Τριάντα χώρες μπορεί να πάρουν το πράσινο φως και να μπουν στη λίστα της Βρετανίας για διακοπές όταν ο διεθνής τουρισμός ανοίξει και πάλι τις πύλες του στις 17 Μαΐου.

Η Downing Street ελπίζει πως 30 χώρες θα καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους και να μπουν στην «πράσινη λίστα» της.

Η τελική απόφαση θα παρθεί ωστόσο τον επόμενο μήνα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι περιμένουν όμως πως θα υπάρξουν χώρες που θα πάρουν την «πράσινη» πιστοποίηση της Βρετανίας, κάτι που σημαίνει πως οι Βρετανοί που θα ταξιδέψουν εκεί δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα επιστρέφοντας στη χώρα.

Το Ισραήλ, η Ισλανδία και κάποια έθνη της Καραϊβικής είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι της «πράσινης λίστας», που θα ανακοινωθεί τον Μάιο.

Η Γαλλία και η Ισπανία, που λαχταρούν τους τουρίστες της Αγγλίας, θα χάσουν όπως όλα δείχνουν το «χρίσμα», Πορτογαλία ωστόσο, Ντουμπάι και Μπαρμπέιντος αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως.

Ο Paul Charles, αφεντικό της PC Travel Agency, θεωρεί πως οι χώρες που θα περιληφθούν στη λίστα είναι το Ισραήλ, το Μαρόκο, τα ΗΑΕ, η Μάλτα, η Τζαμάικα, οι Μαλδίβες, τα Μπαρμπέιντος, οι Σεϊχέλες, η Αγία Λουκία και άλλες χώρες της Καραϊβικής.

Η Πορτογαλία μοιάζει η εξαίρεση για την Ευρώπη, που όπως όλα δείχνουν θα περάσει στην «πράσινη λίστα».