Η ανεξίτηλη πινελιά των γερμανικών στρατευμάτων κοντά σε δημοφιλές αθηναϊκό θέρετρο

Τα άγνωστα γερμανικά πολυβολεία, σημάδια της Κατοχής στην Αττική, που ξυπνούν μνήμες από τα παλιά


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
16:25
25/10/2019
Η ανεξίτηλη πινελιά των γερμανικών στρατευμάτων κοντά σε δημοφιλές αθηναϊκό θέρετρο
2
loading

Ημέρα ιστορικής μνήμης η 28η Οκτωβρίου, και σας έχουμε ένα βίντεο πάνω από έναν τόπο που μαρτυρά τη μανία των Γερμανών κατακτητών για απόλυτο έλεγχο στους υπόδουλους Έλληνες.

Σε ένα σημείο της Αττικής που σήμερα αποτελεί δημοφιλές θέρετρο των Αθηναίων τα καλοκαίρια, δίπλα στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη, υπάρχει ένας λόφος στον οποίο τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα άφησαν ανεξίτηλη την μαύρη πινελιά τους.

Εκεί, συναντώνται σε πολύ καλή δομικά κατάσταση τρία πολυβολεία –τα δύο εξ αυτών είναι στραμμένα προς τη θάλασσα και το τρίτο προς την ξηρά–, μία βάση για μεγάλο ναυτικό πυροβόλο και πολλά χαρακώματα που τα συνδέουν μεταξύ τους.

Τα πολυβολεία εξυπηρετούσαν διττό σκοπό: αφενός μεν να αποτρέπουν τη διαφυγή προς τη Μέση Ανατολή μελών της εθνικής αντίστασης και άγγλων στρατιωτών και τον κατάπλου πλοίων με πολεμοφόδια για το ΕΑΜ και, αφετέρου, να αποτρέψουν συμμαχική απόβαση στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη, γεγονός που θεωρούσαν ιδιαίτερα πιθανό οι Γερμανοί κατακτητές.

Υπάρχουν και άλλα οχυρωματικά έργα στην περιοχή που καλύπτουν το ένα το άλλο, ώστε κανένα πλοίο να μην καταπλέει χωρίς την άδειά τους.

Απολαύστε μια «πτήση», λοιπόν, πάνω από τα άγνωστα γερμανικά πολυβολεία στο Πόρτο Ράφτη με την βοήθεια του youtuber haanity.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar PanosGianaros

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ ΗΡΩΑ ΠΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ .
    Κατάληψη της Αμφιλοχίας.
    . . . . . . . . . Του απάντησα ότι η Αμφιλοχία θα πέσει μέσα σε (2) ώρες. Άφησα (2) ομάδες να απασχολούν τα φυλάκια με τον δημηρίτη Βαρδούση και εγώ με τον υπόλοιπο λόχο ρίχτηκα στο κέντρο. Αφού έσπασα τις αντιστάσεις του κέντρου, χτήπησα τα αριστερά όπου αντιστέκονταν το (Κουμαντατόρ) και η Ελληνική Χωροφυλακή αυτή που σήμερα θέλει αντριάντες. (10) ολόκληρες ώρες οι αντάρτες καλούσαν τους χωροφύλακες να μην τους χτυπούν αλλά να ενωθούν και να χτυπήσουν τον μαύρο κατακτητή. Αυτοί οι εθνοπροδότες τους χτυπούσαν. Ήταν αδύνατον να πέσει η Κουμαντατούρο αν δεν έπεφτε η χωροφυλακή διότι ήταν μπροστά και το προστάτεβε. Τους αντάρτες που έκαψαν θα τους κρίνη η ιστορία αν έκαμαν καλά ή όχι. Από το κέντρο χτυπούσα όλες τις αντιστάσεις με κατεγισμό από πυρά μηδραλίων και αυτομάτων όπλων. Σε λίγο σίγησαν όλα τα εχθρικά πυρά. Από το κομαντατούρ οι γερμανοί έφυγαν πανικόβλητοι και τρύποναν σε διάφορα σπίτια ζητώντας τους εκεί προστασία. Εκεί τους περιλάμβανε ο λόχος του κεντρικού και τους κανόνιζε όπως τους άξιζε.

  2. avatar φωφω

    Ίχνη των δυσάρεστων καταστάσεων παλαιάς εποχής ,πού στιγμάτισε πολλούς .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει