Το Ρουμελιώτικο Πάσχα της Αράχωβας

Έθιμα που αξίζει κανείς να γνωρίσει - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:19
25/04/2019
Το Ρουμελιώτικο Πάσχα της Αράχωβας
1
loading

Μπορεί η Αράχωβα να είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός και στο μυαλό πολλών να είναι και ένας… πολυτελής προορισμός (την αποκαλούν και η «Μύκονος του χειμώνα»), όμως, η πανέμορφη κωμόπολη της Βοιωτίας τηρεί πιστά τις παραδόσεις του τόπου, ενώ είναι ξακουστή και για το Πάσχα της. Το Ρουμελιώτικο Πάσχα, όπου έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν κάθε χρόνο από τους ντόπιους, οι οποίοι παρασύρουν και τους επισκέπτες σε ένα νοσταλγικό και γιορτινό ταξίδι στον χρόνο.

Από πολύ νωρίς τη Λαμπρή, οι γεροντότεροι της Αράχωβας σημάνουν προσκλητήριο στους λάκκους, καλώντας τη γειτονιά να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το ψήσιμο των αρνιών. Οι «λάκκοι» παίρνουν φωτιά, ενώ κάθε ένας από αυτούς έχει πάνω 10 αρνιά. Ο κόσμος παίρνει θέση γύρω από τους λάκκους και το γλέντι ξεκινά.

Το πασχαλινό τραπέζι συνεχίζεται μέχρι να «πέσουν οι τρεις κανονιές», ενώ την ίδια μέρα βγαίνει η εικόνα του Αϊ-Γιώργη, με τις καμπάνες να καλούν όλες μαζί το χωριό για την περιφορά της εικόνας του Αγίου. Μάλιστα, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, κάτοικοι και επισκέπτες φορούν παραδοσιακές στολές και ξεκινούν την περιφορά της Εικόνας του Αγ. Γεωργίου σε όλο το χωριό.

Την επόμενη ημέρα, διεξάγεται ο αγώνας των γερόντων που ξεκινά από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και τελειώνει στο λόφο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ΑΣΤΑΚΟΣ

    ΡΟΥΜΕΛΗ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΕΥΡΗΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΩΚΙΔΑΣ. Ο ΑΤΤΙΚΟΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΕΝ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΝ ΠΟΤΕ ΣΑΝ ΡΟΥΜΕΛΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει