Κατά κοινή ομολογία οι Μηλιές συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο όμορφα και κουκλίστικα χωριά του Πηλίου. Συνώνυμες με το θρυλικό τρένο του Μουτζούρη, διαθέτουν μακρά ιστορία, ενώ ξεχωρίζουν και για την αυθεντική, πηλιορείτικη αρχιτεκτονική τους.

Εντυπωσιακά πυργόσπιτα, καλαίσθητα αρχοντικά, πέτρινα παλιά σοκάκια -κάποιο από αυτά, μάλιστα, αφού γίνει μονοπάτι οδηγεί στη γειτονική Τσαγκαράδα- που ξεκινούν από την πλατεία του χωριού με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τον χαρακτηριστικό ναό των Παμμεγγίστων Ταξιαρχών και θέα στον Παγασητικό που κόβει την ανάσα, στα όσα σίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Συνδυαστικά με την υπέροχη φύση του Πηλίου, η εμπειρία που ζει ο επισκέπτης των Μηλιών είναι πολύπλευρη και άκρως απολαυστική.

Μηλιές – Το τρένο του θρυλικού Μουτζούρη

Αν με κάτι έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του το χωριό, αυτό είναι το θρυλικό τρένο του Μουτζούρη. Αποτελείται από τέσσερα βαγόνια και αποτελεί μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές παγκοσμίως, μόλις στα 60 εκατοστά. Η διαδρομή που πραγματοποιεί από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές είναι πραγματικά ονειρική με την αστείρευτου κάλλους ομορφιά της φύσης του Πηλίου να πρωταγωνιστεί σε όλη τη διάρκειά της. Ο θρυλικός Μουτζούρης διασχίζει τις κατάφυτες πλαγιές του Πηλίου, ενώ περνάει μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς και προσφέρει ονειρική θέα προς τον Παγασητικό.

Μηλιές – Η εκκλησία με το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο

Ένα από τα σημεία αναφοράς για τις Μηλιές είναι ο ιστορικός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που στέκει αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πολύ λιτός στην εξωτερική του όψη, εντύπωση προκαλούν στο εσωτερικό του οι 12 τρούλοι, τα αξιόλογα μνημεία και μεταβυζαντινές αγιογραφίες, καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

Ωστόσο, αν για κάτι φημίζεται η συγκεκριμένη εκκλησία είναι η εξαιρετική ακουστική της, ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά μοναδική σχεδόν σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, η άριστη ακουστική του ναού οφείλεται στη ύπαρξη πέντε πηγαδιών στο δάπεδο του ναού, όσο και στα 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή του, που τοποθετήθηκαν εκεί, ώστε να ελαφρύνει το βάρος της. Ο ναός των Παμμεγγίστων Ταξιαρχών έχει και ιστορική σημασία για την περιοχή, καθώς από εδώ ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία το Μάιο του 1821.