Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Οδοιπορικό στον Άγιο Παντελεήμονα, στη γειτονιά της απόγνωσης

Φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr στην ταραγμένη συνοικία της Αθήνας


WEEKEND
0:03
06/02/2016
Οδοιπορικό στον Άγιο Παντελεήμονα, στη γειτονιά της απόγνωσης
25
loading

Το πάλαι ποτέ… εθνοκεντρικό σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταπολιτευτικά, υιοθέτησαν και στη συνέχεια ζωγράφισαν στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα κάποιοι, για να εκφράσουν την απέχθειά τους προς τους εισερχόμενους στη χώρα μας, αλλοδαπούς.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Καθώς περνάω την πλατεία της εκκλησίας, κατηφορίζω προς τη Μιχαήλ Βόδα. Επιλέγω να προχωρήσω στο επόμενο παράστενο και να μπω σε ένα τυροπιτάδικο λίγα μέτρα μετά. Χτυπάω τη τζαμαρία, ανοίγω την πόρτα και τείνω το χέρι προς τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη: «Γεια σας, ονομάζομαι τάδε τάδε, είμαι δημοσιογράφος εκεί», συστήνομαι και του εξηγώ ότι κάνω ένα ρεπορτάζ για την περιοχή του.

Εκείνος με εξετάζει με το βλέμμα καθώς στέκεται αμίλητος στην καρέκλα δίπλα στους φούρνους του μαγαζιού του. Δεν ανταποδίδει την κίνηση μου. Κρατάει το χέρι του κολλημένο στο αριστερό πλευρό, καθώς με κοιτάζει.

«Σας ευχαριστώ», βιάζομαι να απαντήσω, και γυρίζω την πλάτη μου για να φύγω από το αφιλόξενο μαγαζί.

Για να επανέλθω όμως σε αυτό που σας έλεγα στην αρχή, το σύνθημα «η Ελλάδα στους Έλληνες», δεν υπάρχει πια στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Τι άλλαξε;

kmmpant33

Φαινομενικά τα πνεύματα στον Άγιο Παντελεήμονα ηρέμησαν.

Ποιος δε θυμάται όμως το δελτίο εγκλημάτων της αστυνομίας να γεμίζει από δεκάδες περιστατικά δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια πριν;

Ο… φόβος τρώει τα σωθικά

Αν σας περιέγραψα το παραπάνω περιστατικό είναι γιατί «ο φόβος τρώει τα σωθικά». Δανείζομαι τον τίτλο της ταινίας του Φασμπίντερ. Ακόμα και αν η αστυνόμευση εντάθηκε, όπως λένε οι κάτοικοι, ο φόβος κατέστειλε μερικά από τα ζωτικά αντανακλαστικά ορισμένων -σίγουρα όχι όλων- κατοίκων.

kmmpant23

Ο κύριος Αλέκος είναι βιοτέχνης. Μένει εκεί από το 1979. Ράβει έτοιμα ενδύματα για εταιρείες και πουλάει χοντρική. «Αν περίμενα να πουλήσω λιανική θα είχα βάλει ήδη λουκέτο», περιγράφει την εικόνα που ο ίδιος αντιμετωπίζει. Και προσθέτει ότι μπορεί οι εντάσεις να έχουν εκλείψει, ωστόσο πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τον Άγιο Παντελεήμονα. «Αν ρίξεις μια ματιά στις πολυκατοικίες, θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει πια εκείνος ο ωραίος κόσμος που κατοικούσε εδώ. Τα ανδρόγυνα, που έβγαιναν τα βράδια, έκαναν τη βολτίτσα τους, πήγαιναν στο καφενείο. Βγαίναμε, ξενυχτούσαμε, χωρίς να φοβόμαστε. Δεν γυρίζαμε το κεφάλι να κοιτάξουμε πίσω όταν μπαίναμε στην είσοδο του σπιτιού μας. Πολλοί από τους πελάτες μου, οι οποίοι έρχονται μετά τις 8 το βράδυ, με ρωτούν: "Γιατί δεν κλειδώνεις;" Δεν λέμε πια "καλημέρα" με τους περαστικούς. Συχνά στήνω αυτί μήπως ακούσω κάποιον να μιλάει ελληνικά, να ανταλλάξουμε δύο κουβέντες».

Αμέτρητα «ενοικιάζεται»

Με προτρέπει να παρατηρήσω τις εισόδους των πολυκατοικιών. «Θα δεις αμέτρητα "ενοικιάζεται"», λέει. Κάτι που διαπίστωσα όταν βγήκα από το μαγαζί του. Εκείνος αναγκάστηκε να παραμείνει στον Άγιο Παντελεήμονα.

kmmpant21

«Κάποτε η Αγορακρίτου ήταν γεμάτη μαγαζιά. Η ουρά των αυτοκινήτων ξεκινούσε από το φανάρι της Μιχαήλ Βόδα και έφτανε έως την Αχαρνών. Μπορεί να έφευγα κι εγώ αν μπορούσα. Δεν είχα όμως την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξω μία τέτοια επιλογή. Άσε που δεν είναι εύκολο να ξεκινήσω από την αρχή, αναζητώντας νέες άδειες και δικαιολογητικά για την επιχείρησή μου. Χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για να φύγω. Χαρτιά, παραχαρτιά…».

«Η εγκληματικότητα είναι υπαρκτή»

Ο κύριος Γιώργος είναι κι αυτός από τους παλιούς στον Άγιο Παντελεήμονα. Όπως λέει τα πράγματα είναι πλέον πιο ήρεμα. «Είμαστε πιο χαλαρά πλέον, όχι όπως τότε που δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε στο δρόμο. Δεν είναι όπως παλιά, δεν παύει παρόλα αυτά να είναι μια γειτονιά. Συναντάμε μερικούς φίλους στο καφενείο και λέμε δυο κουβέντες. Φοβάμαι λιγότερο σε σχέση με δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο συνεχίζω να φοβάμαι. Η εγκληματικότητα είναι υπαρκτή τόσο στον Άγιο Παντελεήμονα, όσο ευρύτερα στο κέντρο της Αθήνας».

kmmpant22

Επόμενος σταθμός είναι ένα κατάστημα ψιλικών. Ιδιοκτήτρια μία γυναίκα από την Αλβανία. Μου ζητάει να είμαι όσο το δυνατόν πιο διακριτικός. Να μην αναφέρω το όνομά της στο ρεπορτάζ.

Σε αντάλλαγμα μοιράζεται λίγες κουβέντες μαζί μου…

«Βρίσκομαι σ’ αυτή την κοινωνία τα τελευταία 17 χρόνια. Εδώ ζω, εδώ τρώω, εδώ κοιμάμαι. Δεν παραπονιέμαι για τη συμπεριφορά των Ελλήνων προς το μέρος μου. Ωστόσο στον Άγιο Παντελεήμονα η κατάσταση δεν είναι όπως θα έπρεπε. Ο κόσμος είναι φτωχός και φοβισμένος. Και η κακή οικονομική κατάσταση οδηγεί κάποιους σε παραβατικές πράξεις». Για να συμπληρώσει: «Όλα όμως είναι στον άνθρωπο».

kmmpant07

Την ίδια στιγμή μπαίνει μία ηλικιωμένη γυναίκα. Ζητάει περιοδικά.

«Δεν έχω», απαντάει η ψιλικατζού. «Τα επιστρέψαμε δυστυχώς. Την Παρασκευή πάλι».

Βρίσκω ευκαιρία να ζητήσω από την κυρία, να μου μιλήσει κι εκείνη για τη γειτονιά της.

«Δεν θέλω να με ηχογραφήσετε», ξεκινάει διστακτικά.

«Οι άνθρωποι είναι λίγο προκατειλημμένοι», προσπαθεί να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά της.

