Αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά του Παρνασσού, στην πίσω πλευρά από την Αράχωβα, υπάρχει ένα χωριό που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχους χειμερινούς προορισμούς στις δημοφιλείς και επιβλητικές Άλπεις.

Ο λόγος για την Αγόριανη (ή Επτάλοφος όπως είναι η επίσημη ονομασία της) η οποία αποτελεί την έκπληξη του Παρνασσού για όσους την ανακαλύψουν.

Μέσα στο ελατοσκέπαστο τοπίο της περιοχής, το χωριό συναντάται σε υψόμετρο 850 μέτρων και συστήνει τους επισκέπτες του στην άλλη πλευρά του Παρνασσού. Εκείνη ενός ήρεμου και γραφικού χωριού, με πρωταγωνιστή τη φύση και τα γάργαρα τρεχούμενα νερά.

Στο μεγαλύτερο μέρος της η Αγόριανη είναι πετρόχτιστη, με τα όμορφα και προσεγμένα σπίτια με τις χαρακτηριστικές κόκκινες κεραμιδοσκεπές να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω πέτρινων καλντεριμιών.

Εκτός από τη φύση που είναι κυρίαρχη σε όλο το χωριό, σημείο αναφοράς του αποτελεί η κεντρική πλατεία με τα δίδυμα τεράστια πλατάνια και τις παραδοσιακές ταβέρνες ολόγυρά της. Από αυτό το σημείο ξεκινάει και το πέτρινο μονοπάτι παραπλεύρως ενός μικρού ποταμιού που οδηγεί στον μικρό καταρράκτη της Αγόριανης, ένα από τα διασημότερα αξιοθέατά της.

Οι φυσιολάτρες σίγουρα θα λατρέψουν το συγκεκριμένο σημείο, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να επιδοθούν και σε άλλες δραστηριότητες στη φύση όπως η πεζοπορία μέσω ειδικού μονοπατιού που συνδέει το χωριό με τους Δελφούς. Μια διαδρομή έξι ωρών (!) μέσα στο ομορφότερο δάσος του Παρνασσού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την Αγόριανη ως το αντίπαλον δέος της Αράχωβας, καθώς τα τελευταία χρόνια κερδίζει τόσο με το γραφικό και πανέμορφο σκηνικό της, όσο και με την αυθεντική εμπειρία του Παρνασσού που προσφέρει στους επισκέπτες της.