Τρεις φοιτητές στο Στρασβούργο κυνηγούν ένα στόχο και αναζητούν τον ήλιο της Ελλάδας που δεν έχουν

Η καθημερινότητά τους στη μουντή γαλλική πόλη και πώς οι ίδιοι την περιγράφουν στο newsbeast.gr


WEEKEND
0:07
08/05/2016
Τρεις φοιτητές στο Στρασβούργο κυνηγούν ένα στόχο και αναζητούν τον ήλιο της Ελλάδας που δεν έχουν
34
loading

Τρεις φοιτητές βρέθηκαν στο Στρασβούργο πριν από ένα χρόνο. Με κοινό… προορισμό. Να τελειώσουν τις σπουδές τους -όπως οι ίδιοι λένε- σε ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Αποστολή στο Στρασβούργο: Γιώργος Λαμπίρης

Γνωρίστηκαν και άρχισαν να κάνουν παρέα. Και μοιράζονται στιγμές καθημερινότητας στην πόλη της Αλσατίας. Για εκείνους τίποτα δεν μοιάζει με τη ζωή που έκαναν πριν φύγουν από την Ελλάδα. Αν κάτι τους λείπει περισσότερο είναι ο ήλιος. Ωστόσο έχουν ένα στόχο, όπως λένε. Να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησαν και να πετύχουν επαγγελματικά.

Η Γεωργιάννα Κοκκίνη, σπουδάζει Ιστορία της Τέχνης. Έφυγε από την Ελλάδα καθότι το αντικείμενό της δεν έχει την αναγνώριση που θα περίμενε, και αναζήτησε την τύχη της στο εξωτερικό.

Η Κωνσταντίνα Σιαμέτη σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και συνεχίζει στη Νομική Σχολή του Στρασβούργου. Ο άντρας της παρέας, Γιώργος Βεργιώτης, τελείωσε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο και έκανε μεταπτυχιακό στη Μετάφραση και σπουδάζει Τουριστικά, ενώ παράλληλα κάνει την πρακτική του σε ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης.

Παρά το γεγονός ότι και οι τρεις μένουν στην ίδια πόλη οι στιγμές ελευθερίας και ανεμελιάς είναι λίγες. Η Κωνσταντίνα έχει σκεφτεί αρκετές φορές να μαζέψει τα υπάρχοντά της και να γυρίσει στην Ελλάδα. Για το Γιώργο και τη Γεωργιάννα όλα είναι ζήτημα προσαρμοστικότητας. Και όπως λένε τα έχουν καταφέρει, βρίσκοντας ο καθένας τη δική του διέξοδο στην καθημερινότητα της Γαλλίας.

Αν σε κάτι συμφωνούν και οι τρεις είναι το γεγονός ότι η παρουσία τους εκεί δεν μπορεί παρά να τους προσφέρει ευνοϊκότερες επαγγελματικές προοπτικές. Ωστόσο «οι γνωριμίες δεν μπορούν να σε διορίσουν στο γαλλικό δημόσιο ή στη Βουλή όπως θα συνέβαινε στην Ελλάδα», παραδέχεται ο Γιώργος.

stras3

Τους συναντήσαμε στο καφέ Brant. Εκεί συχνάζουν αρκετοί Έλληνες του Στρασβούργου. Περιγράφουν στιγμές μιας καθημερινότητας όπως εκείνοι τη βιώνουν μακριά από τη χώρα τους, χωρίς να αρνούνται ότι σε αρκετές των περιπτώσεων αντιμετωπίζονται ως Γάλλοι, που σε τίποτα δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους συμφοιτητές τους. Απέναντι στη γαλλική αξιοκρατία όλοι είναι ίσοι… Και ο καθένας καθορίζει την τύχη του ανάλογα με τις δυνατότητες και το πείσμα του να πετύχει.

- Γιατί αποφασίσατε να έρθετε στο Στρασβούργο;

Γεωργιάννα: Ήρθα εδώ για σπουδές. Ανέκαθεν ήταν επιλογή μου να σπουδάσω στο εξωτερικό. Συν τοις άλλοις και ο πατέρας μου είχε σπουδάσει εδώ, γεγονός που με οδήγησε σε αυτή την επιλογή. Κυρίως όμως αυτό που ήθελα, ήταν να δω πως είναι η ζωή έξω.

Κωνσταντίνα: Έφυγα για το Στρασβούργο καθότι στόχος μου ήταν να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στη Νομική. Επέλεξα το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, δεδομένου ότι είναι ένα φημισμένο πανεπιστήμιο στον τομέα των Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχοντας τελειώσει γαλλικό σχολείο, γνώριζα τη γλώσσα, γι’ αυτό και η Γαλλία αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια της πορείας μου.

Γιώργος: Ταξίδεψα στο Στρασβούργο και εγκαταστάθηκα το Σεπτέμβριο του 2014. Έκανα το μεταπτυχιακό μου στη Μετάφραση. Ήταν η ποιότητα του πανεπιστημίου που με έφερε εδώ. Κυρίως όμως το επίπεδο των σπουδών ανταποκρινόταν σε αυτό που ήθελα να κάνω στη συνέχεια.

stras4

- Σας επηρέασε η κατάσταση στην Ελλάδα στην απόφασή σας να φύγετε στο εξωτερικό;

Γεωργιάννα: Αυτό που κυρίως με επηρέασε ήταν το γεγονός ότι η Ιστορία της Τέχνης δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Γαλλία.

- Φοβηθήκατε ότι ίσως στη χώρα σας δεν θα είχατε τις ευκαιρίες που σας αναλογούν;

Κωνσταντίνα: Κάποια στιγμή ναι. Ωστόσο ο κυριότερος λόγος που ήρθα εδώ ήταν επειδή ήθελα να σπουδάσω στο εξωτερικό και δη στο Στρασβούργο και ίσως να προσπαθήσω να βρω κάποιο stage στα ευρωπαϊκά όργανα. Δεν ήταν κατά κύριο λόγο η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που με ώθησε να την εγκαταλείψω.

Γιώργος: Πίστεψα ότι σπουδάζοντας Μετάφραση θα μπορούσα να μείνω στο εξωτερικό. Αργότερα όμως κατάλαβα ότι είναι δύσκολο να δουλέψω ως μεταφραστής με μητρική γλώσσα την ελληνική και δεύτερη γλώσσα τη γαλλική σε κάποιον από τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, έμεινα στο Στρασβούργο και συνέχισα τις σπουδές μου στα τουριστικά. Πρόκειται για ένα κλάδο που βρίσκεται σε ανάπτυξη και στη χώρα μας και μου δίνει την ευκαιρία εάν θελήσω αργότερα να επιστρέψω στην Ελλάδα.

stras10

- Περιγράψτε μου τις βασικές διαφορές της ζωής στη Γαλλία σε σχέση με τη ζωή στην Ελλάδα.

Κωνσταντίνα: Τα πάντα είναι διαφορετικά. Ακόμα και η οργάνωση του πανεπιστημίου, το πρόγραμμα σπουδών, οι εξετάσεις, οι παρέες. Διαφορετική είναι επίσης η νοοτροπία των Γάλλων και η επαφή μας μαζί τους, καθώς και η νυχτερινή ζωή στην πόλη.

Μπόρεσα όμως να προσαρμοστώ και να περάσω καλά. Η αλήθεια είναι ότι μου λείπουν πράγματα από την Ελλάδα. Νοσταλγώ το φαγητό, τους φίλους, τη διασκέδαση.

Γιώργος: Και το χαλαρό τρόπο ζωής! Βρισκόμαστε στην Αλσατία και δεδομένης της ιστορίας της, ο τρόπος ζωής θυμίζει πολύ τον τρόπο ζωής των Γερμανών.

Κωνσταντίνα: Το κλίμα είναι σαφώς βαρύτερο και ο κόσμος δεν είναι τόσο προσιτός όπως μπορεί να ήταν σε κάποιο άλλο μέρος της Γαλλίας. Το Στρασβούργο βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με τη Γερμανία, σε ελάχιστη απόσταση από αυτήν.

stras5

- Θα ήθελα να συγκρίνετε το ελληνικό με το γαλλικό πανεπιστήμιο.

Γιώργος: Τελείωσα Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Οι σπουδές ήταν αρκετά καλής ποιότητας. Όπως υψηλού επιπέδου ήταν και τα μέσα που διαθέταμε, αλλά και οι καθηγητές.

Εδώ απογοητεύτηκα αρκετά. Κυρίως από κάποιους γάλλους καθηγητές δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι εν μέρει αγγλόφωνο. Και οι Γάλλοι προσπαθούν να μιλήσουν Αγγλικά, κάτι που είναι κάπως δύσκολο, καθώς δεν μιλάνε πολύ καλά τη γλώσσα. Από την άλλη πλευρά το Στρασβούργο βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης. Και οι επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει σε έναν άνθρωπο είναι πολύ μεγάλες.

- Είναι όντως καλή η ποιότητα σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια Κωνσταντίνα;

Κωνσταντίνα: Δεν μπορώ να συγκρίνω το επίπεδο σπουδών της Γαλλίας με το επίπεδο της Νομικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης ή Κομοτηνής. Αυτό που με ενοχλεί στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου είναι ότι αντιμετωπίζουν έναν Έλληνα ή καλύτερα έναν… ξένο, όπως αντιμετωπίζουν ένα γάλλο φοιτητή. Πολλές φορές τα πράγματα είναι απολύτως ανταγωνιστικά μεταξύ των φοιτητών. Δεν υφίσταται η σχέση που επικρατεί μεταξύ των φοιτητών στην Ελλάδα. Ίσως το παράδειγμα που θα σας δώσω να είναι απλό και πολύ καθημερινό, για εμάς όμως είναι σημαντικό. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των σημειώσεων ή των συγγραμμάτων δεν παρέχονται δωρεάν, όπως συμβαίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια. Είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε τα βιβλία ή να τα συμβουλευτούμε από τη βιβλιοθήκη.

Επίσης, εάν πλησιάσω ένα Γάλλο και του πω ότι είμαι ξένος και έχω ανάγκη από βοήθεια, γιατί δεν μπορώ να κρατήσω τις ίδιες σημειώσεις, δεν είναι βέβαιο ότι θα με βοηθήσει. Είναι πολύ πιθανό να μου γυρίσει την πλάτη. Εκτός εάν γνωριζόμαστε προσωπικά.

stras1

- Η αλήθεια είναι ότι το συνάντησα κι εγώ αυτό που λέτε. Κάποια στιγμή ρώτησα ένα Γάλλο στο δρόμο προς ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να πάω για το ξενοδοχείο μου κι εκείνος αντί να με βοηθήσει με παρέπεμψε στο χάρτη.

