Στη Μακεδονία συναντώνται κάποια από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της χώρας, κάποια από τα οποία, μάλιστα, συγκαταλέγονται και ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους λάτρεις των χειμερινών εξορμήσεων. Εικόνες με επιβλητικά αρχοντικά, σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, πέτρινα σοκάκια και τη φύση στο μεγαλείο της που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες συνθέτουν το φωτογραφικό κολάζ τους.

Νυμφαίο

Μεγαλοπρεπές, πέτρινο κτίριο στο Νυμφαίο

Το Νυμφαίο, όχι άδικα, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, σύμφωνα με τους περισσότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Το στολίδι της Φλώρινας, βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του όρους Βίτσι και συναντάται σε υψόμετρο περίπου 1.350 μέτρων. Σε απόσταση 57 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, ο παραδοσιακός οικισμός μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού με την άρτια αρχιτεκτονική και το υπέροχο αλπικό τοπίο ολόγυρά του. Μια εικόνα που συγκλονίζει κάθε επισκέπτη. Πετρόχτιστα σπίτια, εντυπωσιακά αρχοντικά –απομεινάρια της ένδοξης περιόδου μεταξύ του 18ου και των αρχών του 20ου αιώνα– και λιθόστρωτα σοκάκια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Το χειμώνα, με το λευκό πέπλο του χιονιού να έχει σκεπάσει τα πάντα, το τοπίο μοιάζει πραγματικά ονειρικό.

Παλαιός Παντελεήμονας

Πανοραμική άποψη του Παλαιού Παντελεήμονα

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα. Ο γραφικός παραδοσιακός οικισμός προσφέρει φανταστική θέα προς το Κάστρο του Πλαταμώνα, το Θερμαϊκό Κόλπο και τα παράλια της Πιερίας. Αυτό το υπέροχο πέτρινο χωριό μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μετά το παρκάρισμα του αυτοκινήτου στο χώρο στάθμευσης στην είσοδο του χωριού, ένα καλντερίμι οδηγεί στην πλακόστρωτη πλατεία, όπου δεσπόζουν η εκκλησία του Παντελεήμονα και το παλιό σχολείο κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Η θέα από εδώ ψηλά είναι μαγευτική. Πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα που πωλούν είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα πλαισιώνουν τα πλακόστρωτα δρομάκια του οικισμού. Ολόγυρα, πυκνά δάση από καστανιές και οξιές προκαλούν τους φυσιολάτρες να τα διασχίσουν.

Άγιος Γερμανός

Πέτρινο καλντερίμι στον Άγιο Γερμανό

Το χωριό του Αγίου Γερμανού στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό από ταινία του Αγγελόπουλου. Το ατμοσφαιρικό θέαμα με το τοπίο στην ομίχλη και τη λίμνη κάτω από τα σύννεφα κατά την ανατολή του ήλιου, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του χωριού που συγκλονίζουν. Η ιδιαίτερη αύρα και το πέπλο μυστηρίου που αποπνέει το τοπίο μόνο ρίγη συγκίνησης προκαλούν σε όσους έχουν την τύχη να το αντικρίζουν από κοντά. Συναντάται σε απόσταση 45 χλμ. από τη Φλώρινα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, με το τοπίο ολόγυρά του να το έχουν αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της Φλώρινας -κυρίως κατά το χειμώνα με την μυστηριακή ατμόσφαιρά του να γοητεύει τους πάντες. Τα πέτρινα σπίτια του αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της ντόπιας, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ τα ήσυχα και γραφικά σοκάκια του λειτουργούν σαν χρονομηχανή για ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Χρυσαυγή

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μέτρων, σε απόσταση μόλις 30 λεπτών με το αυτοκίνητο από τα Γρεβενά, και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα, τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του είναι χτισμένα από ντόπιους μαστόρους και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη με την όμορφη οπτική τους. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής αποτελεί, επίσης και το σχολείο του χωριού που χτίστηκε το 1925. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1866. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού το παλιό πετρογέφυρο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα στην είσοδο της Χρυσαυγής, καθώς και το μεγάλο πετρογέφυρο 500 μέτρα βορειότερα του οικισμού, σε ένα σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Μαγεριώτικο ρέμα.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Γραφικό σοκάκι στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο

Ο δημοφιλέστερος, ίσως, χειμερινός προορισμός στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένα υπέροχο γραφικό χωριό, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το Καϊμακτσαλάν. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον ορεινό όγκο του Βόρα, αποτελεί αγαπημένη επιλογή τόσο για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, όσο και εκείνων που θέλουν να περάσουν όμορφες, χουχουλιάρικες στιγμές σε ένα πανέμορφο χωριό. Λιθόστρωσα σοκάκια και πέτρινα κτίρια χαρακτηριστικής, μακεδονίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα στοιχεία που του προσθέτουν απαράμιλλη γοητεία.

Σαμαρίνα

Σαμαρίνα

Το ονομαστό βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου, βρίσκεται κοντά στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο, χτισμένη σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. Θεωρείται, μάλιστα, το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των Βαλκανίων. «Πνιγμένη» από δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου, λόγω του υψόμετρού της κάθε χειμώνα «στολίζεται» από τις λευκές νιφάδες του χιονιού, το οποίο παραμένει στο χωριό σχεδόν μέχρι το Μάιο. Οι φυσικές ομορφιές γύρω από τη Σαμαρίνα, τα άφθονα κρύα νερά και το ιδανικό κλίμα για καλοζωία και υγεία, της έδωσαν το προσωνύμιο «Ωραία Σαμαρίνα».