Τα Σφακιά, κατά κοινή ομολογία, αποτελούν σίγουρα την «ψυχή» της Κρήτης. Ένας τόπος μαγικός και συνάμα αυθεντικός, συστήνει στους επισκέπτες αυτό που περιμένουν να αντικρίσουν ερχόμενοι στην Κρήτη. Γνήσιες κρητικές εικόνες και εμπειρίες, που δύσκολα μπορούν να διαγραφούν από την μνήμη του μυαλού. Παραδομένα στην επιβλητική αγριάδα του φυσικού πλούτου του νησιού, αποτελούν σίγουρα εμπειρία ζωής για όσους επιλέξουν τον αγαπημένο προορισμό της Κρήτης, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η Χώρα των Σφακίων, λοιπόν, συναντάται 74 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά και μπορεί ο δρόμος να μην είναι ο πιο εύκολος για να τα προσεγγίσει κανείς, το τοπίο, όμως, καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής σίγουρα ανταμείβει τον επισκέπτη. Πολλοί χαρακτηρίζουν τα Σφακιά, «ψυχή» της Κρήτης ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί να βρει και τουριστικά μέρη αλλά και πιο ήρεμα, απομονωμένα σημεία για να νιώσει γαλήνη και ηρεμία.

Σφακιά: Παραλιακά χωριουδάκια και ονειρικές παραλίες

Στα νότια Σφακιά θα έχει την ευκαιρία κανείς να γνωρίσει μια σειρά από παραλιακά χωριουδάκια με ήσυχες οργανωμένες πλαζ αλλά και παραλίες σχεδόν παρθένες (ανάμεσά τους και τα Μάρμαρα, μια μικρή παραλία στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας), χωρίς πολύβουο τουρισμό. Μια θάλασσα πάντα δροσερή, με καθαρό νερό από το πέλαγος και έναν πλούσιο βυθό ιδανικό για τους λάτρεις της κατάδυσης.

Γνωστά μεταξύ άλλων είναι τα Γλυκά Νερά, μια ονειρεμένη λωρίδα βοτσαλωτής ακτής κάτω από κάθετους βραχώδεις όγκους που υψώνονται στα 400 μέτρα αλλά και το Λουτρό, το απάνεμο φυσικό λιμανάκι που εξελίχθηκε σε ένα από τα διασημότερα παραλιακά χωριουδάκια ολόκληρης της Κρήτης.

Σφακιά: Ο φυσικός πλούτος του φημισμένου Φαραγγιού της Σαμαριάς

Στα Σφακιά, επίσης, ανήκει και το μεγαλύτερο μέρος του φημισμένου Φαραγγιού της Σαμαριάς. Για όποιον επιλέξει την περιοχή για τις διακοπές του θα πρέπει να ξέρει ότι είναι τόπος για όποιον αναζητά την επαφή με την φύση, μακριά από τον μαζικό τουρισμό των βορείων περιοχών του νομού Χανίων. Σίγουρα πάντως θα μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις και θα γνωρίσει μια γραφική και διαφορετική περιοχή της Ελλάδας.