Η κολύμβηση δίπλα στα μεγαλύτερα ψάρια της θάλασσας είναι μια από τις πιο θαυμάσιες εμπειρίες. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί προορισμοί ανά τον κόσμο όπου μπορείτε να δείτε τους φαλαινοκαρχαρίες από πολύ κοντά!

Θυμηθείτε να κρατάτε μια μικρή απόσταση από τους αγαθούς γίγαντες και να αντισταθείτε στον πειρασμό να τους αγγίξετε ή να χρησιμοποιήσετε φωτογραφική μηχανή με φλας.

Isla Holbox, Μεξικό

Το βορειότερο νησί της Κιντάνα Ρου απέχει 25 λεπτά με το πλοίο από την ηπειρωτική χώρα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πολύβουο Cancun, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Πότε να πάτε: Οι περιηγήσεις ξεκινούν ημερησίως από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, δηλαδή την περίοδο όταν οι φαλαινοκαρχαρίες έρχονται να τραφούν και να ζευγαρώσουν. Η περίοδος αιχμής είναι από Ιούλιο έως Αύγουστο.

Πού να μείνετε: Μπορείτε να μείνετε στο Cancun, αλλά το ήσυχο Holbox είναι η καλύτερη εναλλακτική στα μεγάλα τουριστικά κέντρα και βρίσκεται κοντύτερα στους καρχαρίες.

Τιμές: να είστε καχύποπτοι με τις επιχειρήσεις που προσφέρουν περιηγήσεις για λιγότερα από 80 δολάρια.

Utila, Ονδούρα

Το νησί αυτό, που βρίσκεται λίγο έξω από την Ονδούρα στην Καραϊβική, είναι η Μέκκα της φθηνής (σχετικά) κατάδυσης και διαθέτει ένα από τα ελάχιστα ερευνητικά κέντρα φαλαινοκαρχαριών που είναι ανοικτά όλο το χρόνο.

Πότε να πάτε: Το 2009, οι φαλαινοκαρχαρίες εμφανίζονταν κάθε μήνα, αλλά το μεγαλύτερο πλήθος έρχεται στην περιοχή ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Απρίλιο, και σε μικρότερους αριθμούς από το Σεπτέμβριο έως τα Χριστούγεννα.

Πού να μείνετε: Η διαμονή περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μικρούς ξενώνες, όπως το Underwater Vision, αλλά υπάρχουν και πλήρη ξενοδοχεία, σαν το Deep Blue Utila, που προσφέρουν περιηγήσεις για φαλαινοκαρχαρίες.

Επισκεφθείτε το Κέντρο Ερευνών Ωκεανού και Φαλαινοκαρχαριών (Whale Shark and Oceanic Research Centre, wsorc.org), ή μπείτε σε ένα από τα πλοία που ξεκινούν καθημερινά για το βόρειο μέρος του νησιού, όπου εντοπίζονται οι περισσότεροι καρχαρίες.

Τιμές: 50 δολάρια περίπου.

Ύφαλος Ningaloo, Δυτική Αυστραλία

Το Ningaloo είναι ο μεγαλύτερος και ευκολότερα προσβάσιμος ύφαλος της Αυστραλίας, και βρίσκεται 1200 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Περθ. Είναι καταφύγιο για πάνω από 500 είδη ψαριών και έχει μήκος 300 χιλιόμετρα.

Πότε να πάτε: Οι φαλαινοκαρχαρίες επισκέπτονται την περιοχή για να τραφούν ανάμεσα στα μέσα του Μαρτίου και τον Ιούλιο.

Πού να μείνετε: Οι περισσότερες περιηγήσεις ξεκινούν από το Έξμουθ και από ξενοδοχεία όπως το Novotel Ningaloo.

Τιμές: 350 δολάρια περίπου.

Gladden Spit, Μπελίζε

Το Gladden Spit βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την παράκτια πόλη Πλασένσια. Την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου, μια μαζική αναπαραγωγή ψαριών έλκει φαλαινοκαρχαρίες που αναζητούν τροφή.

Πότε να πάτε: Η καλύτερη περίοδος είναι οι μήνες Απρίλιος και Μάιος. Οι περισσότεροι φαλαινοκαρχαρίες εμφανίζονται μερικές μέρες μετά την πανσέληνο.

Πού να μείνετε: Οι αμμώδεις δρόμοι της Πλασένσια έχουν αρκετά οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια για διαμονή. Δοκιμάστε το Julia’s.

