Ημέρα ιστορικής μνήμης η 28η Οκτωβρίου, και σας έχουμε ένα βίντεο πάνω από έναν τόπο που μαρτυρά τη μανία των Γερμανών κατακτητών για απόλυτο έλεγχο στους υπόδουλους Έλληνες.

Σε ένα σημείο της Αττικής που σήμερα αποτελεί δημοφιλές θέρετρο των Αθηναίων τα καλοκαίρια, δίπλα στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη, υπάρχει ένας λόφος στον οποίο τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα άφησαν ανεξίτηλη την μαύρη πινελιά τους.

Εκεί, συναντώνται σε πολύ καλή δομικά κατάσταση τρία πολυβολεία –τα δύο εξ αυτών είναι στραμμένα προς τη θάλασσα και το τρίτο προς την ξηρά–, μία βάση για μεγάλο ναυτικό πυροβόλο και πολλά χαρακώματα που τα συνδέουν μεταξύ τους.

Τα πολυβολεία εξυπηρετούσαν διττό σκοπό: αφενός μεν να αποτρέπουν τη διαφυγή προς τη Μέση Ανατολή μελών της εθνικής αντίστασης και άγγλων στρατιωτών και τον κατάπλου πλοίων με πολεμοφόδια για το ΕΑΜ και, αφετέρου, να αποτρέψουν συμμαχική απόβαση στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη, γεγονός που θεωρούσαν ιδιαίτερα πιθανό οι Γερμανοί κατακτητές.

Υπάρχουν και άλλα οχυρωματικά έργα στην περιοχή που καλύπτουν το ένα το άλλο, ώστε κανένα πλοίο να μην καταπλέει χωρίς την άδειά τους.

Απολαύστε μια «πτήση», λοιπόν, πάνω από τα άγνωστα γερμανικά πολυβολεία στο Πόρτο Ράφτη με την βοήθεια του youtuber haanity.