Η μεσαιωνική πόλη είναι αναμφισβήτητα ένα κομμάτι της πόλης της Ρόδου που θα μονοπωλήσει τις βόλτες σας.

Μπαίνοντας από την Θαλασσινή Πύλη, την πιο δημοφιλή από τις 11 που διαθέτει, θα ξεκινήσει το ταξίδι σας στο χρόνο, στην εποχή των Ιωαννιτών Ιπποτών, όταν στα λιθόστρωτα δρομάκια της κυκλοφορούσαν άλογα και ιππότες με βαριές πανοπλίες.

Χαρακτηρισμένη από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό το μεσαιωνικό μνημείο δυτικοευρωπαϊκού υστερογοτθικού ρυθμού έχει πολλά στοιχεία της ιταλικής αναγεννησιακής, αλλά και της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Η παλιά πόλη περιβάλλεται από καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά αμυντικά τείχη, που χρονολογούνται από τον 14ο και τον 15ο αιώνα και έχουν συνολικό μήκος περίπου πέντε χιλιόμετρα και πλάτος 12 μέτρα.

Περπατώντας στα πολυσύχναστα δρομάκια της, τα οποία βρίθουν από κάθε λογής τουριστικά μαγαζάκια, καφενεία και εστιατόρια θα φτάσετε στον πιο εμβληματικό δρόμο, την οδό των Ιπποτών. Η κεντρική αυτή οδός της Παλιάς Πόλης έχει πλάτος 6 μέτρα και σε κάθε πλευρά της κοσμείται από μεσαιωνικά κτίρια. Εδώ θα βρείτε τα καταλύματα των διαφόρων εθνοτήτων του τάγματος των ιπποτών.

Ένα εντυπωσιακό κτίσμα είναι αυτό του γαλλικού καταλύματος, την πρόσοψη του οποίου κοσμεί ο θυρεός του Μεγάλου Μαγίστρου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενείται στο παλιό νοσοκομείο των Ιπποτών και αποτελεί ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε. Τα εντυπωσιακά του τοξωτά ταβάνια και η μυστηριακή ατμόσφαιρα που αποπνέει θα σας μαγέψουν.

Σημαντικά αξιοθέατα της παλιάς πόλης είναι και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το τζαμί του Σουλεϊμάν, τα Οθωμανικά Λουτρά, που ανακαινίστηκαν και σήμερα έχουν μετατραπεί σε χαμάμ, η Εβραϊκή Συναγωγή, η Πινακοθήκη Νεοελληνικής Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης.

Η οδός Αριστοτέλους και η Πλατεία Ιπποκράτους αποτελούν κλασικά σημεία συνάντησης ντόπιων και τουριστών, που κατακλύζουν καθημερινά τα σοκάκια αυτής της ζωντανής πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μεσαιωνική πόλη απαγορεύεται οποιαδήποτε ρημοτομική επέμβαση καθώς και η κυκλοφορία αυτοκινήτων, πέρα από αυτά των μόνιμων κατοίκων της.

Που να φάτε

Αρχοντικό, οδός Λυσία και Σωκράτους 147
Φιλοξενείται σε μια μεσαιωνική έπαυλη, όπου έζησαν μερικοί από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, μέσα στο κάστρο της Ρόδου. Ο κύριος Δημήτρης θα σας σερβίρει ελληνικά και ροδίτικα πιάτα σε ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον. Τιμές: 10-15 ευρώ το άτομο.

Νηρέας, Σοφοκλέους 22
Σε μια άκρως συμπαθητική σκιερή αυλή ο κύριος Θοδωρής θα σας φιλοξενήσει στο εστιατόριο του, κάνοντας σας να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας. Φρέσκα θαλασσινά και κάθε λογής εκλεκτοί μεζέδες, από αχινούς μέχρι μύδια αχνιστά και φρέσκα καλαμαράκια θα κάνουν το γεύμα σας ξεχωριστό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την μεγάλη ποικιλία από γλυκά και παγωτά. Τιμές: 15-20 ευρώ το άτομο.



«Indigo», Νέα Αγορά

Στην πολύβουη αγορά, ανάμεσα σε στριμωγμένα μικρά μαγαζάκια, το εστιατόριο απομονώνεται από τον έξω κόσμο με λευκά τούλια, γαλάζιες καρέκλες και μοβ λεπτομέρειες. Καθημερινά σερβίρονται 3 – 4 διαφορετικά πιάτα, αλλά υπάρχουν και σταθερές αξίες, όπως το ιρανικό κοτόπουλο με πιπεριές, σαφράν και ρύζι basmati, καθώς και οι φρέσκες σαλάτες. Τιμές: 12 – 15 ευρώ το άτομο.

Ρωμιός, Σοφοκλέους 15
Γευτείτε ροδίτικες σπεσιαλιτέ και όχι μόνο σε μια φιλόξενη και ευρύχωρη αυλή, κάτω από τη σκιά ενός τεράστιου πλατάνου. Ωραία διακόσμηση, εμπλουτισμένη από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της ιδιοκτήτριας. Ιδανικά επιλέξτε να καθήσετε στο τραπέζι με την κούνια. Τιμές: 15-17 ευρώ το άτομο.

Νυχτερινή ζωή

«Πλατεία Αρίωνος»
Βρίσκεται στην πίσω πλευρά των τειχών και το βράδυ ζωντανεύει και κατακλύζεται από πλήθος κόσμου, που έρχεται να διασκεδάσει στα διαδοχικά μπαράκια της. Απέναντι από το χαμάμ και δίπλα στο τουρκικό τζαμί, θα ακούσετε μπλουζ, ροκ, λάτιν και ελληνική έντεχνη μουσική στο «Baduz», ελληνικό και ξένο ροκ στη «Ρωγμή του Χρόνου» και πιο μοντέρνους ήχους στο γωνιακό «Moooi».

Τούρκικο Καφενείο, Σωκράτους 76
Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της παλιάς πόλης, αφού αντανακλά την πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο και προσελκύει ντόπιους και τουρίστες. Απολαύστε ελληνικό καφέ σε μπακιρένιο μπρίκι, διάφορα αφεψήματα και αργιλέ.