«Οι άνθρωποι λόγω των οικονομικών συνθηκών είναι συχνά ευάλωτοι σε ακρότητες»

«Στην πραγματικότητα συμβαίνει ό,τι συμβαίνει και σε άλλες μικρομεσαίες περιοχές. Παρόλ’ αυτά οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα έχουν διατηρήσει την ανθρωπιά τους. Έχουμε καλές σχέσεις με τους αλλοδαπούς. Οι άνθρωποι όμως λόγω των οικονομικών συνθηκών συχνά είναι ευάλωτοι σε ακρότητες», προσθέτει.

kmmpant25

«Να μην χρησιμοποιήσετε το όνομά μου»

Τη ρωτάω αν θα έφευγε. «Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να φύγω. Πού να πάω κύριέ μου; Στα Βόρεια Προάστια με τη σύνταξη που παίρνω;» η απάντησή της, όμοια με του πρώτου κατοίκου που συνάντησα.

«Εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να χρησιμοποιήσετε το όνομά μου», τονίζει.

«Μα, δεν μου το είπατε… Μην ανησυχείτε πάντως!», λέω με τη σειρά μου.

Έχοντας ήδη απομακρυνθεί, ακούω την ίδια γυναίκα να φωνάζει από το απέναντι πεζοδρόμιο. Ζητά να δει τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα. Να βεβαιωθεί ότι όντως είμαι αυτός που ισχυρίζομαι ότι είμαι. Ψάχνω την τσάντα μου, τη βρίσκω, της τη δείχνω. Ανασηκώνει τα γυαλιά για να μπορέσει να δει πιο κοντά. Ρίχνει μια βιαστική ματιά. «Σας ευχαριστώ… Καταλαβαίνετε, δεν είναι ότι δεν σας εμπιστεύομαι αλλά τόσα γίνονται», μουρμουρίζει και φεύγει.

«Καταλαβαίνω», ψελλίζω και φεύγω.

kmmpant26

Ένας Ρουμάνος στη γωνία της Μιχαήλ Βόδα και Αγορακρίτου

Βρίσκω το Μιχάλη Ντοχοτάρ, πίσω από μια βιτρίνα με σφολιάτες. Ήρθε από τη Ρουμανία στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια. Έστησε την πρώτη δική του επιχείρηση,  ένα συνεργείο καθαρισμού αρκετά χρόνια πριν. Πρόσφατα μετακόμισε από το Ίλιον στον Άγιο Παντελεήμονα για να ανοίξει και ένα μαγαζί με γρήγορα γεύματα και σάντουιτς για τους περαστικούς.

«Δεν τα βρήκα όπως τα περίμενα. Άργησα να ανοίξω μαγαζί. Η αρχή έγινε τη στιγμή που άρχισαν να φεύγουν οι συμπατριώτες μου από εδώ», λέει ο Μιχάλης.

kmmpant05

«Δουλειά δεν υπάρχει», συνεχίζει. «Ήταν και παραμένει μια περιοχή με αρκετά προβλήματα. Και παρά το γεγονός ότι ηρέμησαν τα πράγματα, χάλασε η αγορά του Αγίου Παντελεήμονα. Έφυγε πολύς κόσμος. Και πολλοί από αυτούς που έμειναν δεν έχουν δουλειά και λεφτά για να ξοδέψουν», συμπληρώνει.

«Το σπίτι μας είναι στην Ελλάδα, όχι στη Ρουμανία»

«Το σπίτι μας είναι στην Ελλάδα, όχι στη Ρουμανία!», πετάγεται από δίπλα η γυναίκα του, η οποία παρακολουθεί τη συζήτηση.

«Ακόμα κι εγώ που είμαι αλλοδαπός φοβάμαι», συνεχίζει ο Μιχάλης. «Όταν άνοιξα το μαγαζί έβαλα κάγκελα, συναγερμό, πήρα ό,τι μέτρο μπορούσα για να προστατέψω την περιουσία μου. Οι άνθρωποι στη λαϊκή της Μιχαήλ Βόδα φοβούνταν τις περισσότερες φορές να βγάλουν το ταμείο τους πάνω στον πάγκο. Και συνεχίζουν να φοβούνται. Ωστόσο η αστυνόμευση είναι πλέον λίγο αποτελεσματικότερη».

kmmpant06

Ο Μιχάλης έχει δύο παιδιά. Ένα γιο και μία κόρη. Παρά το γεγονός ότι διατηρεί δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα η κόρη του έφυγε για την Αγγλία γιατί δεν έβρισκε δουλειά.

