Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, λέει η παροιμία. Εκτός κι αν κάποιος ζει στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, και δη στο… βορρά του, όπου ο Φλεβάρης (μέσα στην «καρδιά» του χειμώνα) παρότι είναι ο πιο μικρός μήνας του χρόνου, μπορεί να μοιάζει… ατελείωτος!

Φυσικά, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για τους κατοίκους του νοτίου ημισφαιρίου, όπου ο Φλεβάρης είναι ένας ηλιόλουστος μήνας!

Όπως και να έχει, αν ανήκετε στην κατηγορία των τυχερών που μπορούν να ταξιδεύουν συχνά, δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε μέσα στο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις χειμωνιάτικες/καλοκαιρινές (ανάλογα ποιο ημισφαίριο θα διαλέξετε) προτάσεις του Lonely Planet.

Ζανζιβάρη, Τανζανία

Οι σαν πούδρα αμμώδεις παραλίες της Ζανζιβάρης με τα καταγάλανα νερά αποτελούν έναν ιδιαίτερο προορισμό, για όσους θέλουν να νιώσουν λίγη… ζέστη στο κοκαλάκι τους.

Το ετήσιο φεστιβάλ Sauti za Busara πραγματοποιείται από τις 13 μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου και σε αυτό συμμετέχουν δεκάδες ομάδες μουσικών από όλη την ήπειρο και τη διασπορά.

Πόρτο, Πορτογαλία

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας είναι πανέμορφη, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφτεί κανείς. Αν όμως επιλέξετε το Φεβρουάριο, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης.

Από τις 28 Φεβρουαρίου, μέχρι τις 8 Μαρτίου το Πόρτο φιλοξενεί το ετήσιο φεστιβάλ Fantasporto. Την περασμένη χρονιά αποτέλεσε πόλο έλξης για πάνω από 70.000 επισκέπτες και στο πλαίσιό του παρουσιάστηκαν ταινίες από 37 διαφορετικές χώρες.

Κεμπέκ, Καναδάς

Το Κεμπέκ εκμεταλλεύεται τις σκοτεινές μέρες του Φεβρουαρίου, διοργανώνοντας το χειμερινό καρναβάλι Winter Carnival, από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια «ζωής» του φεστιβάλ. Κατά τη διάρκειά του μπορεί κανείς να συμμετέχει σε αγώνες snow-mobile, να δοκιμάσει το ταλέντο του στη γλυπτική σε πάγο, να κάνει ένα «μπανάκι» μέσα στο χιόνι και άλλα πολλά.

Ο Φεβρουάριος είναι ακόμη γνωστός στον Καναδά, ως η εποχή του σιροπιού από σφενδάμι.

Τασμανία, Αυστραλία

Στις 2 Φεβρουαρίου, στην πρωτεύουσα της Τασμανίας, Χόμπαρτ, ξεκινά η γιορτή Tasmanian Fruit Wine Festival.

Η ευθυμία συνεχίζεται στο Launceston από τις 7 έως τις 9 του μήνα στο Festivale, μια γιορτή παραδοσιακών εδεσμάτων και ακόμη περισσότερου κρασιού!

Στις 23 Φεβρουαρίου ακολουθεί το Festival in the Park στις βορειοδυτικές ακτές της χώρας, στο Ulverstone, όπου κανείς μπορεί… (ναι, καλά το μαντέψατε!) να δοκιμάσει κι άλλες ντόπιες λιχουδιές και κρασί!

Ταϊβάν

Τη 15η μέρα του πρώτου σεληνιακού μήνα (στις 14 Φεβρουαρίου για το 2014) ο νυχτερινός ουρανός της Ταϊβάν θα γεμίσει με το φως των φαναριών, στο πλαίσιο του παραδοσιακού φεστιβάλ Lantern Festival, που διοργανώνεται στο Zhongxing New Village, στην επαρχία Nantou από τις 14 έως τις 23 του μήνα.

Βενετία, Ιταλία

Η Βενετία μοιάζει «χαμένη» στο χρόνο και βυθισμένη στο παρελθόν, ιδιαίτερα αν την επισκεφθεί κανείς το δεκαπενθήμερο πριν τη Σαρακοστή, κατά την περίοδο του καρναβαλιού (Carnevale).

Ταλίν, Εσθονία

Για ένα μεθυστικό μίγμα ιστορίας, σύγχρονου πολιτισμού και γοητείας πάρτε ένα αεροπλάνο για το Ταλίν της Εσθονίας.

Φροντίστε να πάρετε πολύ ζεστά ρούχα, έτσι ώστε να μπορέσετε να περιπλανηθείτε με την άνεσή σας στους πλακόστρωτους δρόμους της παλιάς πόλης. Μην αμελήσετε να θαυμάσετε τη θέα της πόλης από ψηλά, από το παρατηρητήριο που υπάρχει στην εκκλησία Oleviste.

Hokkaidō, Ιαπωνία

Γιορτάστε το χειμώνα στην Ιαπωνία κάνοντας σκι, βουτώντας σε θερμές πηγές και επισκεπτόμενοι το φεστιβάλ του χιονιού Sapporo Snow Festival, από τις 5 έως τις 11 Φεβρουαρίου.