Κωνσταντίνα: Έτσι είναι. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα που μπορεί όταν ρωτήσεις κάποιον να σε οδηγήσει ακόμα και στον προορισμό σου. Δεν υπάρχει φιλότιμο εδώ. Και είναι στενόχωρο γιατί το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά των καθηγητών μας. Με ενοχλεί πως όταν πηγαίνω στους καθηγητές μου και τους εξηγώ ότι είμαι ξένη φοιτήτρια, μου απαντούν ότι επειδή διεκδικώ το ίδιο πτυχίο με έναν άλλο φοιτητή, με αντιμετωπίζουν όπως θα αντιμετώπιζαν μία γαλλίδα φοιτήτρια.

- Από την άλλη όμως αυτή η αντιμετώπιση είναι δίκαιη. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει στην ευνοιοκρατία.

Κωνσταντίνα: Δεν ζητάμε από κανέναν να μας ευνοήσει. Απλά να μας φωνάξουν παράμερα και να μας εξηγήσουν δύο ή τρία πράγματα τα οποία δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε. Καμία φορά τυχαίνει να στείλω mail σε καθηγητές μου κι εκείνοι απαντούν: «Να με ρωτούσατε στο μάθημα δεσποινίς!». Εγώ όμως δεν νοιώθω τόσο άνετα να θέσω τα ερωτήματά μου μπροστά σε κοινό 500 γάλλων φοιτητών. Ντρέπομαι. Στο κάτω κάτω δεν ζητάω να μου αποκαλύψει κανείς τα θέματα!

Γιώργος: Είναι γεγονός ότι η διαφάνεια κυριαρχεί στη Γαλλία. Και σέβονται το νόμο κατά γράμμα.

Γεωργιάννα: Φανταστείτε ότι τα γραπτά βαθμολογούνται ανώνυμα. Χωρίς να ξέρουν ποιος κρύβεται πίσω από κάθε γραπτό, καθότι τα ονόματα καλύπτονται κατά την παράδοσή τους. Και κάθε φορά νιώθουμε σαν να δίνουμε Πανελλαδικές.

stras11

- Νιώθετε ότι έχετε ίσες ευκαιρίες με τους Γάλλους;

Γιώργος: Είναι πολύ σημαντικό να μιλάει ένας Έλληνας καλά Γαλλικά για να μπορεί να έχει τις ευκαιρίες που περιγράφετε. Εγώ κάνω την πρακτική μου σε ένα ξενοδοχείο και θεωρείται πολύ σημαντικό να καλεί κάποιος και να μπορώ να συνεννοηθώ άριστα μαζί του. Να μπορεί να με εμπιστευθεί και ο εργοδότης και ο συνομιλητής μου. Άλλωστε εγώ είμαι η βιτρίνα του ξενοδοχείου εκείνη τη στιγμή.

- Τι σας λείπει από την Ελλάδα;

Και οι τρεις μαζί: Ο ήλιος!

Κωνσταντίνα: Και μία καλύτερη διοικητική οργάνωση δεν θα ήταν άσχημο να υπήρχε. Έχουμε πολλά να προσάψουμε στη Γαλλία σε ό,τι αφορά στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο νιώθουμε ασφάλεια εδώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πάντα λειτουργούν με απόλυτη συνέπεια. Το φοιτητικό επίδομα το εισπράττουμε πάντα στην ώρα του.

stras9

- Σκοπεύετε να επιστρέψετε κάποια στιγμή στην Ελλάδα;

Κωνσταντίνα: Αυτό είναι ένα ζήτημα. Μεγάλη συζήτηση…

Γιώργος: Εμένα με κυνηγάει και ο στρατός, οπότε θα επιστρέψω ούτως ή άλλως. Εάν δεν υπήρχε, δεν θα σκεφτόμουν να επιστρέψω. Θα έμενα εδώ έως τα 30-35 για να μαζέψω εμπειρίες, να δικτυωθώ και αργότερα ίσως να γύριζα στην Ελλάδα για να κάνω κάτι δικό μου.

- Σας περνάει ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί να έχετε ήδη διαγράψει μία πορεία και να έχετε χτίσει την καριέρα σας στο εξωτερικό, να γυρίσετε κάποια στιγμή στην Ελλάδα και να μην αναγνωριστεί τίποτα από όσα έχετε κάνει;

Γιώργος: Μπορεί να γυρίσω στην Ελλάδα και να μην έχω το δίκτυό μου. Και το δίκτυο είναι πολύ σημαντικό  για να βρει κάποιος μια δουλειά στη χώρα μας. Όπως και αν το δει κανείς έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Οι γνωριμίες είναι απαραίτητες. Τα πτυχία και η προϋπηρεσία δεν αρκούν από μόνα τους.

- Το να έχετε κάποιο γνωστό στη Γαλλία σας ανοίγει πόρτες;

Κωνσταντίνα: Ναι. Ισχύει και εδώ. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ίσως σε μικρότερο βαθμό. Εδώ όμως μετράει η γνωριμία ως γνωριμία. Δεν χρειάζεται να κολακέψουμε τον άλλο.

