Είναι γεγονός ότι στα ελληνικά νησιά κανείς συναντά κάποιες από τις πιο συγκλονιστικές παραλίες της χώρας. Χωρίς αυτό, ωστόσο, να σημαίνει ότι και σε ηπειρωτικά μέρη της Ελλάδας, δεν βρίσκει κανείς εξίσου εντυπωσιακές ακρογιαλιές. Όπως και οι τρεις που ακολουθούν στην Ήπειρο και σίγουρα θα σας πάρουν τα μυαλά.

Βάλτος, Πάργα

Απλωμένη σε μήκος 3 χλμ. κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο που στέκεται αγέρωχο στο πέρασμα των χρόνων το κάστρο της Πάργας, προσελκύει κάθε χρόνο αμέτρητους επισκέπτες με τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά της για δροσιστικά μακροβούτια.

Καλυμμένη με άμμο και βότσαλο, η ακτή είναι σχετικά ασφαλής από τους ισχυρούς ανέμους καθώς προστατεύεται από τον όρμο του κάστρου της πόλης και εκείνον της Παναγίας της Βλαχέρνας.

Η πλαζ είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα θαλάσσιων σπορ. Γύρω από αυτήν λειτουργούν ταβέρνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μίνι μάρκετ. Η εύκολη πρόσβασή της, με τα πόδια, το αυτοκίνητο ή βαρκάκια από το λιμάνι της Πάργας, την καθιστούν μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στην περιοχή.

Μονολίθι, Πρέβεζα

Πρόκειται για την μεγαλύτερη παραλία με αμμουδιά, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Η ακτή Μονολίθι, που εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Αρχαία πόλη της Νικόπολης, απλώνεται σε μήκος 25 χιλιομέτρων και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την απεραντοσύνη που την χαρακτηρίζει.

Τα παραδεισένια νερά της παραλίας, η γαλήνη που εκπέμπει η απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά πλάτους 10-50 μέτρων, οι ευκάλυπτοι που χαρίζουν την ανακουφιστική σκιά τους στους λουόμενους και το υπέροχο καταπράσινο φυσικό τοπίο ολόγυρά της προσελκύουν εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η παραλία προσεγγίζεται πολύ εύκολα και εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Πρέβεζας, ενώ διαθέτει διάσπαρτες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Μπέλα Βράκα, Σύβοτα

Στα Σύβοτα, συναντάται μία από τις πιο εξωτικές παραλίες της Ηπείρου, η οποία νοητά ταξιδεύει σε μέρη μακρινά και ονειρεμένα. Ο λόγος για την Μπέλλα Βράκα, στο νησάκι Μουρτεμένο, την οποία μπορεί κανείς να προσεγγίσει με τα πόδια καθώς τα νερά είναι αβαθή.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της ακτής το ροζ χρώμα της αμμουδιάς, το οποίο οφείλεται στο έντονο κοκκινόχωμα της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι το βάθος της θάλασσας δεν περνάει τους 40 πόντους, κάτι που ευνοεί ιδιαιτέρως την πεζή προσέγγιση της ακρογιαλιάς.