Στην υπέροχη φύση των Γρεβενών, φωλιασμένα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους της περιοχής, τα χωριά του νομού δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αντίστοιχους ορεινούς προορισμούς στα δημοφιλή βουνά της χώρας.

Γραφικά και άκρως εντυπωσιακά κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη με την ανόθευτη και αυθεντική ομορφιά τους.

Κρανέα

Ένα μικρό χωριό, μεταξύ Γρεβενών και Μετσόβου, χωρίς την ιδιαίτερη γραφικότητα που θα περίμενε να συναντήσει κάποιος σε ένα χωριό της Πίνδου. Ωστόσο, διαθέτει φιλόξενους κατοίκους και ξενώνες, τα οποία το καθιστούν σε ιδανική επιλογή για την εξερεύνηση της γύρω περιοχής ή για εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους στο σκι, στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στην ευρύτερη περιοχής της Κρανέας το πεντάτοξο γεφύρι του Σπανού, από τα πιο εντυπωσιακά των Γρεβενών, σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από το χωριό.

Σπήλαιο

Το χωριό είναι γνωστό και ως το «μπαλκόνι» της Πίνδου, για την υπέροχη θέα που προσφέρει στους επισκέπτες του, η οποία φτάνει από την σαν ψεύτικη Βάλια Κάλντα, μέχρι τον επιβλητικό Όλυμπο.

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων το παραδοσιακό χωριό Σπήλαιο, συναντάται σε απόσταση 26 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών και αποτελεί έναν πραγματικά παραδεισένιο προορισμό, παραδομένο στην αγκαλιά της πλούσια φύσης του όρους Όρλιακα. Παραδοσιακά σπίτια, πέτρινα γεφύρια και τρεχούμενα νερά που συναντώνται σε κοντινή απόσταση και εκκλησίες με μεγάλη ιστορία στα χαρακτηριστικά σημεία του χωριού.

Από τα σημεία αναφοράς του το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, που χρονολογείται από το 1743 -το πλήρες άνοιγμα της μεγάλης καμάρας του φτάνει στα 14 μέτρα περίπου- ακριβώς μπροστά από το ομώνυμο επιβλητικό φαράγγι μήκους περίπου 500 μέτρων.