Γιώργος: Η αλήθεια είναι ότι η γνωριμία δεν κάνει κανέναν υπάλληλο στη Βουλή ούτε του προσφέρει θέση εργασίας στο γαλλικό δημόσιο. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι να συναντήσει τον κατάλληλο άνθρωπο για να τους στείλει ένα βιογραφικό.

- Ποια είναι η καθημερινότητά σας στο Στρασβούργο;

Γεωργιάννα: Δεν υπάρχει καθημερινή διασκέδαση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάβασμα, μάθημα και επιστροφή στο σπίτι. Το πολύ πολύ να βγούμε έξω την Παρασκευή ή το Σάββατο.

stras6

Κωνσταντίνα: Οι υπόλοιπες μέρες δεν είναι καθόλου ζωντανές! Εκτός των άλλων διαβάζουμε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο στις εξεταστικές εν αντιθέσει με την Ελλάδα.

Γιώργος: Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη, στο πρώτο μου πτυχίο, είχα ζωή, φίλους, έβγαινα έξω, πίναμε τις μπύρες μας, ακούγαμε τη μουσική μας.

Στο Στρασβούργο άλλαξε η ζωή μου. Και φέτος που έχω και τη δουλειά και το Πανεπιστήμιο, η ζωή μου ξεκινάει με τη δουλειά, συνεχίζεται με διάβασμα, λίγη γυμναστική και αυτό είναι. Και εγώ θα βγω μόνο την Παρασκευή ή το Σάββατο.

- Επομένως δεν υπάρχει τόσο στενή επαφή και μεταξύ σας; Δεν συναντιέστε συχνά;

Κωνσταντίνα: Έτσι είναι. Αυτό συμβαίνει και με τη Γεωργιάννα. Μπορεί να κάνουμε να βρεθούμε ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες, ειδικά όσο προχωρούν τα έτη στο πανεπιστήμιο.

Έχουμε ένα πρόγραμμα από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Κι αν ξεφύγουμε, αμέσως νιώθουμε τύψεις.

Γιώργος: Ακόμα και οι δύο ώρες που μπορεί να χάσουμε για έναν καφέ είναι σημαντικές.

Κωνσταντίνα: Ώρες ώρες νιώθουμε ότι δεν ζούμε. Είναι κι αυτό κάτι που μας λείπει από την Ελλάδα.

stras2

- Δεν σας τη δίνει κάποια στιγμή με αυτή την κατάσταση, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης μία χώρα όπως η Ελλάδα με εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής;

Κωνσταντίνα: Πολλές φορές έχω σκεφτεί να πάρω τα πράγματά μου και να φύγω. Νομίζω ότι συνεχώς υπάρχει μία μάχη μεταξύ του «εγώ» και του πανεπιστημίου. Μεταξύ του «εγώ» και του Στρασβούργου.

Γεωργιάννα: Εγώ από την πλευρά μου το αντιμετωπίζω πιο ήπια. Προφανώς είναι και θέμα χαρακτήρα. Έχω ένα στόχο και των υπηρετώ.

Γιώργος: Προσωπικά βρίσκω διεξόδους στη μουσική και στη γυμναστική. Έτσι καταφέρνω να αφήνω πίσω τις δυσκολίες που συναντάω. Πάντως το Στρασβούργο έχει όλες τις προϋποθέσεις για κάποιον που θέλει να βάλει έναν στόχο και να τον πετύχει. Σε αυτό συμβάλλει και ο καιρός που είναι μουντός τις περισσότερες φορές. Έτσι αναγκάζει τον οποιονδήποτε να κατεβάσει το κεφάλι και να συγκεντρωθεί σε ό,τι κάνει.

stras12

- Καλός ο στόχος, αλλά μήπως αφήνετε στην άκρη τη ζωή;

Κωνσταντίνα: Έτσι είναι. Αλλά αυτή τη στιγμή ζούμε γι’ αυτό. Και είναι και ένα τίμημα που πληρώνουμε. Μπορεί να μην έχουμε ήλιο, αλλά εάν καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που έχουμε βάλει στόχο θα νιώσουμε ικανοποίηση. Όταν φτάσουμε να πετύχουμε έστω και κάτι μικρό στο πλαίσιο των σπουδών μας, νιώθουμε βασιλιάδες σε μία ξένη χώρα.

Γιώργος: Πίσω μας άλλωστε βρίσκονται οι γονείς που πληρώνουν για να σπουδάζουμε. Και πρέπει να δώσουμε λόγο στην οικογένειά μας.

Κωνσταντίνα: Στην πραγματικότητα η ενηλικίωση για εμάς έρχεται λίγο βίαια. Ζηλεύουμε λίγο τους φίλους μας που ζουν στην Ελλάδα. Ο καθένας όμως κάνει τις επιλογές του. stras15

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

34
σχόλια
 1. avatar giorgos1112

  ετσι είναι στο εξωτερικο πληρωνεις για τα βιβλια. εδώ τα εχουμε όλα τσαμπα και διαμαρτυρομαστε

 2. avatar Μνημονιοσχίστης

  Μία άλλη διάσταση του προβλήματος είναι, πως συνεχώς αποχωρεί απ\'την Ελλάδα το νεότερο και ικανότερο δυναμικό της, και αναπληρώνεται από «Σύριους», Αφγανούς και Πακιστανούς μουσουλμάνους «επενδυτές»...Ως εκ τούτο, το μέλλον μας προβλέπεται τρομερά δυσοίωνο!