«Σπούδασε τουριστικά στην Ελλάδα. Ξόδεψα χρήματα να τη σπουδάσω. Ξόδεψε και το ελληνικό κράτος για να τη σπουδάσει. Ωστόσο αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό για να επιβιώσει. Κάτι ανάλογο συνέβη με ένα φίλο μου, Ρουμάνο. Αγόρασε σπίτι στον Άγιο Παντελεήμονα… Επειδή όμως δεν είχε δουλειά, το νοίκιασε και μετανάστευσε στην Αγγλία. Έρχεται πού και πού, πληρώνει τις υποχρεώσεις του και φεύγει ξανά».

kmmpant17

Το '60 ήταν όνειρο ζωής για κάποιους να αποκτήσουν σπίτι στον Άγιο Παντελεήμονα ή στην Κυψέλη. Ήταν το αστικό απωθημένο, σημάδι κοινωνικής αναγνώρισης. Η Φωκίωνος ήταν η Κηφισιά και η Γλυφάδα της εποχής, συγκεντρώνοντας τους εκπροσώπους της υψηλής κοινωνίας.

Σήμερα, εκεί που πριν δύο ή τρία χρόνια οργανώνονταν συσσίτια με φυλετικό προσανατολισμό και επιθέσεις εναντίον όσων δεν έφεραν την ελληνική υπηκοότητα, μια περιοχή που ασφυκτιούσε από ρατσιστικά και αντιρατσιστικά συλλαλητήρια και εγκληματικότητα, φαίνεται πλέον να ασφυκτιά υπό το βάρος του φόβου όσων προηγήθηκαν. Ακόμα και αν τα πράγματα «φαίνεται να έχουν ηρεμήσει», όπως λένε οι κάτοικοι...

kmmpant31 kmmpant27 kmmpant32 kmmpant10 kmmpant09 kmmpant03

kmmpant30 kmmpant20 kmmpant12 kmmpant01 kmmpant02 kmmpant03

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

25
σχόλια
 1. avatar Δαμιανός

  Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε εκεί, παίξαμε μπάλα στην πισίνα που υπήρχε και είδαμε για πρώτη φορά αγώνες στην έγχρωμη τηλεόραση της Ατλαντίδας, η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή μας ματώνει την καρδιά. Η περιοχή εγκαταλείφθηκε, όπως και όλη η Αθήνα, γιατί διοικήθηκε από ανθρώπους με πολιτικές προτεραιότητες και όχι με ενδιαφέρον για την πόλη. Έφυγαν, ή μάλλον έδιωξαν, τους παλιούς κατοίκους με την αδιαφορία τους. Ο δημοσιογράφος έκανε μιά βόλτα στην κάτω μεριά της πλατείας. Η πλατεία καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή. Το ΙΘ΄ Γυμνάσιο-Λύκειο έφυγε, ο κινηματογράφος Ρίντα έκλεισε, το παιγνιδάδικο LA Bambola δεν υπάρχει αλλά και ο Μαλάμος αποτελεί παρελθών. Όταν γέμισε μετανάστες με χαμηλό οικονομικό επίπεδο που προσπαθούν να επιβιώσουν πως θα συντηρηθούν τα καταστήματα;; Βάλε και την καθαριότητα που μάλλον είναι καταναγκαστικό έργο για τον Δήμο και θα καταλάβεις.Ποιος θα τα κρατήσει στη ζωή;;; Το άρθρο ήταν αποσπασματικό και μάλλον όχι ολοκληρωμένο. Ούτε την εικόνα μιάς γειτονιάς δεν δείχνει σωστά. Θα σας περιμένω στον Τσαπάρα για γαλακτομπούρεκο.

 2. avatar Τζωρτζης

  μαιμου το αρθρο,ελα να ζησεις μια βδομαδα στη γειτονια και μετα γραψε...

