Ανάμεσα στα δέκα κορυφαία ανερχόμενα σημεία παγκοσμίως που αναδείχθηκαν από έρευνα της διεθνούς πλατφόρμας κράτησης ξενοδοχείων Booking και τα οποία πρωταγωνιστούν στην ταξιδιωτική ατζέντα του 2019 συγκαταλέγεται και μια πόλη- outsider στο Ουζμπεκιστάν.

Ο λόγος για την Σαμαρκάνδη, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη στο Ουζμπεκιστάν, που είναι γνωστή περισσότερο για την ιστορική και πολιτιστική της σημασία, καθώς διατηρούσε κεντρική τοποθεσία στο Δρόμο του Μεταξιού, μεταξύ Δύσης και Κίνας.

Ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να θαυμάσει τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική των κτιρίων της, καθώς και τα εντυπωσιακά μνημεία της πόλης, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η πλατεία Registan, καλυμμένη με πολύχρωμα και περίπλοκα ψηφιδωτά.

Στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, επίσης, το Τζαμί Μπίμπι Χανίμ, το Αστεροσκοπείο του Ούλουγκ Μπεγκ με τον τεράστιο εξάντα ύψους τριών ορόφων, ένα από τα μεγαλύτερα αστρονομικά όργανα που κατασκευάστηκαν ποτέ και το Μαυσωλείο Γκουρ-ε-Αμίρ –πρόκειται για το οικογενειακό μαυσωλείο της Δυναστείας των Τιμουριδών.

Τέλος, εντύπωση προκαλούν τα ερείπια του Αφρασιάμπ, ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Σαρμακάνδης έκτασης 2.200 στρεμμάτων, καθώς και το Κρατικό Μουσείο, όπου εκτίθενται συλλογές αντικειμένων που αναδεικνύουν την τοπική αρχαιολογία, την ιστορία και λαϊκή τέχνη.