Η χερσόνησος των Μεθάνων (δεν πρόκειται για νησί του Σαρωνικού, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν), στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, είναι κυρίως γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν με διαφορετική πρόταση διακοπών.

Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο. Σε αυτά, άλλωστε, έχουν αναφερθεί όλοι σχεδόν οι αρχαίοι συγγραφείς και γεωγράφοι, όπως ο Θουκυδίδης, ο Διόδωρος ο Στράβωνας και ο Πτολεμαίος ο Παυσανίας.

Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ηφαιστειακού αυτού τόξου και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο.

Πόλος έλξης για τους λάτρεις του ιαματικού τουρισμού, οι ιαματικές πηγές και τα λουτρά των Μεθάνων, όπου λειτουργούν υδροθεραπευτήρια με θειούχα, φυσικά, χλωονατριούχα και ραδιούχα νερά.

Στο σήμερα, η λουτρόπολη με το γραφικό λιμάνι και το κατάφυτο νησάκι των Αγίων Αναργύρων συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Η περαντζάδα μπροστά από τα παραταγμένα ταβερνάκια, τα ρετρό ζαχαροπλαστεία και τους φοίνικες, θα σας δημιουργήσει μία αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μία άλλη εποχή.

Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου βρίσκεται το Βαθύ, ένα γραφικό λιμανάκι, που θα σας εντυπωσιάσει με την ομορφιά του. Εκεί, θα ατενίσετε τον κόλπο της Επιδαύρου και δεν θα σταματήσετε να τον χαζεύετε.

Το χωριό Καμένη Χώρα, μάλλον δεν πήρε τυχαία το όνομα αυτό. Το ανενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων έχει αφήσει πάνω από 30 κρατήρες σε διάφορα σημεία της χερσονήσου. Το συγκεκριμένο χωριό αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο, καθώς είναι χτισμένο σε μια απόκρημνη, απολιθωμένη πλαγιά. Τα, δε, λιγοστά σπίτια του είναι φτιαγμένα από την ίδια σχεδόν μαύρη πέτρα που άφησε στο πέρασμα της η λάβα.

Τα Μέθανα είναι πλούσια σε προϊστορικά και αρχαία ευρήματα, όπως ο προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής του 14ου και 13ου αι. π.Χ. και τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη και την καλοδιατηρημένη πύλη, στο λόφο του Παλαιόκαστρου κοντά στο Βαθύ.

Απολαύστε το υπέροχο βίντεο του youtuber haanity πάνω από την λουτρόπολη των Μεθάνων και πραγματοποιήστε ένα νοητό ταξίδι στον ήσυχο προορισμό της Πελοποννήσου.