Ένα από τα παλαιότερα χωριά του νομού Καρδίτσας συναντάται στον ορεινό όγκο του νομού, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και σε απόσταση 46 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας. Στη νοτιοδυτική πλευρά της περίφημης λίμνης Πλαστήρα η Καρίτσα είναι ένας ανόθευτος, ακόμη από τον τουρισμό, οικισμός που προσφέρει αυθεντικότητα και απλότητα στους επισκέπτες της.

Το χωριό συναντάται στο ίδιο ακριβώς σημείο από τα βυζαντινά χρόνια, ενώ στη θέση Παλιοχώρι, λίγο μετά από αυτό, υπήρχε ο οικισμός των αρχαίων Δολόπων, που σύμφωνα με ευρήματα, χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Το σαγηνευτικό τοπίο με την άγρια επιβλητικότητα των πέτρινων γιγάντων των Αγράφων που υψώνονται ακριβώς πάνω από το χωριό, χαρίζει μία ιδιαίτερη γοητεία στην Καρίτσα.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό, σε μια απότομη πλαγιά του βουνού σε υψόμετρο 1.400 μέτρων συναντάται το περίφημο μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής λαξεμένο ακριβώς πάνω στο βράχο, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία στην ευρύτερη περιοχή που χρονολογείται, πιθανότατα, πριν από το 1500. Το τοπίο είναι άκρως ανατριχιαστικό με την άγρια φύση και τη θέα στα απάτητα Άγραφα -το μάτι ξεχωρίζει και ένα μικρό κομμάτι της λίμνης- να σαγηνεύουν τους πάντες.

Ο επισκέπτης της Καρίτσας, επίσης, μπορεί να θαυμάσει από κοντά, συνοδεία έμπειρου οδηγού, τη Σπηλιά του Γάκη με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που έχουν δημιουργήσει έναν υπέροχο διάκοσμο.