Στους πρόποδες των Πιερίων, σε μια πανέμορφη και καταπράσινη τοποθεσία, σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Βέροιας και τον Αλιάκμονα, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην περιοχή της Σκήτης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μοναστικά κέντρα σε ολόκληρη τη Μακεδονία.

Σύμφωνα με την παράδοση λειτουργεί ως σκήτη ήδη από τον 9ο- 10ο αιώνα, ενώ για πρώτη φορά ως μοναστήρι λειτούργησε τον 14ο αιώνα όταν εγκαταστάθηκε εδώ ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Από τον χώρο της έχουν περάσει μεγάλοι Άγιοι της Ορθοδοξίας, ανάμεσα στους οποίους ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κ.α., ενώ η περίοδος ακμής της σημειώνεται μεταξύ 14ου- 16ου αιώνα, με τα πρώτα σημάδια παρακμής να γίνονται ορατά από τα τέλη του 18ου αιώνα.

Το 1819 η περιουσία της μονής εκποιήθηκε από τους Τούρκους, ενώ το 1822 η μονή πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους ίδιους. Το μοναδικό μέρος της που σώθηκε και διατηρείται ακέραιο μέχρι και σήμερα το παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος σφηνωμένο σε κάθετο και επιβλητικό βράχο, που χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα.

Μέχρι το 1830 η μονή ανοικοδομήθηκε ξανά, λαμβάνοντας τη μορφή που έχει σήμερα με την χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, με εξαίρεση τους βοηθητικούς χώρους που δημιουργήθηκαν το 1960. Η μονή άρχισε να λειτουργεί και πάλι το 1986 μετά από ανακαίνιση υπό τον ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Σοφό και σήμερα λειτουργεί ως ανδρικό μοναστήρι.