Το ταξίδι με αεροπλάνο, πια, αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής τις τελευταίες δεκαετίες -παρόλο που λέγεται ότι μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μπει ποτέ σε αεροπλάνο. Παρόλα αυτά οι αριθμοί και τα στοιχεία για το θαύμα της μηχανικής αποτελούν πάντα έκπληξη, όπως και οι συναρπαστικές αλήθειες που θα βρείτε παρακάτω.

Η πρώτη προγραμματισμένη εμπορική πτήση

Την Πρωτοχρονιά του 1914, πραγματοποιήθηκε η πρώτη προγραμματισμένη εμπορική πτήση. Η διαδρομή διένυσε μια απόσταση 34 χιλιομέτρων απέναντι από τον κόλπο του Τάμπα στη Φλόρινταμ, μέσα σε 23 λεπτά, και ο μοναδικός της επιβάτης ήταν ο δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, ο Abram C. Pheil.

Η μικρότερη σε διάρκεια υπερατλαντική πτήση

Το μηχανικό θαύμα του υπερηχητικού αεροσκάφους Concorde έθεσε το ρεκόρ να πετάει μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου 1983, με το δρομολόγιο απλής διαδρομής να διαρκεί 2 ώρες και 56 λεπτά.

Η πιο πολυσύχναστη διαδρομή πτήσης στον κόσμο

Την εποχή προ- κορονοϊού η διαδρομή στη Νότια Κορέα Σεούλ- Τζέτζου ήταν η πιο πολυσύχναστη στον πλανήτη. Το 2018 υπήρχαν 250 καθημερινές προγραμματισμένες συνδέσεις σε αυτήν τη διαδρομή μήκους 449 χλμ., οι οποίες μετέφεραν περισσότερους από 14 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Η διαδρομή ήταν τόσο δημοφιλής που θα μπορούσε κανείς να επιβιβαστεί σε πτήση κάθε 15 λεπτά.

Η πιο πολυσύχναστη μέρα στην ιστορία των αερομεταφορών

Μέχρι στιγμής η πιο πολυσύχναστη ημέρα που έχει καταγραφεί στην αεροπορία είναι η 24η Ιουλίου 2019, με περισσότερες από 225.000 πτήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί κατά την διάρκειά της.

Πόσα χιλιόμετρα καλωδίων έχει ένα αεροσκάφος

Ένα μέσο αεροσκάφος Boeing 747 έχει πάνω από 240 χιλιόμετρα καλωδίων μέσα στο σώμα του, ή περίπου κάτι λιγότερο της απόστασης μεταξύ Αθήνας και Λαμίας. Η μεγαλύτερη καλωδίωση, ωστόσο, που μπορεί να βρεθεί σε ένα αεροπλάνο είναι στο διώροφο αεροσκάφος Airbus A380, με τα 514 χιλιομέτρων καλώδιά του να ξεπερνάνε κατά 10 περίπου χιλιόμετρα την απόσταση Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

Πόσο διαρκεί το οξυγόνο στις μάσκες έκτακτης ανάγκης

Οι μάσκες οξυγόνου που παρέχονται πάνω από το κάθισμα των επιβατών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μόνο 15 λεπτά οξυγόνου, αρκετό για να επιτρέψει στον χειριστή να μειώσει το υψόμετρο του αεροπλάνου σε επίπεδο όπου η εξωτερική πίεση αέρα μπορεί να επιτρέψει την κανονική αναπνοή στο αεροπλάνο (περίπου στα 10.000 πόδια ή 3.000 μέτρα).

Ποιο είναι το πιο βρώμικο μέρος σε ένα αεροπλάνο

Όσοι έχετε μικροβιοφοβία αξίζει να γνωρίζετε ότι το πιο βρώμικο μέρος σε ένα αεροπλάνο που βρέθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατων μελετών είναι το τραπεζάκι στο πίσω μέρος του καθίσματος μπροστά σας. Στην πραγματικότητα, βρέθηκαν οκτώ φορές περισσότερα βακτήρια σε σύγκριση με το κουμπί στο καζανάκι της τουαλέτας!