Μετά από ενάμιση χρόνο που έμεινε κλειστό για να ανακαινιστεί το σπίτι όπου «γεννήθηκαν» οι «Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ στο  νησί Guernsey, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Channel Islands, κοντά στη Γαλλική ακτή, ανοίγει και πάλι για το κοινό.

Το Hauteville House είναι το σπίτι όπου ο σπουδαίος Γάλλος μυθιστοριογράφος έζησε με την οικογένειά του για δεκαπέντε χρόνια, κατά την μακρόχρονη εξορία του από το 1857 έως το 1870.

Μετά από μια ανακαίνιση που κόστισε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, σε συνεργασία του Συλλόγου των Μουσείων του Παρισιού με τον Francois Pinault, τον επιχειρηματία με τον πολυτελή όμιλο Kering (εμπορικά brands όπως Gucci, Saint Laurent και Balenciaga ανήκουν στον όμιλο) το σπίτι είναι και πάλι έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του.

Πρόκειται για ένα ονειρικό μέρος, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ουγκώ με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει τις λογοτεχνικές ιδέες και την ποίησή του. Οι 200 περίπου τεχνίτες που εργάστηκαν κατά την διάρκεια της ανακαίνισής του, έδωσαν μεγάλη προσοχή στα σύμβολα και τις κρυφές έννοιες που ο Ουγκώ είχε δώσει σε κάθε ένα από τα ιδιαίτερα κομμάτια του σπιτιού.

Από τα πιο αγαπημένα του σημεία στο σπίτι το δωμάτιο απ’ όπου απολάμβανε τη θέα στη θάλασσα, αλλά και το σημείο όπου γεννήθηκαν κάποια από τα πιο σπουδαία έργα του, με κορυφαίο όλων τους «Άθλιους», μια ιστορία για την αναζήτηση του φωτός και της λύτρωσης.