Με την Άνοιξη να έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, ο ήλιος είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, εκτός από τις υπέροχες ανθισμένες εικόνες, που μας φτιάχνει τη διάθεση και μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερα αύριο -ειδικά τον τελευταίο χρόνο.

Ενώ η ηλιοφάνεια, λοιπόν, για την Ελλάδα είναι κάτι που θεωρείται σχεδόν δεδομένο για το μεγαλύτερο, τουλάχιστον, μέρος του χρόνου, δεν ισχύει το ίδιο και για άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις που σε μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του έτους απολαμβάνουν τον ήλιο με το… σταγονόμετρο!

Βαλέτα, Μάλτα

Όπως δείχνει και η λίστα της  Current Results, οι περισσότερες πόλεις της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και η Αθήνα, με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας ετησίως βρίσκονται γύρω από τη Μεσόγειο. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε συνολικά 60 πόλεις της Ευρώπης με μητροπολιτικό χαρακτήρα και πληθυσμό περισσότερο του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ανέδειξε τις 10 κορυφαίες με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι πόλεις που αναδείχθηκαν στη λίστα συγκεντρώνουν περισσότερες από 2.500 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, δηλαδή περίπου 7 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας, με 2.957 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, με τη Μασσαλία να την ακολουθεί με 99 ώρες λιγότερης ηλιοφάνειας ανά χρόνο (2.858 συνολικά) και τη Λισαβόνα να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με 2.799 ώρες.

Νίκαια, Γαλλία

Η Αθήνα συναντάται στην τέταρτη θέση με συνολικά 2.771 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως και η πεντάδα ολοκληρώνεται με τη Μαδρίτη με 2.769. Το Μονακό και η Νίκαια ακολουθούν στην έκτη και έβδομη θέση, αντίστοιχα, ισοψηφώντας με 2.724 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, ενώ δύο θέσεις πριν την δεκάδα βρίσκονται τα Τίρανα με 2.544.

Η Βαρκελώνη, ακόμη μία ισπανική πόλη, συναντάται στην ένατη θέση με 2.524 ώρες ηλιοφάνειας και η κορυφαία δεκάδα ολοκληρώνεται με την Ποντγκόριτσα, στο Μαυροβούνιο, η οποία ετησίως μετρά 2.480 ώρες ηλιοφάνειας.