Τιμές: Με αναπνευστήρα 100 δολάρια. Με εξοπλισμό κατάδυσης, 185 δολάρια.

Ακτή του Donsol, Φιλιππίνες

Όταν οι φαλαινοκαρχαρίες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή το 1998, η ακτή έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Πότε να πάτε: Οι φαλαινοκαρχαρίες κολυμπούν στα νερά της περιοχής μεταξύ Νοεμβρίου και Ιουνίου, κυρίως την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου.

Πού να μείνετε: Το Donsol εξακολουθεί και είναι, μυστηριωδώς, μια αρκετά ήσυχη πόλη, και τα ξενοδοχεία είναι λίγα. Προτείνονται το Elysia Beach Resort και το Dancalan Beach Resort.

Τιμές: 30 δολάρια περίπου.

Παραλία Tofο, Μοζαμβίκη

Αυτή η μικρή περιοχή, που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μαπούτο, είναι λημέρι ενός από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς φαλαινοκαρχαριών της Αφρικής, κυρίως λόγω του φαινομενικά ανεξάντλητου αποθέματος πλαγκτόν.

Πότε να πάτε: Οι θεάσεις κοπαδιών 50 φαλαινοκαρχαριών δεν είναι σπάνιες από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο.

Πού να μείνετε: Η περιοχή διαθέτει μικρούς ξενώνες σαν το Bamboozi Backpackers, όσο και μεγάλα πλήρη ξενοδοχεία, όπως το Baia Sonambula Guest House.

Τιμές: 50 δολάρια περίπου.

Νότιο Mahé, Σεϋχέλλες



Το Mahé είναι το μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος των Σεϋχελλών του Ινδικού Ωκεανού και είναι το καλύτερο μέρος να δείτε τους γαλήνιους γίγαντες από κοντά.

Πότε να πάτε: Οι φαλαινοκαρχαρίες περνούν από το Mahé ανάμεσα στους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο, με τις θεάσεις να κορυφώνονται τον Οκτώβριο.

Πού να μείνετε: Οι Σεϋχέλλες είναι δημοφιλέστατος προορισμός και διαθέτουν πολλά θέρετρα και ξενοδοχεία.

Τιμές: 160 δολάρια.

Koh Tao, Ταϊλάνδη

Το Koh Tao βρίσκεται βόρεια του θρυλικού νησιού των πάρτι, Koh Phangan, και είναι διάσημο για τις φθηνές καταδύσεις που προσφέρονται. Οι φαλαινοκαρχαρίες εντοπίζονται συχνά στην περιοχή Chumphon, 15 λεπτά με το πλοίο από το νησί.

Πότε να πάτε: Οι θεάσεις φαλαινοκαρχαριών είναι καθαρά θέμα τύχης σε αυτά τα μέρη, αλλά οι γίγαντες εντοπίζονται όλο το χρόνο, ειδικά ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Ιούνιο.

Πού να μείνετε: Οι τιμές πέφτουν αν εγγραφείτε για καταδύσεις στα σχετικά καταλύματα όπως το Bans ή το Big Blue.

Η κολύμβηση με αναπνευστήρα δε συνηθίζεται, οπότε εάν δεν είστε δύτες, ρωτήστε εάν μπορείτε να μπείτε σε μια βάρκα που κατευθύνεται σε μέρος όπου εμφανίζονται συνήθως οι φαλαινοκαρχαρίες.

Τιμές: οι καταδύσεις ξεκινούν από τα 30 δολάρια έκαστη.

Ατόλη Νότιο Ari, Μαλδίβες

Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι τακτικοί επισκέπτες των Μαλδιβών, προτιμώντας τη δυτική πλευρά του αρχιπελάγους από το Μάιο έως το Δεκέμβριο και κινούμενοι προς την ανατολική μέχρι τον Απρίλιο. Η ατόλη Ari είναι προστατευόμενη περιοχή.

Πότε να πάτε: Το τοπικό πρόγραμμα Μελέτης Φαλαινοκαρχαριών των Μαλδιβών πραγματοποιεί εβδομαδιαίες διαδρομές προς το Ari όλο το χρόνο, περνώντας από το νησί Conrad Rengali.

Πού να μείνετε: Πολλά καταλύματα σε διάφορα νησιά προσφέρουν τις δικές τους περιηγήσεις, αλλά προτείνουμε να μείνετε στο νησί Conrad Rengali.

Τιμές: 200 δολάρια.