παρά το γεγονός ότι δουλεύει πολλές ώρες.

«Ίσως περισσότερο εγώ να είχα την αίσθηση ότι πρέπει να είμαι μαζί του, ενώ βρισκόμουν στη δουλειά μου. Πλέον όμως είναι αρκετά ανεξάρτητος. Έμαθε από μικρός κάποια πράγματα να τα κάνει μόνος του. Να αυτοεξυπηρετείται.  Ωστόσο υπήρχαν φορές που χρειαζόταν να βρίσκομαι στο σχολείο και δεν μπορούσα. Εκείνος καταλάβαινε. Αισθανόταν πως ό,τι έκανα, ήταν για τη δουλειά μου και όχι για να διασκεδάσω. Έκανε κάτι που είναι καλό για όλους μας».

«Αν γύριζα το χρόνο πίσω θα περνούσα περισσότερη ώρα με το γιο μου»

alavanou5

Αν γύριζε πίσω το χρόνο, θα προσπαθούσε να περάσει περισσότερο χρόνο με το παιδί της. «Όταν γεννήθηκε γύρισα στη δουλειά μου σε μόλις έξι εβδομάδες μετά τη γέννα. Θα ήθελα να μείνω περισσότερο μαζί του. Δεν τον ευχαριστήθηκα αρκετά» .

«Αυτό που θα συνιστούσα σε μια γυναίκα είναι να ευχαριστηθεί τις ώρες που έχει διαθέσιμες με το παιδί της. Και εάν μπορεί να μείνει και περισσότερες ώρες κοντά του, εάν το νιώθει, να το κάνει. Γιατί εάν κάποια γυναίκα όταν έχει καλή φήμη στη δουλειά της, ακόμα και εάν αποφασίσει να απέχει για λίγο περισσότερο καιρό μετά την εγκυμοσύνη, θα μπορεί να επιστρέψει και όλα να ξεκινήσουν από το σημείο που τα άφησε. Να μην αισθάνεται ενοχές, εάν χρειάζεται να αφήσει τη δουλειά της και να ασχοληθεί περισσότερο με το παιδί τους».

«Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με το "βύσμα"»

Στο ερώτημα εάν θα βοηθήσει επαγγελματικά κάποιον γνωστό ή συγγενή της, και εάν τα φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης εμφανίζονται το ίδιο συχνά όπως στην Ελλάδα και στην Αμερική απαντάει με ειλικρίνεια. «Πάντοτε θα βοηθήσω ένα νέο παιδί όταν δω ότι είναι καλό στη δουλειά του. Το βύσμα δεν υπάρχει εδώ. Δεν θα πρότεινα ποτέ κάποιον, ο οποίος δεν διαθέτει το υπόβαθρο και τα προσόντα να ανταποκριθεί σε μία δουλειά. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι τρομερό!».

Η ίδια θα ήθελε να επιστρέψει εδώ. Όχι πια. Και όταν έρχεται ο χρόνος της έχει συγκεκριμένους αποδέκτες.

«Η Αμερική είναι η χώρα μου»

«Αυτό πους μας λείπει από την Ελλάδα είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Η μητέρα μου και ο αδελφός μου. Και ο άντρας μου περιμένει να δει την αδελφή του. Όταν επιστρέφουμε εδώ δεν κάνουμε κάτι άλλο εκτός από αυτό. Συναντάμε τους ανθρώπους μας και περνάμε χρόνο μαζί τους. Δεν μας ενδιαφέρει να βγούμε, ούτε να πάμε σε κάποιο νησί. Άλλωστε τα έχουμε κάνει όλα αυτά. Εάν με ρωτούσατε βέβαια πριν από 20 χρόνια, ίσως να σας απαντούσα διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση όμως η Αμερική είναι η χώρα μου. Έχω φίλους ακόμα και από το πανεπιστήμιο. Και Έλληνες αλλά και Αμερικάνους. Έχω την καριέρα μου. Και η χώρα αυτή μου φέρθηκε πολύ καλά. Τα παιδιά μας είναι Αμερικάνοι, εδώ γεννήθηκαν. Αγαπούν και επισκέπτονται την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι εδώ. Είναι μια χώρα πανέμορφη η Ελλάδα. Έχει τον ήλιο, το φως. Αυτό που δεν μου λείπει από την Ελλάδα είναι  η διαρκής πίεση. Οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει τον Έλληνα. Κι εμείς έχουμε άγχος με τη δουλειά μας. Όταν πηγαίνουμε στο σπίτι μας όμως, τελειώνουν όλα. Επέρχεται ηρεμία. Αυτό που βλέπω είναι ότι στην Ελλάδα επικρατεί μία διαρκής ένταση. Από τον τρόπο που οδηγούν όλοι, τον τρόπο που τρώνε σε κάποιο εστιατόριο, από τον τρόπο που περπατάνε… Αν τους προσέξετε περισσότερο θα δείτε ότι δυστυχώς έχω δίκιο».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

