Αδιαμφισβήτητα τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Εκτός από το ίδιο το χωριό, όμως, που ξεχωρίζει για τη γραφικότητα και το φυσικό πλούτο που το περιβάλλει, η ευρύτερη περιοχή διαθέτει σημαντικά μνημεία και φυσικά αξιοθέατα που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη φήμη της γραφικής κωμόπολης.

Φαράγγι Βουραϊκού – Οδοντωτός

Εκπληκτικό σκηνικό στο φαράγγι του Βουραϊκού

Το Φαράγγι του Βουραϊκού συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο συγκλονιστικά αξιοθέατα με τα οποία προίκισε η φύση όχι μόνο το νομό Αχαΐας όπου συναντάται, αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Μοναδικές εικόνες με τη φύση σε όλο της το μεγαλείο συνεπαίρνουν τον ταξιδιώτη, σε ένα ταξίδι με τον θρυλικό Οδοντωτό πραγματικά μοναδική εμπειρία ζωής. Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων είναι και μία απτή απόδειξη τι υπέροχο αποτέλεσμα μπορεί να βγει, όταν ο άνθρωπος σέβεται τη Φύση και συνεργάζεται μαζί της.

Πλανητέρο

Το εντυπωσιακό δάσος από πλατάνια στο Πλανητέρο

Σε απόσταση 25 λχμ. από τα δημοφιλή Καλάβρυτα, το Πλανητέρο προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις σε όσους το επισκεφτούν. Το τοπίο μοιάζει ουτοπικό, με τα αμέτρητα πλατάνια να απλώνονται σε μια μεγάλη έκταση και τα γάργαρα νερά του Αροάνιου ποταμού να «ντύνουν» μουσικά το όλο σκηνικό. Η περιοχή με τα αμέτρητα υπεραιωνόβια πλατάνια, σε κάποια από αυτά η διάμετρός τους αγγίζει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα, και τα τρεχούμενα νερά του ποταμού -σε αρκετά σημεία αναβλύζουν μέσα από τα βράχια- αποτελεί πραγματική εμπειρία ζωής για τους λάτρεις της φύσης. Χαρακτηριστικά στοιχεία που έχουν αναδείξει το Πλανητέρο σε έναν από τους εξαιρετικούς προορισμούς φυσικού πλούτου, σε όλη την Πελοπόννησο.

Σπήλαιο Λιμνών

Το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καλάβρυτα

Ένα ανεπανάληπτο τοπίο με γαλήνιες λίμνες, εντυπωσιακούς σταλακτίτες και επιβλητικούς σταλαγμίτες περιμένει τους επισκέπτες του Σπηλαίου των Λιμνών για να τους μαγέψει τόσο με τις συγκλονιστικές του εικόνες, όσο και με την απίστευτη μαγεία και σιωπή που πρωταγωνιστούν στο εσωτερικό του. Το Σπήλαιο των Λιμνών ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα για το λόγο ότι στους τρεις ορόφους του εσωτερικού του συναντώνται γαλήνιες λίμνες, που σε μαγεύουν με την αψεγάδιαστη εικόνα τους. Το σπήλαιο προσεγγίζεται από το δρόμο Καλαβρύτων- Κλειτορίας, σε απόσταση 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία, συναντάται σε υψόμετρο 827 μέτρων, ενώ ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό περνά πολύ κοντά από την τεχνική του είσοδο.

Μέγα Σπήλαιο

Το Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα

Σημείο αναφοράς για τα Καλάβρυτα και την ευρύτερη περιοχή και το ιστορικό μοναστήρι Μέγα Σπήλαιο, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Λαξευμένο στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου στο Χελμό, σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω από τη χαράδρα του Βουραϊκού, η εικόνα του ενσωματώνεται πλήρως στο τραχύ τοπίο ολόγυρά του, αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα του επισκέπτη, ενώ η επιβλητικότητά του προκαλεί δέος από την πρώτη κιόλας ματιά. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον ελληνικό χώρο ενώ θεωρείται και η παλαιότερη μονή στη χώρα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού

Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού

Στα Καλάβρυτα συναντάται και το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της Πελοποννήσου, αυτό του Χελμού. Οι δεινοί σκιέρ τόσο από την Αττική όσο και από τις γύρω περιοχές το επιλέγουν για τις αποδράσεις των σαββατοκύριακων, αλλά δεν είναι λίγοι και εκείνοι που το προτιμούν για τις χειμερινές εξορμήσεις, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν σκι. Πρόκειται για ένα από τα πιο άρτια οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα, το οποίο προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων για όλους τους επισκέπτες. Μικρούς και μεγάλους.