 3. avatar KAE..

  Σκανδιναβία να πάνε τα παιδιά να δουν τι θα πει έλλειψη ηλίου και απαιτήσεις απο το πανεπιστήμιο. Να κάνεις τα πάντα στους -20 και το καλοκαίρι να είναι στην καλύτερη 15-20 βαθμοί για μια-δυο εβδομάδες. Μαγεία.

 4. avatar John From NY

  Έχοντας σπουδάσει Αγγλία έφτασα στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες ζούσαμε στον δικό μας κόσμο. Έχω φίλους Γερμανία και Νορβηγία, Δανία κλπ και παντού η ζωή είναι παρόμοια. Καθημερινά δουλειά, διάβασμα και γυμναστήριο. Παρασκευή και Σάββατο μπύρες μέχρι τελική πτώσεως. Στην Ελλάδα ζούσα μέχρι πριν 6 χρόνια και όλα ήταν χύμα. Σίγουρα το επίπεδο ζωής είναι καλύτερο αν έχεις τους γονείς με δουλειά στο δημόσιο η καμιά παχυλή σύνταξη να σε συντηρούν. Πέφτει το χρήμα και πάμε Μύκονο...καλά και ποιος δεν θέλει τέτοια ζωή? Αλλά αντικειμενικά στην Ευρώπη αν αξίζεις και θες να είσαι αποδοτικός βγάζεις λεφτά και μην ξεχνάμε ότι τα νησιά είναι δίπλα με πτήσεις άντε 200 ευρώ. Απλά έχουμε μάθει σε προνομιακή μεταχείριση επειδή οι γονείς μας είχαν χρήμα. Και θα το πω ότι ειδικά οι γυναίκες Ελλάδα το είχαν καβαλήσει κανονικά. Έρχονται τώρα εδώ Αμερική και τρώνε το ένα χαστούκι μετά το άλλο. Εδώ υπάρχει ισότητα που οι ίδιες οι γυναίκες πάλευαν να αποκτήσουν. Εδώ λοιπόν με την ισότητα αν σε μια δουλειά πρέπει να σηκώσεις βάρος δεν πάει ο άντρας να βοηθήσει. Οι ίδιες οι γυναίκες λένε όχι γιατί θέλουν ισότητα. Η Ελληνίδα τα βλέπει αυτά και τρελαίνετε! Βλέπει μετά άσχημες γυναίκες με προσόντα να πηγαίνουν μπροστά και αυτή να μην μπορεί να ξελογιάσει τον εργοδότη ή τον καθηγητή. Ας αφήσουμε ότι αν την πεις σε Ελληνίδα παθαίνει συγκοπή! Νομίζει ότι αυτή είναι ανώτερη από άντρες ή ακόμα και από άλλες γυναίκες...

  1. avatar Ελληνίδα Μάνα

   100 ώρες ψυχανάλυση είναι, θα το ξεπεράσεις αγόρι μου.

 5. avatar nbdy

  σε ευρυτερο επιπεδο καθε κοινωνικο συνολο εχει μια συνισταμενη ταση σκεψης, βουλησης και τελικα οριοθετησης στοχων και επιθυμιτων προτυπων. αυτος ο κανονας επιβεβαιωνεται σε ολες σχεδον τις εκφανσεις της λειτουργιας των μελων της εκαστοτε κοινοτητας. ετσι και στο περιβαλλον της καθημερινοτητας των μελων της πανεπιστημιακης κοινοτητας η \"πραγματικοτητα\" καθοδηγειται απο το ευρυτερο κοινωνικο συνολο. Καθε μελος της εκαστοτε κοινωνιας απολαμβανει τελικα αυτο που η επικρατουσα κοινη γνωμη επιθυμει. Ποια φιλοσοφια ειναι σωστη η λαθος τελικα κρινεται απο το ποσο ελκυστικη ειναι η καθε κοινωνια (στα σημερινα δεδομενα \"χωρα\"), με την φιλοσοφια που εχει επιλεξει να τασσεται, απο τα μελη των αλλων κοινωνιων (\"χωρων\") που την επιλεγουν για μεταναστευση η οχι (και υπο ποιες συνθηκες και προυποθεσεις μετακινησης στην εκαστοτε περιπτωση). Για να δει κανεις ποιο κοινωνικο-φιλοσοφικο μοντελο θα επιλεξει να ακολουθησει, πιστευω οτι δεν θα πρεπει να παρει τα στοιχεια του καθε μοντελου και να τα συγκρινει με απολυτα κριτιρια, αλλα να παρατηρησει ποιοτικα και ποσοτικα τις μεταναστευτικες ροές. οτι και να επικαλειτε ο καθενας, οτι και να υποστηριζει οτι πιστευει, πρεσβεβει κλπ οι ουσιαστικες για την ζωη του επιλογες (οπως το που επιλεγει να ζησει και τι προσπαθεια εχει καταβαλει να το πετυχει) θα πρεπει να αποτελουν κριτιριο αξιολογησης φιλοσοφιων απο τους αλλους που προσπαθουν να κανουν τις επιλογες τους.

  1. avatar Canute

   Οι μεταναστευτικες ροες παρεχουν και στοιχεια προσωρινου χαρακτηρα οπως κ ασχετες επηροες κ δεν ειναι ενα απολυτο μετρο. Επισης θα πρεπει να λαβεις υποψη σου κ τα χαρακτηριστικα των λαων οπως κ αλλες παραμετρους. Να καταληξεις σε μια απαντηση για το ποια φιλοσοφια ειναι καλυτερη δεν εχει πολυ νοημα λογω της διαφορετικοτητας των λαων κ των συνθηκων. Μια custom λυση που θα εχει διαφορετικα κ συνθετικα στοιχεια θα επαιζε. Η μεταναστευση μπορει να ειναι κ ενδειξη οτι περισσοτερο η χωρα που φευγεις εχει προβλημα παρα εκει που πας ειναι καλυτερα, απο αναγκη συνηθως φευγει ο κοσμος.

 6. avatar peloquin

  \'Με ενοχλεί πως όταν πηγαίνω στους καθηγητές μου και τους εξηγώ ότι είμαι ξένη φοιτήτρια, μου απαντούν ότι επειδή διεκδικώ το ίδιο πτυχίο με έναν άλλο φοιτητή, με αντιμετωπίζουν όπως θα αντιμετώπιζαν μία γαλλίδα φοιτήτρια.\"

  Μπουχουυυυ, δεν ειμαι μια μοναδικη νυφαδα..

  1. avatar Νέστωρας

   Νιφάδα εννοείς μάλλον, η νυφάδα παραπέμπει αλλού...

 7. avatar Λ

  Αγαπητέ M.G.
  Μάλλον δεν έχετε σπουδάσει στο εξωτερικό και γι\' αυτό καλό θα ήταν να μην εκφράζετε άποψη η οποία δεν είναι σφαιρική. Επειδή έχω σπουδάσει και στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που είναι μεσογειακή χώρα, η σύγκριση έιναι μέρα με την νύχτα.
  Χθές γύρισα από Σκωτία και σας πληροφορώ πως όχι μόνο εκπαιδευτική ποιότητα έχουν, αλλά και έρευνας, κοινωνική, αθλητική, κουλτούρας και πολλά άλλα. Αυτοί ζουν μια ήρεμη ζωή, για την οποία έχει φροντίσει το κράτος και μπορούν να σχεδιάσουν τα μελλοντικά πλάνα τους, όταν σε εμάς η κάθε μέρα που έρχεται είναι μια έκπληξη! σε όλους τους τομείς!
  Επίσης να σα πληροφορήσω, ότι επίπεδο της Ελλάδας φαίνεται και από τους καφέδες που καταναλώνουν οι φοιτητές....... όπως και το ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων είναι γραπτές, ενώ στο εξωτερικό είναι προφορικές και όπου απαιτείται και γραπτές, σαν Έλληνας μαθητής που ήσασταν, σίγουρα ξέρετε τι εννοώ και το σημαντικότερο ότι οι καθηγητές στην Ελλάδα δεν έχουν το κύρος που θα έπρεπε να έχουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν έχω δει καταλήψεις και να γροθοκοπούν καθηγητές στο εξωτερικό.
  Δυστηχώς, σαν Έλληνες, μας αρέσει να μας χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ!

  1. avatar M.G

   Πολλές φορές έχω σκεφτεί να πάρω τα πράγματά μου και να φύγω. Νομίζω ότι συνεχώς υπάρχει μία μάχη μεταξύ του «εγώ» και του πανεπιστημίου. Μεταξύ του «εγώ» και του Στρασβούργου.- Ώρες ώρες νιώθουμε ότι δεν ζούμε. Είναι κι αυτό κάτι που μας λείπει από την Ελλάδα.- Καμία φορά τυχαίνει να στείλω mail σε καθηγητές μου κι εκείνοι απαντούν: «Να με ρωτούσατε στο μάθημα δεσποινίς!». ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ.

   1. avatar Canute

    Λεγεται \'υπαρχουν κανονες\'. Ακομα κ αν δεν συμφωνεις αυτοι ειναι, απλως τα παιδια πρεπει να τους μαθουν.Καμια σχεση με ποιοτητα ζωης κλπ. Δεν λεω οτι καποιος ζει καλυτερα στη Β Ευρωπη.

  2. avatar M.G

   ΑΓΑΠΗΤΗ ΄΄Λ\'\' ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ 22 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1978 ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΜΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΜΑΤΙΑΣ.ΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ΣΠΟΥΔΑΖΕ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΑΛΛΟ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΩΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.ΕΧΩ ΑΝΗΨΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΗ ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ......

   1. avatar Canute

    ΜΑθηματικα μονο ειμαστε μπροστα.

 8. avatar newgirl

  Οντας επίσης φοιτήτρια στο Στρασβούργο, βλέπω τα πράγματα λίγο διαφορετικά... Πρώτον, θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν μου συμπεριφέρονται διαφορετικά επειδή είμαι ξένη, είναι αυτό που δίνει αξία στις σπουδές μου και μου επιτρέπει να ενταχθώ. Και όποιος μιλάει τη γλώσσα και θέλει να ενταχθεί, εντάσσεται, δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί από τους Γάλλους... Ασε που το Στρασβούργο είναι τόσο κοσμοπολίτικο κι έχει τόσους ξένους, οπότε δεν ένιωσα ποτέ μου η δακτυλοδεικτούμενη ξένη..Οσον αφορά το ιδανικό της ελληνικής φοιτητικής ζωάρας σύμφωνα με το οποίο ζεις όταν βγαίνεις και πίνεις καφέδες σε καθημερινή βάση, ναι δεν υπάρχει, ειδικά σε περίοδο εξεταστικής. Όμως και θα βγεις, και θα διασκεδάσεις και θα πιείς κι ένα σωρό μέρη υπάρχουν, κι όποιος ξέρει λίγο τη πόλη ξέρει που να πάει και να περάσει καλά, ακόμα κι αν η πόλη μια κυριακή απόγευμα φαίνεται άδεια...

 9. avatar M.G

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΟ ΑΞΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΙΚΑΝΟΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΠΙΣΩ .ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΛΟΓΩ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ.

  1. avatar Γκαου

   Δεν ξέρω αν έχεις πάει στο πανεπιστήμιο και δή σε ελληνικό αλλα στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως νομίζεις . Ναι υπάρχουν αξιόλογα τμήματα πανεπιστημίων αλλα είναι λίγα. Τα πανεπιστήμια μας είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Ο νοών νοήτο. Όυτε φυσικά όλοι οι Έλληνες στο εξωτερικό διακρίνονται! Αναλογικά είναι περίπου 5 με 10% πού διακρίνονται σε κάποιους τομείς και έχουν ξεκινήσει συνήθως στο εξωτερικό. Όσο για τα παιδιά στο άρθρο θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που αντιμετωπίζονται ως ίσοι με τους Γάλλους και όχι a priori ως κατωτεροι λόγω υπηκοότητας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων πρέπει να πω ότι είμαι κάτοχος πτυχίου και ελληνικού και ξένου πανεπιστημίου και συνεχίζω να διαβιώ στο εξωτερικό και να δουλεύω σε πανεπιστήμιο και έχω φύγει πολύ πριν την κρίση. Καλή δύναμη σε όλους πού είναι μακρυά και καλό κουράγιο σε όσους παραμένουν εντός.

   1. avatar Νέστωρας

    Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολύ καλύτερο επίπεδο προπτυχιακών σπουδών από πολλά ξένα, ακόμα και σε χώρες που δεν θα υποψιαζόσουν (π.χ. Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, κτλ). Δεν ξέρω που σπούδασες, αν ήσουν σε κάποιο top από τα ξένα, αλλά αν δεις τα υπόλοιπα θα καταλάβεις τι σαβούρα υπάρχει εκεί έξω. Απλά επειδή είναι όλα οργανωμένα, δεν φαίνεται τίποτα. Αντίθετα, στην Ελλάδα, όπου οι περισσότεροι καθηγητές έχουν διδακτορικά από Αμερική και Ευρώπη, επικρατεί η γνωστή ανοργανωσιά λόγω των καταλήψεων, της φραπεδιάς και της αντιγραφής από πλευράς φοιτητών.

   2. avatar M.G

    ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΜΕΣΩΣ ΟΤΙ ΖΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ¨ΓΚΑΟΥ\"ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΟΥ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΤΣΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ-ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΕΨΑΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ.ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.

    1. avatar Επαγγελματίας χάκερ

     Πατάς μία φορά στο \"Caps Lock\" κλείνει το λαμπάκι και σταματάς να γράφεις κεφαλαία.
     Παρακαλώ.

  2. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

   για κοιτα σε τι παγκοσμια καταταξη ειναι τα ελληνικα πανεπιστημια πρωτα, κατω απο 100 ειναι το καλυτερο ασε βρε αδερφε δεν ξερουν οι ξενοι και ξερουμε εμεις οι πολυξεροι, θα μπορουσαμε καλιστα να ειχαμε απο τα καλυτερα εαν δεν ηταν ανδρο κομματικων στρατων διοτι μυαλα εχουμε και πολυ καλα που την κανουν εξω κατι θα ξερουν και αυτοι οι ελληνες, νοοτροποια δεν εχουμε

   1. avatar M.G

    ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΧΑΡΒΑΝΤ ΝΟΜΙΚΗΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ=0-2.ΑΣΕ ΡΕ ΑΔΕΡΦΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥΣ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ.

    1. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

     Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με την διεθνή κατάταξη για τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν το Harvard, το Stanford και το ΜΙΤ. Ωστόσο, στη λίστα των 1.000 πανεπιστημίων βρίσκονται και 7 ελληνικά.
     Στην 301η θέση βρίσκεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, έχοντας καταγράψει άνοδο 30 θέσεων σε σχέση με την περυσινή κατάταξη.
     Στη λίστα βρίσκονται επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (459η θέση), το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (515η θέση), το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (582η θέση), το πανεπιστήμιο της Πάτρας (641η θέση), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (695η θέση) και το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (905η θέση).
     Όσον αφορά στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, την πρώτη πεντάδα του πίνακα συμπληρώνουν 3 πανεπιστήμια των ΗΠΑ και 2 Βρετανικά.
     Πρώτο στην κατάταξη είναι το Harvard (ΗΠΑ), ακολουθεί το Stanford (ΗΠΑ) και το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology - ΗΠΑ), και ακολουθούν το Cambridge και η Οξφόρδη (Μεγ. Βρετανία)....μακαρι να ηταν αλλιως δεν ειναι ομως γιαυτο τα καλα μυαλα θελουν να πανε εξω να συνεχισουν διοτι εχουμε μυαλα κρατος και πανεπιστημια δεν εχουμε ειδικα που να ακολουθουν τις εποχες, και γιαυτο η παιδεια ειναι η εικονα καθε χωρας αμα δεν βγαλουμε τα κομματα και ειδικα τα αριστερα απο τα πανεπιστημια προκοπη δεν βλεπουμε τα μυαλα θα βγαινουν εξω και θα μενουν να προσφερουν εξω αντι να τα κραταμε να προσφερουν στην πατριδα τους φιλε μου, μην καλυβουμε τις παθογενειες κακο κανουμε να τις λεμε να μας ακου

  3. avatar giannis alex

   Επίσης δεν έχουν τις διάφορες αναρχο-αριστερές φοιτητικές παρατάξεις να κάνουν καταλήψεις και μπάχαλο στα πανεπιστήμια.