 3. avatar SANDRA V

  ΖΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΙ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΑ ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΦΥΣΙΚΑ, ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗ, ΧΙΛΙΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΜΕ

 4. avatar Ζησιμος

  oygkanistan... εχουν την χώρα που αξίζουν οι λοβοτομημένοι πασοκομουνιστονεοελληναράδες φάτε μεσαιωνικό-τριτοκοσμικό-πολυπολιτισμό

 5. avatar K.μ

  Κατέβηκα για κάτι δουλειές στην Αχαρνών. Χάθηκα σε κάποια στιγμή και πουθενά δεν υπήρχε Έλληνας. Ρώτησα πήρα απάντηση αλλά τελικά δεν τον βρήκα τον δρόμο Δεν έχω πρόβλημα με τους ανθρώπους όμως με πήραξε όπως έχει γίνει η περιοχή. Ακόμα και οι κάδοι ανακύκλωσης είχαν σκουπίδια. Είχε μια λαική εκείνη την μέρα και αποφάσισα να ρωτήσω κάποιες κυρίες μεγαλύτερης ηλικίας. Δυό φορές ρώτησα πριν συνεχίσω με σιγουριά, και τις δύο οι γυναίκες τρομοκρατήθηκαν που κάποιος του απεύθηνε τον λόγο στον δρόμο. Κάποτε έμενα εκεί κοντά αλλά δεν ήταν έτσι. Τώρα στα Β.Π. έχει μεν Έλληνες αλλά δεν υπάρχει η γειτονιά όπως την ήξερα εκεί κάτω.

 6. avatar Aimilios

  Πωπω γεματο φασιστες ειναι αυτη η περιοχη, τους κλεψανε καμια δεκαρια φορες, σκοτωσανε και μερικους και αυτοι το κανανε θεμα λες και κατι εγινε....
  Παρτε το χαμπαρι βρωμοελληνες, δεν εχετε δικαιωματα στην χωρα των αριστερων, πολιτες ειναι οι ισλαμιστες αυτους ορκιστηκε να υπηρετει ο συριζα,
  εσεις στις τρυπες σας να ψοφησετε

 7. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  Όπως και να εχει μου λείπει το κέντρο του 90 με τα ροκ σε όλα τα σχίσματα μπαράκια μου λείπει 5,6,7 κτλπ το πρωί κυκλοφορούσαν ελεύθερος και κουτουλαγα σε κολόνες μετά απο λιώματα μου λείπει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μου λείπει η πόλη που μου ανήκει και ανήκει στους Αθηναίους και τωρα όχι πλέον διοτι με ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ τροπο μου την πήραν αυτήν την ελευθερία έκφρασης , ζωή σκότωσαν μια πόλη με ζωή και την μετέτρεψαν Άνδρο άρρωστων κολημενων απο ακροδεξιά μέχρι ακροαριστερα και στην μέση λαθρομετανάστες χωρίς να λογαριάσουμε τους υπόλοιπους

 8. avatar 123 Α

  ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

 9. avatar Ελλάνιον

  Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ.

 10. avatar agilotos.stravos

  Διαστρεβλωμενε αρθρογραφε του nb για ενα αντιφασιστικο στεκι που λειτουργει εκει,πανω απο ενα χρονο τωρα, ουτε λεξη?

  1. avatar Diastrevlomenos ipanthropos

   Πες την αληθεια...
   Μενεις αλλου; (Και δεν εννοω το γνωστο φαν παρκ...)

   1. avatar agilotos.stravos

    Εσυ που μενεις εκει στεκει να μη βλεπεις κοτζαμ στεκι?

  2. avatar M.L Gore

   Χαχαχαχαααα ! Φασίστα αρθρογράφε , μα ....να ξεχάσεις το αντιΦασιστικό στέκι , που βλέπει πορνό ελεύθερα στο ίντερνετ ο φίλος μας ;
   Είσαι μορφή μικρέ , άσε να λέω εγώ ....

   1. avatar agilotos.stravos

    Δεν χαρακτηρισα κανεναν φασιστα,αλλα απο το ακυρο σχολιο σου συμπεραινω οτι εσυ πληρωνεις για το πορνο.

