Πείτε το «Κήπο της Εδέμ», πείτε το «Γαλάζια λίμνη». Όπως κι αν το πείτε, η μαγεία αυτού του τοπίου γεύεται με όλες τις αισθήσεις.

Με το κελάρυσμα των νερών στο φόντο και μια όαση βγαλμένη από παραμύθι να κλέβει το μάτι, δεν λαθεύεις, είσαι στο Πολυλίμνιο, έναν τόπο που μοιάζει μυθικός.

Μεταξύ Πύλου και Μεσσήνης βρίσκεται ο επίγειος παράδεισος της Ελλάδας, ένα μέρος που τα έχει όλα και μάλιστα σε αφθονία. Λίμνες και λιμνούλες, ρεματιές, καταρράκτες, τρεχούμενα νερά, μονοπάτια χαραγμένα πάνω στα βράχια, βλάστηση ως εκεί που φτάνει το μάτι, γεφύρια και γεφυράκια.

Πολυλίμνιο το λένε γιατί αυτό ακριβώς είναι, ένα σύμπλεγμα από λίμνες και καταρράκτες που δεσπόζουν στο τοπίο, μέσα στους κοφτερούς βράχους του φαραγγιού.

Και τα ονόματά τους είναι εξίσου απόκοσμα: Μαυρολίμνα, Μαυρηλίμνα, Καδούλα, Ιταλού, Σταθούλας, Τυχερού, Πανάγου, η φαντασία δεν εξαντλείται εδώ.

Εύκολη η πρόσβαση στις περισσότερες, όλες έχουν γερές δόσεις μαγείας, με επιβλητικούς καταρράκτες να χύνονται από καλό υψόμετρο εντός τους, δημιουργώντας μια ηχητική μπάντα με τη σφραγίδα της Μητέρας Φύσης.

Η πεζοπορία επιβεβλημένη εδώ, λες και σε παίρνει από το χέρι το μαγευτικό τοπίο και σε ξεναγεί σε μέρη αφανέρωτα. Η ομορφιά εκθαμβωτική, δεν φτάνουν οι λέξεις να την περιγράψουν, αυτή η γενναιόδωρη φύση της μεσσηνιακής γης με τα πεντακάθαρα νερά και την πυκνή βλάστηση.

Για να φτάσεις στο Πολυλίμνιο θα διαβείς ξύλινα γεφύρια, ώστε να θαυμάσεις την ντουζίνα των λιμνών που σε μεταφέρουν σε ιστορίες παραμυθιών. Το Πολυλίμνιο είναι ένα θέαμα για όλο τον χρόνο, καθώς η φύση φροντίζει να εναλλάσσει το τοπίο χειμώνα-καλοκαίρι, δημιουργώντας άλλα χρώματα και εικόνες.

Ο αναζητητής της ελληνικής ομορφιάς δεν θα κουραστεί πολύ εδώ, ιδιαίτερα στις πρώτες λίμνες. Και πώς να κουραστεί δηλαδή που οι αισθήσεις ξεκουράζονται και ανανεώνονται σε κάθε βήμα!

Να πάτε στη μυστική αυτή άλλοτε Εδέμ της πατρίδας μας, έναν καταπράσινο παράδεισο που ντροπιάζει κάθε καρτ ποστάλ εκεί έξω. Φυσιολάτρες, ορειβάτες και κολυμβητές το ξέρουν καλά το Πολυλίμνιο, μένει να το ανακαλύψει και το ευρύ κοινό.

Ακόμα κι αν έχεις ακούσει ή δει εικόνες, σίγουρα δεν περιμένεις αυτό που θα αντικρίσεις…