Ο άνθρωπος που καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη στην Ελλάδα μιλάει για τις περιπέτειές του

Το κλείσιμο του καταστήματος, η γραφειοκρατία και η δικαστική απόφαση που εκκρεμεί


WEEKEND
0:23
08/10/2016
Ο άνθρωπος που καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη στην Ελλάδα μιλάει για τις περιπέτειές του
11
loading

Χρειάστηκαν 18 χρόνια ώστε ο Σεραφείμ Κανδύλας να μπορέσει να πείσει ότι η καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα είναι νόμιμη και να γίνει ο πρώτος -ή από τους πρώτους στην Ελλάδα- που έδρεψε τις ταξιανθίες της.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Ήταν το 1998, όταν η αλυσίδα καταστημάτων πώλησης προϊόντων κάνναβης, με την επωνυμία Kannabishop, άρχισε να φυλλορροεί.

Οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων, εισέβαλλαν σε ένα από τα καταστήματα που λειτουργούσε ο Σεραφείμ Κανδύλας στο νομό.

kannab19

Με το πέρασμα των ετών, ψηφίστηκε ο νόμος περί ναρκωτικών επί θητείας, Αντώνη Ρουπακιώτη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο καινούργιος νόμος άνοιγε το δρόμο στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης.

Ο 4139, όπως αριθμείται, όριζε ότι δεν θεωρούνται ναρκωτικές ουσίες «τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%».

Σημειώνουμε ότι η διαφορά ινδικής και βιομηχανικής κάνναβης, είναι η περιεκτικότητα της ευφορικής ουσίας, Δ9 τετραϋδροκανναβινόλης. Στη βιομηχανική, η περιεκτικότητα της συγκεκριμένης ουσίας είναι κατά πολύ μικρότερη της ινδικής, καθώς ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 0,2%. Επομένως δεν θεωρείται ότι παρουσιάζει σωματικές ή ψυχικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως εξηγεί ο Σεραφείμ Κανδύλας, η έκδοση του νέου νόμου θα έπρεπε να σημαίνει ότι μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα να καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη. Κάτι τέτοιο παρόλ' αυτά δεν συνέβη αμέσως. Χρειάστηκε να περάσουν ακόμα 3 χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, έπρεπε να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα ρύθμιζε θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας. Η ΚΥΑ ήρθε τελικά 3 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου.

kannab9

Η πρώτη πειραματική καλλιέργεια

Έτσι, το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, ο Σεραφείμ Κανδύλας ξεκίνησε να καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη σε πειραματικό στάδιο σε κτήμα έκτασης 1,1 στρέμματος στον Κουφό Χανίων ως κατ’ επάγγελμα αγρότης.

kannab6

Παράλληλα κύριος Κανδύλας και μία ομάδα καλλιεργητών, δημιούργησαν την πρώτη συνεταιριστική ομάδα παραγωγών βιομηχανικής κάνναβης, με την ονομασία Kannabia Hemp Cooperativa και έδρα τη Χαλκίδα.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν ακόμα 3 καλλιέργειες πανελλαδικά, όπως ο ίδιος λέει.

kannab7

Η σφράγιση και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Σε ό,τι αφορά τη ζημιά που υπέστη από την κατάσχεση και το κλείσιμο της επιχείρησής του στα Χανιά, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αποζημίωση για οικονομική καταστροφή.

«Σφράγισαν το κατάστημα και κατάσχεσαν το εμπόρευμα με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν πρέπον να κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Κάποιοι μάλιστα θεώρησαν ότι διαφήμιζαν την κάνναβη, η οποία για την ελληνική νομοθεσία αποτελεί ναρκωτική ουσία».

kannabishop

«Μετά την προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη, όπου κατέθεσα αγωγή, επιδικάστηκε μία πρώτη πιθανή αποζημίωση από το πρωτοδικείο, ύψους 50.000 ευρώ. Στη συνέχεια το Εφετείο αύξησε το ποσό στα 70.000 ευρώ, αποζημιώνοντάς με αποκλειστικά για ηθική βλάβη. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το Νοέμβριο του 2015 οπότε ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της αγωγής, η τελεσίδικη απόφαση στα διοικητικά δικαστήρια δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Συν τοις άλλοις οι δικαστές δεν αναγνώρισαν ποτέ την αξία των εμπορευμάτων ή του καταστήματος που έκλεισε, καθώς και την οικονομική καταστροφή».

Ιστορικά η τελευταία εταιρεία με ελληνικές ρίζες, η οποία ανέλαβε τη μεταποίηση βιομηχανικής κάνναβης ήταν η ελληνο-βελγική εταιρεία ΠΑΝΟΜΠΕΛ στη δεκαετία του '70, με έδρα την Πέτρα Βοιωτίας.

Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία μεγάλη μεταποιητική μονάδα. «Με βάση σχετική εισήγηση επί υπουργίας Στέφανου Τζουμάκα και κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας για να δουλεύει αποτελεσματικά όλο το χρόνο, απαιτεί την καλλιέργεια 2.000-5.000 στρεμμάτων. Ωστόσο να φτάσουμε σε τόσο μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη», επισημαίνει ο κύριος Κανδύλας. kannab1Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 52 εγκεκριμένες ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης, από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Άλλες προορίζονται για σπόρο, άλλες για ίνα. «Σε πρώτη φάση θα επεξεργαστούμε το σπόρο με σκοπό να παράγουμε λάδι και αλεύρι. Το λάδι μπορεί να είναι είτε βρώσιμο, είτε να χρησιμεύσει για την παρασκευή σαπουνιών, κρέμας ή άλλων καλλυντικών. Σε ό,τι αφορά τα υπολείμματα της ταξιανθίας θα τα χρησιμοποιήσουμε για να παράγουμε τσάι ή άλλα ροφήματα», διευκρινίζει ο Σεραφείμ Κανδύλας.