 11. avatar το σύστημα

  Αν λειτουργούσε το κράτος όπως έπρεπε δε θα άφηνε περιθώριο ούτε στους λάθρομετανάστες, ούτε στους νόμιμους, ούτε στη χρυσή αυγή περιθώριο για παραβατική συμπεριφορά. Και το κράτος είμαστε εμείς! Όχι κάτι αφηρημένο. Με την έλλειψη παιδείας μας που οδηγεί σε ρατσισμό, την απουσία δομών ώστε να διευκολύνουμε την αφομείωση των νόμιμων μεταναστών και την περιφρούρηση των συνόρων ώστε να αποτρέπουμε την είσοδο των λάθρομεταναστών. Εμείς ψηφίζουμε τους ψευτες και τους ανίκανους και μετά αφήνουμε τις ζωές μας στα χέρια τους και περιμένουμε να μας σώσουν. Πίσω από κάθε πόνο μας κρύβεται ένα λάθος μας λέει ο Αριστοτέλης και ο σοφός λαός λέει "αν δεν έχεις νύχια να ξυθείς μην περιμένεις να σε ξύσουν". Ας αποφασίσουμε επιτέλους όπου και να έιμαστε να κάνουμε εμείς κάτι για να αλλάξουμε τη ζωή μας!

 12. avatar ΦΑΤΑΟΥΛΑΣ

  Η περιοχή υποβαθμίστηκε βάση σχεδίου. Οργανώσεις δουλεμπόρων από τα βόρεια προάστια ξέκίνησαν εκστρατεία λάσπης εναντίον των κατοίκων και τους έσπρωξαν στην αγκαλιά της χα. Η περιοχή έγινε κάντρο δουλεμπορίου και οι μισοί Ελληνες έφυγαν.

 13. avatar ταχυδρομος

  Καλά να πάθουμε. Δεν λεω παθουνε. Λεω πάθουμε

 14. avatar long

  ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΣ , ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ , ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ . ΦΥΛΗΣ [[ ΚΥΛΑΓΕ ΤΟ ΤΣΕΡΚΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΦΥΛΗΣ ,ΠΩΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕ ΧΑΜΕΤΥΠΕΙΟ , ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. avatar Mplaky

  ΔΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΝΟΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΤΑΙ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

 16. avatar M.L Gore

  ΛΟΙΠΟΝ...
  ''καλά είναι μωρέ''....,
  ''τα πράγματα έχουν ηρεμήσει'' .....,
  ''λιγότερος φόβος πια'' .....,
  ΑΛΛΑ ...
  ''οι μισοί και παραπάνω κάτοικοι είναι αλλοδαποί''...,
  ''η ντόπια αγορά διαλύθηκε''....,
  ''μην με τραβάς φώτο'' ....,
  '' μην με ηχογραφείς'' .

 17. avatar TOTENCOPF88

  ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Κ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟ 11 Κ ΤΟ 12 ΦΩΝΑΖΑΝ ΤΗΝ ΧΑ Κ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΒΡΩΜΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΟΔΑΠΟΥΣ...ΟΤΑΝ ΗΡΕΜΗΣΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΛΑΞΑΝ ΡΟΤΑ ΤΩΡΑ ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΛΑΘΡΟΚΑΜΙΝΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ...Α ΞΕΧΑΣΑ Κ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ!

  1. avatar Akineton

   88=hh=heil hitler
   Δεν εισαι ουτε εθνικιστης ουτε πατριωτης.Εισαι ΝΕΟ-ΝΑΖΙ και ανηκεις σε Συμμορια ΝΕΟ-ΝΑΖΙ(ΧΑ).Στις μεθεπομενες εκλογες δεν θα εισαι στην βουλη.
   Φιλάκια :)

  2. avatar Eponymous

   Τι περίμενες με τον πόλεμο του συστήματος των ΜΜΕ και των ακροαριστερών.

   1. avatar xoxoxoxo

    Χρεισοι αβγοι να ξεχειλίσει ο βόθρος

    1. avatar Χαχαχαχα…

     Η βλακεία έχει χτυπήσει κόκκινο. Λοβοτομημένοι...Καμμία ελπίδα με τέτοια βόδια επαγγελματίες σχολιαστές...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει