Γιατί σβήνουν τα φώτα της καμπίνας κατά την απογείωση και προσγείωση του αεροπλάνου

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος


ΤΑΞΙΔΙTIPS
8:51
07/01/2019
Γιατί σβήνουν τα φώτα της καμπίνας κατά την απογείωση και προσγείωση του αεροπλάνου
4
loading

Όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει ότι τα φώτα της καμπίνας χαμηλώνουν, τόσο κατά την διάρκεια της απογείωσης όσο και της προσγείωσης. Ωστόσο, σίγουρα είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν αναρωτηθεί για ποιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η λανθασμένη άποψη ότι τα φώτα των αεροπλάνων σβήνουν για να μην δημιουργείται κομφούζιο φωτός πάνω από το αεροδρόμιο και να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή, φυσικά και δεν ισχύει.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι κάτι τέτοιο γίνεται για την ασφάλεια των επιβατών του αεροπλάνου. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση ατυχήματος, τα μάτια θα έχουν ήδη προσαρμοστεί στις συνθήκες σκοταδιού -το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται σχεδόν 10 λεπτά για να προσαρμοστεί από το φως στο σκοτάδι- και, έτσι, οι επιβάτες θα είναι σε πιο ευνοημένη θέση ώστε να εκκενώσουν το αεροπλάνο άμεσα.

Επίσης, τόσο ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης όσο και οι έξοδοι κινδύνου με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι πιο εμφανείς, ενώ, ταυτόχρονα, οι επιβάτες μπορούν να βλέπουν έξω από τα παράθυρα καλύτερα και να διατηρούν, τουλάχιστον, μια υποτυπώδη αίσθηση προσανατολισμού.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΑΕ3567

  Εντελώς λάθος και τα 2 παραπάνω σχόλια. Είναι κανόνας ασφαλείας και βοηθά στην προσαρμογή του ματιού στο σκοτάδι. Έτσι αντιλαμβανόμαστε γρηγορότερα το περιβάλλον σε όποια περίπτωση άτυχηματος. Επίσης βοηθά στο να φαίνονται ευκολότερα τα φώτα του διαδρόμου και τα σήματα των εξόδων κινδύνου.
  Εφαρμόζεται μόνο αφού πέσει ο ήλιος είτε σε απογείωση είτε κυρίως σε προσγείωση.

 2. avatar Το όνoμα σας

  Γιατί όλη η ισχύς του αεροπλάνου πάει στους κινητήρες για λόγους ασφαλείας και διότι απομονώνεται το κύκλωμα ρεύματος καμπίνας για αποφυγή βραχυκυκλώματος / φωτιάς στην ποιο επικίνδυνη φάση της πτήσης.

  1. avatar kos g2

   Μεγαλε ολα τα αεροσκαφη εχουν την APU (AUXILIARY POWER UNIT) μια μικρη τουρμπινα με γεννητρια που παρεχει ολη την ισχυ που χρειαζεται για τα βοηθητικα συστηματα οπως ο φωτισμος και ο κλιματισμος και δεν εχει καμια σχεση με τους κυριως κινητηρες του αεροπλανου.

  2. avatar Partoferto

   Εντελώς λάθος το σχολιό σας. Η ισχύς των κινητήρων του αεροσκάφους δεν έχει σχέση με το ρεύμα. Επίσης τα φώτα στη καμπίνα χαμηλώνουν μόνο όταν νυχτώσει για απογείωση/προσγείωση. Σε μερικές εταιρίες ως διαδικασία κλείνουν οι πάκες (packs) από τους χειριστές για να μειωθεί το κόστος συντήρησης στο σύστημα συμπίεσης/κλιματισμού μόνο κατά την απογείωση. Όλα τα αεροσκάφη πιστοποιούνται για να μπορούν να απογειωθούν ακόμα και με ένα κινητήρα. Και η φάση απογείωσης/προσγείωσης δεν είναι επικίνδυνη αλλά απαιτητική.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει