Το Λουτρό στα Χανιά μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο απομονωμένος παράδεισος του νομού, ο οποίος προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό παραθαλάσσιο χωριό πραγματικό ησυχαστήριο και μοναδική εμπειρία που αξίζει να βιώσει ο επισκέπτης των Χανίων.

Λουτρό: Ο απομονωμένος παράδεισος στα Χανιά που προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης

Όποιος, λοιπόν, βρεθεί στην Κρήτη και δη στα Χανιά, το οφείλει στον εαυτό του να βρεθεί για λίγες ημέρες και στο Λουτρό. Ο απομακρυσμένος και απομονωμένος οικισμός στο νότιο τμήμα του νομού, μοιάζει στην κυριολεξία με πίνακα ζωγραφικής και κερδίζει τις εντυπώσεις όλων.

Η εικόνα των διάφανων, ψεύτικων σαν πισίνας, νερών της θάλασσας, πάνω στα οποία αντανακλάται το ολόλευκο χρώμα των κτιρίων του χωριού, σε συνδυασμό με το άγριο και επιβλητικό ορεινό τοπίο ολόγυρά του, μόνο δέος μπορεί να προκαλέσει στον επισκέπτη του.

Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι, συναντάται σε απόσταση 71 χλμ. από την πόλη των Χανίων και η σχετικά μεγάλη απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Λουτρό προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης με καραβάκια που αναχωρούν από τα Σφακιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 20 λεπτά, το καθιστούν τον απόλυτο προορισμό ηρεμίας και χαλάρωσης, σε ένα γαλήνιο περιβάλλον που μοιάζει με ψεύτικο.

Μπορεί να έχει ένα δρόμο όλο κι όλο, «σπαρμένο» με ταβερνάκια, cafes και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά, μόλις το αντικρίσει κανείς, πραγματικά δεν θα ζητήσει τίποτα περισσότερο για τις καλοκαιρινές, και όχι μόνο, διακοπές του.

Τα πάλλευκα σπιτάκια του, που παραπέμπουν περισσότερο σε εικόνες που συναντώνται συνήθως στις Κυκλάδες και όχι στην Κρήτη, «αγκαλιάζουν» το μικρό λιμανάκι, δημιουργώντας μια γραφική εικόνα που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει. Τα αξιοθέατά του είναι το κτίριο όπου στεγάστηκε το κυβερνείο κατά την Επανάσταση του 1821, τα ερείπια της αρχαίας Αράδαινας με την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καθώς και αυτά της Ανώπολης.

Λουτρό: Ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις σε ενδιαφέρουσες περιοχές του νομού

Με βάση το Λουτρό, οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να εξερευνήσουν το φαράγγι της Σαμαριάς -το μεγαλύτερο της Κρήτης- καθώς και εκείνο της Αράδαινας, ή να ανεβούν μέχρι την Ανώπολη και να απολαύσουν από ψηλά τη μαγευτική θέα προς την απεραντοσύνη του Λιβυκού πελάγους. Επίσης, από το Λουτρό αναχωρούν πλοία προς το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, τη μικροσκοπική και παραδεισένια Γαύδο.