Δέος και θαυμασμός είναι όλα όσα νιώθουν οι επισκέπτες στη Μονή Πελεκητής, κοντά στο χωριό Καρίτσα. Το μοναστήρι που μοιάζει σαν φυσική προέκταση του επιβλητικού, βραχώδους τοπίου των Αγράφων ολόγυρά της, συναντάται σε τέτοια τοποθεσία, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

Όσο για τη θέα που απολαμβάνει κανείς από εδώ; Αυτή φτάνει μέχρι τη Λίμνη Πλαστήρα, κάτι που την καθιστά ένα από τα πιο αποστομωτικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Μονή Πελεκητής: Η ιστορία της ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω

Χτισμένη σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, σε μια απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων, κοντά στο χωριό Καρίτσα στην Καρδίτσα, η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία της οφείλεται στον τρόπο που χτίστηκε, καθώς πελεκίσθηκε ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος όπου συναντάται φωλιασμένη. Είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, χάρη στην πλούσια ιστορία και την περίτεχνη κατασκευή της, ενώ διαθέτει και εκπληκτική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα.

Η μονή αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελείται από δύο ναούς, έναν της Αναλήψεως του Σωτήρος, με τοιχογραφίες του 1654 και έναν αφιερωμένο στην Παναγία Φανερωμένη, με τοιχογραφίες του 1666. Τη δεκαετία του ’20 εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς και πέρασε πολλές δύσκολες δεκαετίες καταστροφών και κλοπών.

Τη δεκαετία του 1990, όμως, έγιναν εργασίες αποκατάστασης από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Θεωρείται από τα πιο σπάνια θρησκευτικά μνημεία και φιλοξενεί πολλά και σημαντικά κειμήλια όπως ιερά ευαγγέλια και χειρόγραφα. Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι η ύπαρξη κρυπτών και καταπακτών στη μονή αποτελούν «μάρτυρες» ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε καταφύγιο αρματολών και κλεφτών.

Φυσικά, ανάμεσα στην πλούσια ιστορία και τους θησαυρούς της μονής προστίθεται η εξαιρετική τοποθεσία της, μέσα στην πλαγιά των Αγράφων, με την εκθαμβωτική θέα στο ανάγλυφο της λίμνης Πλαστήρα να αποτελεί και ένα από τα σημεία αναφοράς για το ιστορικό μοναστήρι.