Το μαγικό τοπίο στη Λίμνη Πλαστήρα μοιάζει, στην κυριολεξία, σαν ψεύτικο, με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ να εντυπωσιάζουν τους πάντες. Όταν η φύση έχει κέφια γίνεται ο πιο ταλαντούχος «ζωγράφος», και η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί σίγουρα το πιο τρανταχτό παράδειγμα.

Με ένα παραδεισένιο φυσικό τοπίο με χρώματα που εναλλάσσονται με την αλλαγή του καιρού και της εποχής δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί διαχρονική επιλογή εξόρμησης στη φύση, παντός καιρού.

Όποια εποχή του χρόνου κι αν επισκεφτεί κανείς τη λίμνη Πλαστήρα η φυσική ομορφιά της είναι τέτοια που, στην κυριολεξία, δεν χορταίνεται. Ωστόσο, το φθινόπωρο έχει την τιμητική του εδώ, καθώς η φύση πήρε τα πινέλα της και σχεδίασε τον πιο αγνό, γαλήνιο και συνάμα πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής.

Η λίμνη, σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας στο οροπέδιο της Νεβρόπολης σε υψόμετρο 750 μέτρων, δημιουργήθηκε όταν φτιάχτηκε το φράγμα στον ποταμό Ταυρωπό το 1959, στο νότιο άκρο της. Η έκτασή της αγγίζει τα 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το βαθύτερο σημείο της φτάνει ακόμη και τα 60 μέτρα ενώ το νερό της χρησιμοποιείται τόσο για άρδευση, όσο και για ηλεκτροπαραγωγή.

Γνωριμία με τη γύρω περιοχή

Συνολικά δεκαοχτώ χωριά «αγκαλιάζουν» τη λίμνη, με το καθένα από αυτά -πιο χαμηλών τόνων ή πιο τουριστικά- να προσφέρει και μια διαφορετική εμπειρία στους επισκέπτες του. Ωστόσο, το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο είναι το Νεοχώρι, το οποίο προσφέρει απρόσκοπτη, πανοραμική θέα στη λίμνη, καθώς και τα Καλύβια Πεζούλας αλλά και η Νεράιδα. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της λίμνης, επίσης, συγκαταλέγονται ο Νερόμυλος Ανθοχωρίου, το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη και η Μονή Κορώνας.

Όσοι λατρεύουν τις δραστηριότητες θα λατρέψουν και τη Λίμνη Πλαστήρα, καθώς εδώ τους δίνεται η δυνατότητα να επιδοθούν σε πληθώρα αθλημάτων. Μεταξύ άλλων το καγιάκ στα γαλήνια νερά της λίμνης, η ιππασία και το ποδήλατο βουνού κερδίζουν το κοινό, ενώ όσοι αγαπούν ιδιαιτέρως το περπάτημα μπορούν να απολαύσουν μοναδικούς περιπάτους μέσα στην υπέροχη περιβάλλουσα φύση.