Όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει ότι τα φώτα της καμπίνας χαμηλώνουν, τόσο κατά την διάρκεια της απογείωσης όσο και της προσγείωσης. Ωστόσο, σίγουρα είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν αναρωτηθεί για ποιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η λανθασμένη άποψη ότι τα φώτα των αεροπλάνων σβήνουν για να μην δημιουργείται κομφούζιο φωτός πάνω από το αεροδρόμιο και να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή, φυσικά και δεν ισχύει.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι κάτι τέτοιο γίνεται για την ασφάλεια των επιβατών του αεροπλάνου. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση ατυχήματος, τα μάτια θα έχουν ήδη προσαρμοστεί στις συνθήκες σκοταδιού -το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται σχεδόν 10 λεπτά για να προσαρμοστεί από το φως στο σκοτάδι- και, έτσι, οι επιβάτες θα είναι σε πιο ευνοημένη θέση ώστε να εκκενώσουν το αεροπλάνο άμεσα.

Επίσης, τόσο ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης όσο και οι έξοδοι κινδύνου με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι πιο εμφανείς, ενώ, ταυτόχρονα, οι επιβάτες μπορούν να βλέπουν έξω από τα παράθυρα καλύτερα και να διατηρούν, τουλάχιστον, μια υποτυπώδη αίσθηση προσανατολισμού.