Μερικά από τα προϊόντα της βιομηχανικής κάνναβης:

- Τροφή (σποροι)

- Ένδυση (ινες)

- Ενέργεια (βιομάζα-λαδι)

- Χαρτί-χρώματα-καμβάς

- Καλλυντικά

- Βιοπλαστικά

- Γραφένιο

- Φάρμακα

- Βιομηχανικά υλικά

kannab5
Το πρώτο στάδιο της καλλιέργειας
kannab15
Η σοδειά
kannab14
Η συγκομιδή

kannab11 kannab12 kannab2 kannab3 kannab4

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar alex56k

  Η ασχετοσύνη μας δεν έχει όρια, παρ'όλα αυτά όμως λέμε την λανθασμένη γνώμη μας και θάβουμε όποιον βρούμε μπροστά μας.
  Γιατί τι μας συμβένει; δεν θα μάθουμε τελικά ποτέ να εκτιμούμε σωστά και λογικά ;
  Πραγματικά απορώ και εξίσταμαι!

 2. avatar Μανα

  Να δωση πρωτα στα παιδια του Να μπη φυλακη το γρηγοροτερόΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ Τα ΠΑΙΔΙΑ. ΜΑΣ

 3. avatar αχ λουλιτσα

  Παρα_τυρι_Σούλες,ερω_τι_Σούλες:
  1.αφου στην Ελλαδα δεν υπαρχουν μοναδες επεξεργασίας και μεταποίησης της καναβης τι ακριβως πουλουσε ο τύπος στο μαγαζι του;;καναβουρι για πουλια ή τσάι του καναβουριού για τον παππού;;ή προιοντα εισαγωγης απο καναβουριά πχ κουστουμακι γαμπριάτικο για τρεντυ χιπστερ;;;παντως θυμιζω οτι η αποζημιωση για ηθικη βλαβη δεν φορολογειται και δεν καταλαβα που διεθεσε τη συγκομιδή απ το χωραφακι την κατεστρεψε η την εξηγαγε;
  2.για σχοινια χαρτια βαφες κλωστες σποροι κλπ κλπ
  Οk,κ αμια αντιρρηση αλλα η φωτογραφια ενος τυπου που κρατα τη καναβουρια στο χερι σε στυλ ""καναβουρι μυρωδατο για λουλά ψιλο κιαφρατο"" η με το τσιγγαρο(μη στριφτο και καλά) αναμεσα στις καναβουριες δε με παραπεμπει στη χρηση καναβης για κουβαρια και χρωματα.....αν αυτο δεν λεγεται υποσυνειδητη προωθηση για αλλη χρηση πως λεγεται;;;
  3.οτι φερνει λεφτα και δινει δουλεοα στο τοπο ωφελιμο ειναι ,υπαρχουν ομως και καποια πλαισια θεσμοθετημενα που πρεπει να ισχυουν για ολους και για τους πονηρους και τους λιγοτερους πονηρους,αν δε μας αρεσουν ταλλαζουμε αλλα και τα νεα να ισχυσουν για ολους

 4. avatar Δ.Π.

  Μακάρι να μπορούσαν όλοι οι ελληνες να προσπαθούσε τόσα χρόνια όπως αυτός ο άνθρωπος να ξεκολλήσει την νομοκρατεια του 1970 και να αξιοποιουσαν ότι μπορεί να βγάλει το χώμα και να προχωρήσουμε επιτέλους.

 5. avatar Τουρλουμπουκης

  [...],χασισι κ επιστροφη στη φυση
  Υπαρχει λυση

 6. avatar ικος

  ΕΙΝΑΙ.ΠΟΥ.ΕΙΝΑΙ.ΚΟΥΒΑ...ΑΣΤΟ..ΚΙΑ,ΑΥΤΟ

 7. avatar Θεριστης

  διαβαζω τα σχολια των προβληματικων συμπολιτων μου, αντε να τους εξηγησεις οτι η οικονομια αναπτυσσεται καπως ετσι, σιγα μην ξερουν οτι το γραφενιο ειναι το υλικο του μελλοντος και οτι απο αυτο θα φταχνονται οι νεοι ημιαγωγοι για μικροτσιπ, αυτοι νομιζουν οτι μπιζνα ειναι το σουβλατζιδικο.

 8. avatar Οικολογος μαυρος

  Πολυ συγκινητικη η φωτογραφια με τιτλο <>...Βουρκοσα!

 9. avatar Μογλης

  Μαστουριδες....θα γεμίσει ο τόπος...

 10. avatar Ο Ελλην είναι ψυχοπαθής και ανεύθυνος

  Τριτοκοσμική χώρα.Ζιμπάμπουα.

 11. avatar βλέπεις αυτό το άρθρο με τα πράσινα νόμιμα δεντράκια

  ... και λίγα άρθρα πριν τα ίδια δεντράκια ξεριζώθηκαν και ο καλλιεργητής τους συνελήφθη. Δε γνωρίζω κατά πόσο είναι έτοιμη η κοινωνία μας να κάνει αυτόν τον ευαίσθητο διαχωρισμό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει