Η αριστοκρατική κι αρχοντική Σύρος μαγεύει τους πάντες με την ιδιαίτερη γοητεία που αποπνέει, όποια εποχή κι αν επιλέξει να την επισκεφθεί κανείς.

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία, με ορθόδοξους και καθολικούς μέσα σε κλίμα κατάνυξης να βιώνουν αρμονικά μαζί ένα από τα κορυφαία μυστήρια του χριστιανικού κόσμου.

Τα σοκάκια της Ερμούπολης μοσχοβολούν φρεσκοψημένα πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια, ενώ η προσέλευση των επισκεπτών τις ημέρες του Πάσχα προσδίδει μια ιδιαίτερη ζωντάνια σε ολόκληρο το νησί.

Όσοι έχουν την ευκαιρία να πάνε στο νησί από τη Μεγάλη Τρίτη, δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να ακούσουν το τροπάριο της Κασσιανής από τη χορωδία της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Βαπόρια.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στις 9 η ώρα, ξεκινούν οι πομπές των επιταφίων από τη Μητρόπολη και τους ναούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου, περνώντας μέσα από τα γραφικά σοκάκια του νησιού και καταλήγουν στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο.

Όσοι θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία και θέλουν να βιώσουν την ημέρα σε πιο ήρεμο κλίμα, μπορούν να επισκεφθούν νωρίς το απόγευμα το ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας. Η περιφορά του Επιταφίου βγαίνει έξω από το μοναστήρι στα μονοπάτια της γύρω περιοχής, με τις ανοιξιάτικες μυρωδιές της Φύσης να κατακλύζουν την ατμόσφαιρα.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τελείται η πρώτη Ανάσταση στην εκκλησία που βρίσκεται στο λόφο Βροντάδο, με τη συνοδεία ηχηρών χτυπημάτων των στασιδιών ενώ το βράδυ, μετά τη λειτουργία της Ανάστασης οι Καθολικοί κάνουν την περιφορά του αγάλματος του Ιησού τοποθετημένου σε χρυσό ανοικτό κουβούκλιο, το οποίο έχουν στολίσει με λουλούδια, ενώ ο ουρανός φωτίζεται από εντυπωσιακά βεγγαλικά δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.