48
σχόλια
 1. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε.

  Πριν τρία χρονιά πήγα στην Ρώμη για τρεις μέρες,Το ξενοδοχείο 120 Ε το βράδυ , απαράδεχτο και βρώμικο για αυτά τα λεφτά, συμπεριφορά του προσωπικού μέτρια .Ενα μπουκαλάκι νερό στον δρόμο 2 Ε.........

 2. avatar Nick

  Δεν έχει και τόσο άδικο,αλλα η Ελλάδα είναι Ελλάδα

 3. avatar ουστ ρε

  Να μας πει καποιος που εφυγε απο δω ξηπολιτος και εκανε πραγματα ενταξει αλλα να μας την πευτουν ανθρωποι που βρηκαν ετοιμο τραπεζι κι εκατσαν και τρωνε δεν λεει !

 4. avatar Η κακοδαιμονια στη χωρα μας

  Η κακοδαιμονια στη χωρα μας δεν οφειλεται ουτε στην αριστερα ουτε στη δεξια.Οφειλεται σ αυτον τον λαο της αρπαχτης.Αρπαχτη δια μεσου της εκμεταλλευσης της θεσης μας σε ενα πολιτικο κομμα,αρπαχτη δια μεσου της τοποθετησης σε κομματικες θεσεις (προμηθειες κλπ),αρπαχτη μεσω των ιδιωτικων επαγγελματων (απο υδραυλικους εως συνεργεια αυτοκινητων),κυρια μεριμνα ολων πως θα κλεψουν μεσω της επαγγελματικης τους δραστηριοτητας το *θυμα* συνανθρωπο τους Ελληνα.Εφυγε ανηψια μου και πηγε στην Αγγλια στον ναυτιλιακο κλαδο.Ενω στην Ελλαδα την *δουλευαν* λεγοντας της οτι ειναι ικανο στελεχος και θα ανεβει στην εταιρεια,της εδιναν 900 ευρω το μηνα.Στην Αγγλια αναγνωρισαν το ταλεντο της και την πληρωνουν με 15 χιλ ευρω τον μηνα για να μην φυγει.Ετσι οι ικανοι Ελληνες μετακομιζουν σε αλλα κρατη .Εδω σ αυτο το κρατος της *αρπαχτης* δεν υπαρχει μελλον.Και ολοι οι ανικανοι ριχνουν τις ευθυνες στα κομματα.Οχι κυριοι,φταιμε σα λαος.Διοτι σε ολες τις εκφανσεις των επαγγελματικων μας δραστηριοτητων,δεν αμοιβουμε τον εργαζομενο με οσα αξιζει.Ολοι μαζι κλεβουμε.Και ετσι βουλιαζουμε ολοι μαζι στη *κακοδαιμονια μας*.

  1. avatar Thanos45

   Ακριβώς έτσι είναι,δεν πληρώνει κανένας όλοι θέλουν να δουλεύεις τσαμπα εκεί χωλανει το πράγμα αν θέλεις να παει μπροστα η επειχηρηση σου πρέπει να πληρώσεις.Με (...)δεν βάφεις αυγα

  2. avatar ΑχΦλουφλιτσα

   Καλά. αυτό που λες από το μυαλό σου το έχεις βγάλει. 15000 ευρώ το μήνα δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Δηλαδή η ανηψιά σου τι έχει σπουδάσει και είδαν το....\"ταλέντο\" της;

 5. avatar Τι θετε?

  Οι αποψεις της κ.Αλαβανου για την ελλαδα ειναι ,δυστυχως,η ωμη πραγματικοτητα που ομως εχει για υπαιτιους ολους τους πολιτικους που παρηλασαν απο το 75 και μετα και οχι τον ελληνικο λαο.Ωστοσο οταν εισαι πετυχημενη στην εργασια σου αλλα αποτυχημενη σαν μανα, πως μπορεις να επαιρεσαι για την ζωη σου?

  1. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

   Και πως συμπέρανες εσύ πως είναι αποτυχημένη ως μάνα; Για πες...

 6. avatar Richard 19

  Η Ελλάδα είναι μια τρομερά ανελεύθερη χώρα. Σχεδόν σαν δικτατορία. Όχι επειδή η κυβέρνηση είναι καταπιεστική ή το Σύνταγμα φασιστικό. Αλλά επειδή οι άνθρωποι σε περιορίζουν και συνειδητά και υποσυνείδητα. Για παράδειγμα σε άλλες χώρες οι nerdy άντρες, δηλαδή αυτοί με ιδιαίτερα υψηλό IQ, θεωρούνται ελκυστικοί ενώ εδώ οι γυναίκες τους βλέπουν σαν γκέϊ και τους βγάζουν στο περιθώριο. Παράλληλα, προωθούν χαζούς και μέτριους άντρες με ανατολίτικη συμπεριφορά. Κι έτσι η Ελληνική κοινωνία είναι σαν ένα κακό χωριό.

 7. avatar αλιευς

  Μου αρεσει που σε πολλα σχολια ριχνετε τις ευθυνες για την καταντια της χωρας μας στην αριστερα. Να σας θυμισω οτι στα χρονια της μεταπολιτευσης κυβερνουσε και η δεξια.Οποτε ολοι το ιδιο ηταν και μια απο τα ιδια παραμενουν.

 8. avatar Νίκος χασαπης

  Η Αμερική ειναι η καλύτερη χώρα στο κόσμο σε γενικές γραμμές. Η ελλαδα ειναι μια όμορφη χώρα με πολυ ωραίο κλίμα, αλλά οι ιθαγενείς με την αριστερή τους νοοτροπία την κατέστρεψαν.

  1. avatar lolololololol

   Ναι, την προτιμούν και οι άστεγοι

 9. avatar Πεζοδρομιακος

  Οσοι ειναι φυγοπονοι δεν εχουν θεση στην Ελλαδα και τα συνορα της ειναι ανοιχτα να πανε οπου θελουν..Κανεναν δεν κραταμε με το ζορι..Σε κανεναν δεν χρωσταει η Ελλαδα εμεις τις χρωσταμε παρα πολλα...

  1. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

   Τι λε ρε [...]; Τι χρωστάμε και σε ποιά Ελλάδα;

  2. avatar EngineerGuy

   Ρε μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος λέμεεε

  3. avatar Ζhkos

   Οντως εισαι πεζοδρομιακος.

  4. avatar Richard 19

   Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι κάποιος Αγιατολάχ να της πεί ποιός μπορεί και ποιός δεν μπορεί να μείνει σε αυτήν. Ξέρω έναν ταπεινό Μπανγκλατεσιανό που ζητάει εδώ και χρόνια υπηκοότητα. Μήπως είναι καιρός να σας ανταλλάξουμε?

 10. avatar Τραμπουλης

  Αντι να κρινει να βοηθησει κανοντας κατι η ιδια οπως καμια επενδυση εδω μεσω της εταιρείας που εργαζεται... ποσο φαινεται απο την κριτικη οτι ειναι ελληνιδα!! Τωρα για νευρικοτητες των ανθρωπων και τετοια ας μας συγχωρέσει αλλα αμερικη δεν θελουμε να γινουμε με εγκληματικοτητα σε αστικο περιβαλον στο τερμα. Αν δε σου αρεσει καραιβικη μην πιεζεσαι στην ελλαδιτσα ...

 11. avatar el

  καποιος που εχει εμπειρια και απο τις 2 χωρες και εχει μετρο συγκρισης μπορει να καταλαβει ακριβως τι εννοει η κυρια. Παρ\'ολα αυτα αν εμενε ελλαδα τι θα εκανε? σιγουρα οχι αυτα που εκανε εκει

 12. avatar Πεζοδρομιακος

  Στα τσακιδια..

  1. avatar Ζhkos

   Που πας;;;;;

 13. avatar αβγ

  Όσο υπάρχει πελατειακό κομματικό κράτος και δη αριστεράς σκέψης πρόοδο μην περιμένουμε.

 14. avatar Ξυδάκι μάγκες

  Ελα ρε έθιξε την Ελλαδα και δεν την αγαπα, γιατι η Ελλαδα την αγαπάει.
  Φενεται απο τα σχολια ζηλεια μεγάλη

 15. avatar 45aris

  Εφυγα κι εγώ στα 45.
  Όποιος δεν είναι στο Δημόσιο και μπορεί να φύγει από την Ελλάδα, να το κάνει, ιδίως άμα έχει οικογένεια και παιδιά. Εγώ την απόφαση την πήρα ΚΑΙ (αν όχι ιδίως) για το παιδί. Δυστυχώς κύριοι, ο \"Καρανίκας\" νίκησε, ας τους αφήσουμε να το χαρούν, που θα πάει, κάποια στιγμή θα βγάλουν οι ίδιοι τα μάτια τους.

 16. avatar PanosGianaros

  ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΦΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ... ΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΝΑΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ.
  ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΜΗ ΕΞΕΡΕΤΑΙΟΣ ........ ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 1989-1993.
  ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ .
  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ,,,,, ΚΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ - - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.....!
  ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ .
  ΘΥΜΑΜΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ,,,,,, ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΠΟΡΕΣΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ,,, ΚΑΙ ΕΙΠΕ.
  - - - ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ,,, ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΣΧΟΙΝΙ , ΚΑΙ Η ΘΑ ΚΡΕΜΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ Η ΘΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙΣ ....!
  ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...................................... ΑΠΑΝΤΗΣΕ....!
  - - - ΜΕ ΒΑΛΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ,ΟΠΟΥ Η ΜΟΝΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ,,,,,,,, ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.......!
  Υ.Γ
  ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ .
  ΤΟΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΤΙΑΧΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ .
  ΑΥΤΟΙ ΦΤΙΑΧΝΑΝΕ ΤΟΝ ...... ΒΟΘΡΟ...!

 17. avatar ΣΑΛΑΧΙ

  Πόσο στενοχωριέμαι με τα τυπικά \"ελληνικά\" κακεντρεχή σχόλια που διαβάζω εδώ μέσα. Η κυρία εργάσθηκε σκληρά στη ζωή της και πέτυχε σε μια χώρα που δίνει ευκαιρίες. Φυσικά τα πάντα έχουν ένα τίμημα το οποίο αναγνωρίζει και η ίδια, όπως ο χρόνος που αφιέρωσε στην οικογένειά της για παράδειγμα. Επειδή είναι μακριά από την Ελλάδα και βλέπει τα πράγματα με πιο καθαρό μάτι βρίσκω ότι έχει δίκιο σε όσα λέει, θίγει επακριβώς τα κακώς κείμενα: την αποβιομηχάνιση της χώρας, το \"βύσμα\", το επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών, με λίγα λόγια τα αρνητικά μας χαρακτηριστικά που μας έχουν χαντακώσει. Και θα εξακολουθούν να μας στοιχειώνουν αν δεν βάλουμε μυαλό και δεν αλλάξουμε νοοτροπία και από \"βολεψάκηδες\" να γίνουμε αυτό που πάντα ήμασταν εδώ και χιλιετίες: Ζωντανά κύτταρα, ανήσυχα πνεύματα και δημιουργικοί και να αποβάλουμε το \"δημοσιοϋπαλληλίκι\" από μέσα μας. Όλα τα άλλα είναι λόγια του καναπέ και του λάπτοπ βεβαίως-βεβαίως.

 18. avatar Mplaky

  ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΑ η ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑΔΑ ΤΟΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΤΑ ΗΘΕΛΕ ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΑΦΗΣΗ ΗΣΥΧΟΥΣ ΑΛΛΟΥ ΤΡΩΕΙ ΨΩΜΙ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΟΠΟΥ ΖΕΙ...... ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΕ

  1. avatar Ζhkos

   \'\'τουτος ο τοπος\'\'λεει ο τυπος και δινει και συμβουλες στην \'\'αρσακειαδα\'\'να ασχολειται με τα του τοπου της...Δηλαδη ρε mplaky εχεις την εντυπωση οτι η κυρια Αλαβανου ασχολειται με τα θλιβερα χάλια της μπανανιας μας;;;Συνεντευξη δινει δεν ταζει προεκλογικες υποσχεσεις αν δεν το επιασες.Σου λεει πολυ σωστα πως οταν εισαι πολυ πισω απο την...Τουρκια σε βιομηχανια και βιοτεχνια,δεν ξερει απο που βγαινει το χρημα που χρειαζεται μια χωρα.Στην περιπτωση μας μαλιστα,το αναγκαιο χρημα ειναι δανεικο απο τοκογλυφους,και ως ενεχυρο δεν βαλαμε ακινητα,αλλα το μελλον των παιδιων και των εγγονιων μας,μπηκες;;;;Η κυρια Αλαβανου πολυ σωστα επελεξε να μεινει σε μια χωρα οπου αν εισαι αξιος-α τοτε θα ανταμοιφθεις,δουλευοντας ομως παραλληλα πολυ σκληρα και χωρις βυσματα και διορισμους ομοιδεατων και συντροφων(ενιοτε και στο κρεβατι)επειδη ολοι ετσι εκαναν αρα μονο ετσι θα κυβερνησεις τους Ελληνες...Και τελος mplaky κρατα και μια επιφυλαξη για το οτι Ελληνας γεννιεσαι δεν γινεσαι,διοτι θα δεις πολλα ακομη στο εγγυς μελλον,οχι ευχαριστα μαλιστα,καθολου ευχαριστα...Και κοψτε το παραμυθι περι ανωτεροτητας των Ελληνων,γιατι το ακουνε οι τριτοκοσμικες χωρες και απο τα γελια θα παθουν καμμια ζημια!!!!

 19. avatar Dim Kent κάπου κάτι χάνεις

  Η κυρία Αλαβάνου πήγε στην Αμερική και μεγαλούργησε κατά την άποψή σου όταν στη χώρα μας ήταν Πασοκοδεξιά. Τί ασχολείσαι με την αριστερά ; Θα σου πρότεινα να πας και συ στο Αμέρικα να αναγνωρίσουν την αξία σου που κατασπαταλιέται εδώ γράφοντας αγαθούτσικα σχόλια. Άντε να καθαρίσουμε, να μείνουν εδώ όσοι αγαπούν τον τόπο και δουλεύουν για αυτόν.

  1. avatar takis

   Η αριστερά στην Ελλάδα ειναι το κατακάθι της πασοκικής μεταπολίτευσης που οργανώθηκε για να παίξει τα ρέστα του. Ποιος λαϊκίζει με αισχρό τρόπο ; Η αριστερά . Ποιος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να εμποδίσει ιδιωτικοποιήσεις για να συνεχίσουμε να ταΐζουμε Φωτοπουλους και λοιπούς κοτσαμπασηδες στις σφηκοφωλιές του δημοσίου ; Η αριστερά . Οι προηγούμενοι φιλαράκι ήταν καθάρματα αλλα οι σημερινοί ειναι οι επίλεκτοι των καθαρμάτων . Το ίδιο και χειρότεροι σε όλα .

 20. avatar Andreas61

  Καθένας που έχει ζήσει σπουδάσει ταξιδέψει σε οργανωμένες χώρες ξέρει να αναγνωρίζει τις διαφορές με την Ελλάδα,η χώρα που ζούμε όμως παρά την ομορφιά της έχει σοβαρά δομικά προβλήματα έτσι!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει