Η διώρυγα της Κορίνθου από ψηλά

Εικόνες που εντυπωσιάζουν - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΑΝΟΡΑΜΑ
7:14
26/09/2019
Η διώρυγα της Κορίνθου από ψηλά
2
loading

Είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Ο λόγος για τον Ισθμό στην Κόρινθο και τη διώρυγα του που αποτελεί και το σημαντικό λόγο για τον οποίο τουρίστες απ’ όλα τα μέρη της γης, έρχονται για να δουν από κοντά.

Άλλωστε, πρόκειται για ένα σπουδαίο τεχνολογικό έργο, που επιτεύχθηκε την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη. Η διώρυγα βρίσκεται ανατολικά της Κορίνθου κι ενώνει τον Κορινθιακό κόλπο με τον Σαρωνικό. Και μπορεί να κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, από τον μηχανικό Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, στα πλαίσια της αναπτυξιακής πολιτικής του Τρικούπη, όμως, η ιδέα υπήρχε ήδη από την εποχή του Περίανδρου (602 π.Χ.)

Στα αρχαία χρόνια μεταξύ του τείχους του Ισθμού και του περιβόλου του υπήρχε ο δίολκος, οδός μέσω της οποίας μεταφέρονταν εμπορεύματα και μικρά πλοία για να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου. Ήταν κατασκευή του Περιάνδρου κι επρόκειτο για έναν πλακόστρωτο δρόμο ντυμένο με ξύλα, επάνω στον οποίο γλιστρούσαν τα πλοία με τη βοήθεια λίπους.

Για να φτάσουμε, στα χρόνια του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος προέβλεψε τη σημασία που θα είχε η διώρυγα στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Ωστόσο, επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα δαπανηρό έργο και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε. Το 1869 έγινε η διώρυγα του Σουέζ και το Νοέμβριο του ίδιου έτους η Κυβέρνηση Ζαΐμη ψήφισε νόμο «περί διορύξεως του Ισθμού», που εταιρεία ή ιδιώτης θα αναλάμβανε την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου. Λόγω έλλειψης κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893. Οι εργασίες για τη διώρυγα εγκαινιάστηκαν την 23η Απριλίου 1882, παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α'.

Σήμερα, ο Ισθμός προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών. Εκτός από τη διώρυγα, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά και τις δύο βυθιζόμενες γέφυρες στις δύο άκρες του, οι οποίες βυθίζονται κάθε φορά που είναι να περάσει τη διώρυγα κάποιο πλοίο. Η μία είναι της Ποσειδωνίας, που ενώνει την Κόρινθο με το Λουτράκι και η άλλη των Ισθμίων. Ωστόσο, λόγω της τοποθεσίας και της κίνησης, εκείνη της Ποσειδωνίας προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα, οι τουρίστες κάθε φορά που η γέφυρα βυθίζεται, μένουν με το στόμα ανοιχτό.

Ο Ισθμός, δεν είναι, όμως, μόνο η διώρυγα. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει το διάπλου της διώρυγας, ενώ η αδρεναλίνη θα φτάσει στα ύψη, κάνοντας μπάντζι τζάμπινγκ. Ξεχωριστή, όμως, εμπειρία είναι και ο διάπλους του Ισθμού, με κανό καγιάκ ή σανίδα του σερφ.

Επίσης, μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του αρχαίου διόλκου στην περιοχή της Ποσειδωνίας. Και να θαυμάσει έτσι, από κοντά το, επίσης, μεγάλο έργο της αρχαίας Ελλάδας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Η δίολκος

    Είναι Η δίολκος και όχι Ο δίολκος αρθρογράφε.
    Μπορούμε επίσης να θαυμάσουμε το κατεστραμμένο περιβάλλον και την άναρχη δόμηση!

  2. avatar alexandros 43

    Ο Ισθμός, δεν είναι, όμως, μόνο η διώρυγα αλλά και οι δύο βυθιζόμενες γέφυρες στις δύο άκρες του, οι οποίες βυθίζονται κάθε φορά που είναι να περάσει τη διώρυγα κάποιο πλοίο. Την βυθιζόμενη γέφυρα των Ισθμίων και την λειτουργία της μπορούμε να δούμε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=N3PDVXx50lk σε ένα υπέροχο βίντεο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει