Από τα πιο χαμηλών τόνων νησιά, η Κύθνος τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο το κοινό με την ανεπιτήδευτη γοητεία και την χαρακτηριστική αυθεντικότητα που εκπέμπει. Η γαλήνια αύρα της σε συνδυασμό με τα υπέροχα μέρη που συναντά κανείς στο νησί την καθιστούν ιδανική επιλογή για όλους εκείνους που θέλουν ως φόντο των διακοπών τους το χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο τοπίο, ωστόσο μακριά από τη βουή και την πολυκοσμία των πιο πολυσύχναστων νησιών των Κυκλάδων.

Στα σημεία αναφοράς της γοητευτικής Κύθνου και η Κολώνα, η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού και μια από τις πιο συγκλονιστικές όλων των Κυκλάδων.

Κολώνα, η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού

Η Κολώνα συναντάται σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα της Κύθνου, στο δυτικό τμήμα του νησιού, και στην ουσία μιλάμε για μία από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων, η ιδιαίτερη μορφολογία της οποίας την έχει κάνει τόσο διάσημη στις επιλογές των επισκεπτών του νησιού.

Στην ουσία πρόκειται για μια χρυσαφένια αμμόγλωσσα, μήκους 240 μέτρων περίπου, που συνδέει την ακτή της Κύθνου με μια μικρή βραχονησίδα, αυτή του Αγίου Λουκά. Το πλάτος της παραλίας κυμαίνεται μεταξύ 80- 100 μέτρων, ενώ η θάλασσα βρέχει εκατέρωθεν τη λωρίδα άμμου που διεισδύει στα νερά της, δημιουργώντας έτσι αυτήν την ονειρική εικόνα, την οποία αν παρατηρήσει κανείς από ψηλά στην κυριολεξία δεν χορταίνει να βλέπει.

Λόγω της θέσης της, μάλιστα, προστατεύεται ιδιαιτέρως από τον αέρα, με αποτέλεσμα να αποτελεί αγαπημένη επιλογή όσων επισκέπτονται το νησί και με σκάφος. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, κάτι που την καθιστά ακόμη πιο ονειρική, γι’ αυτό όσοι την επισκεφτούν πρέπει να έχουν μαζί τους τις απαραίτητες προμήθειες για μία ημέρα στην παραλία.

Αν και η πρόσβαση στην ακτή δεν είναι και τόσο εύκολη -για να την προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να οδηγήσει σε έναν αρκετά στενό, σε κάποια σημεία, και δύσβατο χωματόδρομο- η εικόνα που αντικρίζει κανείς αλλά και η εμπειρία που θα ζήσει στην Κολώνα σίγουρα αποζημιώνουν και με το παραπάνω την όποια ταλαιπωρία.