Η Σπηλιά του Μπεκίρη βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Σπετσών, σε απόσταση αναπνοής από την παραλία των Αγίων Αναργύρων, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του.

Σύμφωνα με το θρύλο όποιος πιει νερό από την πηγή που βρίσκεται σε αυτή ο έρωτάς του θα κρατήσει για πάντα. Όπως και αυτός της Καρέζη με τον Μπάρκουλη στην ταινία «Τζένη Τζένη», μέρος των γυρισμάτων της οποίας τραβήχτηκε στις Σπέτσες και μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές στη σπηλιά του Μπεκίρη.

Υπάρχουν αρκετές λαϊκές δοξασίες που έχουν κατά καιρούς συνδυαστεί με την ονομασία της σπηλιάς. Μία από τις επικρατέστερες είναι εκείνη που υποστηρίζει πως εδώ ζούσε ένας Μπεκίρης τον οποίο κυνηγούσαν οι Τούρκοι και κρυβόταν έως ότου τον βρήκαν και τον σκότωσαν. Μία ακόμη θέλει να αναζήτησαν στη σπηλιά καταφύγιο όσα γυναικόπαιδα σώθηκαν από την ομαδική σφαγή στο Καστέλι τη θλιβερή περίοδο του 1770.

Ωστόσο, ένας κάτοικος Σπετσών που ονομαζόταν Μπεκίρης τους πρόδωσε στους Τουρκαλβανούς. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Έλληνες σταμάτησαν να βγαίνουν από τη σπηλιά μόνον όταν η θάλασσα βάφτηκε κατακόκκινη από το αίμα των σφαγμένων αδελφών τους.

Η σπηλιά προσεγγίζεται οδικώς ή διά θαλάσσης, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Όποιος επιλέξει την οδική οδό, θα ακολουθήσει το μονοπάτι που ξεκινάει με τσιμεντένια σκαλοπάτια από το νέο μώλο στη βόρεια πλευρά της παραλίας, θα περάσει μέσα από το πευκοδάσος και θα καταλήξει σε νέα τσιμεντένια σκαλοπάτια που κατεβαίνουν προς την είσοδο. Διά θαλάσσης, ο επισκέπτης πρέπει να μπει στη σπηλιά κολυμπώντας, λόγω του χαμηλού της ύψους.

Όταν πλέον μπει κανείς στη σπηλιά, το θέαμα που θα αντικρίσει τον αποζημιώνει και με το παραπάνω! Υπάρχουν σταλαγμίτες, μια μικρή αμμουδιά και καταγάλανα νερά.

Οι φυσιολάτρες καλό είναι να γνωρίζουν πως γύρω από τις Σπέτσες υπάρχουν αρκετές σπηλιές. Η πρόσβαση σε αυτές μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά αξίζει τον κόπο! Η πιο δημοφιλής και σημαντική από αυτές βρίσκεται στη Ζωγεριά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.