Σε απόσταση, περίπου, 180 χλμ. από την Αθήνα συναντάται ένας ονειρικός προορισμός πνιγμένος μέσα σε αμέτρητα πλατάνια. Το χωριό της Βόρειας Κυνουρίας που βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 440 μέτρων και αποτελεί έκπληξη σε όσους αποφασίσουν να το ανακαλύψουν.

Ο λόγος για τον Πλάτανο, που περιβάλλεται από αμέτρητα πλατάνια που μετρούν εκατοντάδες χρόνια ζωής, στα οποία οφείλει και την ονομασία του. Το χωριό έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του εικόνα με τις πολλές βρύσες και τα τρεχούμενα νερά, λόγω του ποταμού Βρασιάτη που κυλά δίπλα στο χωριό.

Τα πέτρινα σπιτάκια του χωριού με τις κεραμοσκεπές διαθέτουν μικρές και όμορφες αυλές, ενώ εντύπωση προκαλεί η νετροτριβή που λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Προστάτιδα του Πλάτανου είναι η Αγία Άννα με την μικρή πλατεία και το μοναδικό ψηλό κυπαρίσσι να την κοσμεί.

Αυτό, ωστόσο, που θα ξεχωρίσει ο επισκέπτης ως την βασική γοητεία του χωριού δεν είναι άλλο από τα τρεχούμενα νερά, την ανεπανάληπτη φύση και τους μοναδικούς χρωματισμούς και αρώματα από τις διαφορετικές εποχές.

Όσοι έχουν επισκεφτεί το χωριό, κυρίως λόγω της φυσιολατρικής τους δραστηριότητας καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες του έρχονται εδώ μετά από πεζοπορία στο κοντινό φαράγγι της Λεπίδας, το επιλέγουν ξανά και ξανά για την ανέγγιχτη ακόμη από το μαζικό τουρισμό αυθεντικότητά του.