Μια ιδιαίτερη μάχη διεξάγεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους διαδρόμους ενός από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης, αφού μια εταιρεία που ονομάζεται «Εξαιρετικοί Χοίροι» υπέγραψε συμβόλαιο για να φέρει τα ζώα της για να προστατεύσει το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ από τις ληστρικές χήνες.

Το Σίπχολ είναι το κύριο διεθνές αεροδρόμιο για τις Κάτω Χώρες και ένας σημαντικός κόμβος διαμετακόμισης. Ως εκ τούτου λόγω της σημασίας του θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών και το μεγαλύτερο όσον αφορά τις συνολικές κινήσεις των αεροσκαφών.

Καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση 26,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε γη που είναι εντελώς κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Άμστερνταμ. Ως αποτέλεσμα, η περιοχή στην οποία βρίσκεται είναι πλούσια και συχνά έχει πολύ νερό, γεγονός που το καθιστά ένα ελκυστικό σημείο για τα πουλιά.

Οι καταβολές του χώρου του αεροδρομίου το καθιστούν επίσης καλό αγροτικό έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί από τη γύρω περιοχή – και μερικές από τις περιοχές του αεροδρομίου που δεν είναι υπό τσιμέντο – χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια. Δυστυχώς οι καλλιέργειες προσελκύουν περισσότερα πουλιά, τα οποία προφανώς είναι φανταστικά για το φυσικό περιβάλλον αλλά πολύ επικίνδυνα για το περιβάλλον ενός αεροδρομίου.

20 χοίροι στις επάλξεις για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα πτηνά να βρίσκονται στους χώρους του αεροδρομίου, οι χοίροι εγκαταστάθηκαν σε ένα χωράφι ζαχαρότευτλων 500 στρεμμάτων ανάμεσα σε δύο από τους έξι διαδρόμους του αεροδρομίου αμέσως μετά τη συγκομιδή του. Τότε δηλαδή που οι χήνες και άλλα πτηνά θα κατέβαιναν κανονικά για να τραφούν από τα πλούσια απομεινάρια της σοδειάς.

Είκοσι χοίροι θα τοποθετηθούν στην περιοχή για έξι εβδομάδες, ενώ μια δεύτερη παρόμοια έκταση γης θα παραμείνει χωρίς χοίρους ως τοποθεσία ελέγχου. Ειδικό ραντάρ ανίχνευσης πτηνών θα παρακολουθεί τις δύο τοποθεσίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η παρουσία των χοίρων έχει κάνει αισθητή διαφορά στην ασφάλεια του αεροδρομίου.

«Τα γουρούνια μεταφέρθηκαν αμέσως στο χωράφι μέσα σε 12 ώρες από τη συγκομιδή των ζαχαρότευτλων την Τρίτη», δήλωσε ο Josse Haarhuis, ιδιοκτήτης των χοίρων και ιδιοκτήτης του Buitengewone Varkens (Έξαιρετικοί Χοίροι) στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf. «Τρώνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών, ώστε να μην μείνει τίποτα για να πάρουν οι χήνες».

Λόγω της χαμηλής θέσης του και του φιλικού προς τα πουλιά περιβάλλοντος, το αεροδρόμιο αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τις κρούσεις πουλιών. Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM, η οποία εδρεύει στο αεροδρόμιο, ανέφερε 6,6 χτυπήματα πτηνών ανά 10.000 κινήσεις αεροσκαφών το 2019. Ως αποτέλεσμα, το Σίπχολ απασχολεί 20 ελεγκτές πτηνών που περιπολούν στο αεροδρόμιο με οχήματα εξοπλισμένα με ραντάρ και παρέχουν έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας με ενημερώσεις πτηνών χρησιμοποιώντας φορητά τηλέφωνα. Χρησιμοποιούν επίσης καινοτόμες τεχνικές και τεχνολογία για να τρομάξουν τα πουλιά, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πράσινων λέιζερ που τρομάζουν τις χήνες. Οι χήνες είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στο αεροδρόμιο, καθώς πάνω από 7.000 πτηνά σκοτώθηκαν μόνο το 2014.