Η Χαλκιδική στη συνείδηση όλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πληθώρα επιλογών σε υπέροχες παραλίες που διαθέτει για όσους την επιλέξουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Ωστόσο, στα ορεινά σημεία της κρύβει πραγματικούς «θησαυρούς» που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ο λόγος για δύο παραδοσιακά και πανέμορφα χωριά που κλέβουν τις εντυπώσεις και αναδεικνύονται σε ιδανικές επιλογές για εξορμήσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αρναία

Αμφιθεατρικά χτισμένη μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και τρεχούμενα νερά, στους πρόποδες του όρους Χολομώντα, η Αρναία είναι ένας «παραδοσιακός οικισμός» και «ιστορικός τόπος» –χαρακτηρίστηκε έτσι από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1987– που ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων της, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα- έργα τέχνης.

«Πυρήνας» του χωριού είναι η κεντρική πλατεία με έναν τεράστιο πλάτανο, το «παζάρι» όπως την αποκαλούν και οι περισσότεροι, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη δραστηριότητα στον οικισμό. Από αυτήν ξεκινάνε στενά, πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια με σπίτια πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς αυλές, που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και άλλα από το χρονικό διάστημα 1850-1945.

Τα πιο αξιόλογα δείγματα της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής της Αρναίας συναντιούνται στη συνοικία της Γαννούδενας όπου βρίσκεται και το περίφημο Αρχοντικό Ιατρού, που λειτουργεί ως Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείου, καθώς και το Μουσείο Υφαντικής.

Παρθενώνας

Ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα σε υψόμετρο 350 μέτρων και μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, συνδυάζει ιδανικά το «πακέτο» βουνό με θάλασσα. Το χωριό κόσμημα της Σιθωνίας, του δευτέρου «ποδιού» της Χαλκιδικής είναι ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά στην ευρύτερη περιοχή με μια ιστορία η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, που αν και κάποτε ερήμωσε, την δεκαετία του ’80 άρχισε και πάλι να ακμάζει και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των αυθεντικών εμπειριών. Η εκπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο και το καταπράσινο φυσικό σκηνικό του βουνού Ίταμου συνθέτουν το υπέροχο φωτογραφικό παζλ του Παρθενώνα.