 10. avatar Dims7

  Με τέτοια νοοτροπία σίγουρα θα σας αντιμετωπίζουν ετσι και όπως τα περιγεφετε θα καταντήσετε ´Ελληνες στην Ελλάδα\'. Ο στόχος δεν ειναι να αποκτήσετε γνωριμίες. Δεν μαζεύεις εμπειρίες μέχρι τα 35. Δεν περιμένεις μετά να γίνεις ξαφνικά αφεντικό, \'να κανείς κάτι δικό σου\'. Με τι λεφτά θα ζεις μέχρι τοτε και με τι κεφάλαια θα γίνεις αφεντικό? Με τον μισθό του μπαμπά και την σύνταξη του παππού? τι θα γίνει αν δεν υπάρχουν αυτα μέχρι τοτε? Αφου θέλετε να σας αντιμετωπίζουν ως ίσους τοτε δείτε γύρω σας: οι φοιτητές δεν βγαίνουν για μούρες και καφέ κάθε μέρα, γιατι δεν έχουν $. Κάνουν οτι δουλεια βρουν καθώς ψάχνουν για την δουλεια που τους αρέσει, δεν ψάχνουν το το βύσμα εξ ουρανού´. Στα 35 έχουν οικογένεια και παιδια και μερικές χιλιάδες ένσημα... Και δεν σπουδάζουν οτι να ειναι... Αν δεν ξέρεις τι δουλεια θέλεις να κανείς γιατι σπουδάζεις κάτι τετειο? αν δεν έχετε πλάνο ειναι φυσικό να καταλήξετε στο ´Λιμεναρχειο Τριπολεως\' ... Μπαμπά βύσμα για το δημόσιο!

 11. avatar A.G

  Καθίστε στιν μιζέριας σας τώρα και σκάστε.θα βγάλουμε εμείς το φίδι από τι τρύπα

 12. avatar Stateless

  Από το 2004 που έφυγα λέω ότι δεν το κουνάω από το Manchester ότι και να λένε! Το ίδιο λέει και η οικογένειά μου όπως και οι φίλοι μου!

  1. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

   manchester united η manchester city εισαι? προσεχε τι θα απαντησεις χαχαχα

   1. avatar Stateless

    City φυσικά! 300 μέτρα από το etihad ζω!

    1. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

     οχι βρε γαυρε city η γαυροι united ειναι χαχαχαχα τι εγινε σε περασε ο γιαννης για συριζαιο δεν εχει καταλαβει οτι εισαι γιωργακης

     1. avatar Stateless

      Φίλε τετραγωνάκια,
      Nottingham forest ήμουν πριν έρθω αλλά επειδή ζω στο sportcity (δικό μου σπίτι) όλα αυτά τα χρόνια, άλλαξα! Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και ζούμε το ρυθμό του έντονα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με το ποδόσφαιρο, τις μπύρες, το heavy metal, και με τη δουλειά μου! Δεν είμαι χαρούμενος μόνο με το καιρό (παρόλο που τώρα έχει 25 β. και νιώθεις σαν 35)
      Όσο για τον Γιάννη , ναι! Νομίζει ότι είμαι σύριζα! Αυτό σημαίνει ότι δεν τη κατέχει τη ρημάδα τη πολιτική!
      Τέλος πάντων! Είμαι ΓΑΠιτης και δεν ντρέπομαι να το λέω!

  2. avatar giannis alex

   Δηλαδή σύντροφε,
   πήγες σε μία χώρα όπου τηρούνται οι νόμοι και είναι μια καπιταλιστική χώρα που έχει ελεύθερη οικονομία.
   Δεν επέλεξες τον παράδεισο του Τσάβες και του Μαδούρο, το θαύμα της Βενεζουέλας ή κάποιοας άλλης σοσιαλιστική - κομουνιστική χώρα.
   Και είσαι ευχαριστημένος όπως λες. Αλλά για την Ελλάδα στηρίζεις Τσίπρα και λοιπό συφερτό από ότι κατάλαβα . Γιατί ;

   1. avatar Stateless

    Εγώ Τσιπρα? ???? Χα χα χα χα! Εγώ αν ψήφιζα θα ψήφιζα ΓΑΠ!
    ΓΑΠιτης μέχρι κόκκαλο!

 13. avatar EngineerGuy

  Αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα που εξάγουν πολλοί για το ότι όσοι δουλεύουν σκληρά, κυνηγούν τα όνειρά τους και γλεντάνε λίγο δε \"ζουν\" τη ζωή ποτέ δεν το κατάλαβα...
  (ορμώμενος απ\' την τελευταία ερώτηση)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει