Το Σάββατο του Λαζάρου στις Σπέτσες έχει την τιμητική του, με τους κατοίκους του αρχοντικού νησιού του Αργοσαρωνικού να γιορτάζουν την ανάστασή του με έναν τρόπο ιδιαίτερο και αρκετά ξεχωριστό.

Γενικότερα, η όλη αρχοντική ατμόσφαιρα του νησιού σε συνδυασμό με την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών του Πάσχα, καθιστούν τις Σπέτσες μία από τις αρκετά δημοφιλείς επιλογές των ημερών -και όχι άδικα.

Πώς γιορτάζεται το Σάββατο του Λαζάρου και το Πάσχα στις Σπέτσες

Το Σάββατο του Λαζάρου, λοιπόν, στο νησί γιορτάζουν την Ανάσταση του Λαζάρου με ιδιαίτερο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, τα κορίτσια του νησιού με τα λεγόμενα «λαζαράκια», καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια, τραγουδούν από πόρτα σε πόρτα τα κάλαντα του αρχοντικού νησιού. Μια εικόνα που σίγουρα δεν θα συναντήσετε εύκολα σε κάποιον άλλο νησιωτικό προορισμό της χώρας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, από την άλλη, οι επιτάφιοι των Αγίου Νικολάου, Αναλήψεως, Αγίου Ιωάννη και Αγίου Αντωνίου μετά την περιφορά τους συναντιούνται στην επιβλητική Πλατεία του Ποσειδωνίου.

Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός πάνω από τις Σπέτσες βάφεται από τα χρώματα των πυροτεχνημάτων που εκτοξεύονται από κάθε ενορία και το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα στην περιοχή της Κουνουπίτσας.

Σπέτσες: Βόλτα στο αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού

Σημείο συνώνυμο με τις Σπέτσες η Ντάπια, αποτελεί ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο νησί, καθώς και βασικό αξιοθέατο που συναντάται στο λιμάνι των Σπετσών. Από εδώ ένας παραλιακός δρόμος οδηγεί ανατολικά στο Παλιό Λιμάνι και ένας άλλος δυτικά στις Σχολές.

Με αφετηρία σας την πλατεία στην Ντάπια, θα κατευθυνθείτε βορειοανατολικά (δηλαδή δεξιά όπως κοιτάζετε τη θάλασσα) και μετά την παραλία του Αγίου Νικολάου και τα υπέροχα αρχοντικά, θα βρεθείτε στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών.

Μπροστά σας απλώνεται η παραλία του Παλιού Λιμανιού (Μπάλτιζα), η οποία περιστοιχίζεται από καλά εστιατόρια και bars. Μαζί με την Ντάπια αποτελεί δημοφιλή πόλο έλξης του νησιού. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο Φάρος, ενώ εδώ βρίσκονται και τα Καρνάγια.

Για το τέλος κρατήστε μια βόλτα στο Καστέλι ή αλλιώς την παλιά πόλη των Σπετσών, παίρνοντας το δρόμο πίσω από την Ντάπια, περίπου 600 μ. από την παραλία. Το τοπίο είναι φανταστικό και η θέα στο νησί μοναδική.