Ένα ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει μόλις αντικρίσει κανείς τη Βάθεια, την πυργοπολιτεία της Λακωνίας που στέκει αγέρωχη στο πέρασμα των καιρών. Ένα μέρος  επιβλητικό και καθηλωτικό, με θέα που εντυπωσιάζει, η Βάθεια είναι από τους προορισμούς που έστω και μία φορά πρέπει κανείς να επισκεφτεί στη ζωή του.

Ανάμεσά τους και η πυργοπολιτεία της Βάθειας, ένα εγκαταλελειμμένο μέρος στη Μάνη που λειτουργεί σαν χρονομηχανή. Με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ να είναι πέρα για πέρα ατμοσφαιρικές, το ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν είναι απλώς αναπόφευκτο.

Η Βάθεια είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στη Λακωνία. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν οι εικόνες με τους εντυπωσιακά ψηλούς πύργους και τα επιβλητικά πυργόσπιτα με τη θέα στη θάλασσα, να παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή;

Βάθεια: Ταξίδι στο χρόνο στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ταίναρο

Η Βάθεια βρίσκεται στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ταίναρο και απέχει 92χλμ. από τη Σπάρτη, ενώ βρίσκεται μόλις 2 χλμ. μακριά από τη θάλασσα. Από το λόφο όπου είναι χτισμένη (και μοιάζει με Ακρόπολη) προσφέρει μία μοναδική θέα.

Κάποτε, λοιπόν, το συγκεκριμένο μέρος στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, αποτέλεσε οχυρό ισχυρό. Μάλιστα, οι πύργοι της είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η πέτρινη πολιτεία άκμασε τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια πέρασε στην παρακμή και την εγκατάλειψη. Η αναστήλωση ερειπωμένων κτισμάτων της, τη δεκαετία του 1980, της έδωσε νέα πνοή με κατεύθυνση την τουριστική ανάπτυξη. Η ιστορία της ωστόσο έχει ρίζες βαθιές και σε ιστορικές πηγές αναφέρεται από τα μέσα του 16ου αιώνα.

Σήμερα, ο επισκέπτης που βαδίζει στα σοκάκια της νιώθει σαν να επισκέπτεται υπαίθριο μουσείο, τόσο ζωντανή είναι η παρουσία του παρελθόντος της Βάθειας στη σημερινή καθημερινότητά της.

Σε κοντινή απόσταση από την εγκαταλελειμμένη πυργοπολιτεία της Βάθειας βρίσκεται το Πόρτο Κάγιο, η γραφική και απάνεμη γωνιά της Λακωνικής Μάνης, καθώς και το ακρωτήρι Ταίναρο, το νοτιότερο σημείο της Ηπειρωτικής Ελλάδας.