Στο άκουσμα του γεγονότος ότι υπάρχει ένα χωριό που καταπίνει η γη, σίγουρα ο νους σας τρέχει σε κάποιο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πέρα για πέρα αληθινό, καθώς υπάρχει ένα χωριό στα Τρίκαλα το οποίο, λόγω των καθιζήσεων, βουλιάζει μέσα στη γη.

Ο λόγος για το Ροπωτό Τρικάλων, το χωριό- φάντασμα που τα τελευταία 60 χρόνια δεν σταματά να βουλιάζει στη γη όπου είναι χτισμένο.

Ροπωτό: Το χωριό – φάντασμα στα Τρίκαλα

Παρόλο που το Ροπωτό δεν είναι το μοναδικό χωριό της χώρας που έχει εγκαταλειφθεί και ερημωθεί, η σπανιότητα της περίπτωσής του έγκειται στο γεγονός ότι τα κτίριά του -σπίτια και εκκλησίες- «καταπίνονται» από τη γη του χωριού, λόγω των καθιζήσεων που σημειώνονται στην περιοχή.

Το Ροπωτό, λοιπόν, είναι ένα μικρό χωριουδάκι που συναντάται σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές της Καραβούλας. Κάποτε κατοικούνταν από περίπου 800 ανθρώπους, με το 2012, όποτε και σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες καθιζήσεις να έχει εγκαταλειφθεί και να αποτελεί, πλέον, ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά- φαντάσματα σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό που αντικρίζει όποιος βρεθεί σήμερα στο χωριό είναι τα σπίτια και τις εκκλησίες του Ροπωτού να βυθίζονται όλο και πιο πολύ στο έδαφος. Κάτι που οφείλεται σε ένα γεωλογικό φαινόμενο, η παρουσία του οποίου για πρώτη φορά σημειώθηκε περίπου πριν από 60 χρόνια.

Ωστόσο, μία από τις πιο μεγάλες και καταστροφικές καθιζήσεις που οδήγησε και στην ερήμωσή του, σημειώθηκε στις 12 Απριλίου του 2012, όταν αρκετά από τα σπίτια του χωριού καταστράφηκαν εντελώς, ενώ άλλα κόπηκαν στη μέση. Εκείνα, ωστόσο, που κατάφεραν να μείνουν όρθια έκτοτε έχουν γείρει και στέκονται έτσι όλα αυτά τα χρόνια.

Από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του χωριού, που κι αυτό ακολουθεί την τύχη των περισσότερων κτιρίων, είναι η εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου. Πρόκειται για έναν επιβλητικό και αρκετά μεγάλο ναό, που παρά την κλίση του και τις φθορές που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό του καταφέρνει να στέκεται ακόμη όρθιος και επιβλητικός.