Δέος είναι αρχικά το συναίσθημα, όταν αντικρύζει κανείς τη Μονή Κηπίνας. Το μοναστήρι, που λαξεύτηκε στην πλαγιά απόκρημνου κατακόρυφου βράχου. Μετά, καθώς εισέρχεσαι στο χώρο αισθάνεσαι κατάνυξη. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι τόσο ψηλά, που άμα απλώσεις το χέρι σου, θα αγγίξεις τον ουρανό.

Η Μονή Κηπίνας, είναι από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου και όχι μόνο. Απόλυτα ενσωματωμένη στο τραχύ και συνάμα συναρπαστικό τοπίο, σμιλεμένη μέσα σε έναν βράχο, σαν να αποτελεί φυσική συνέχειά του, αφήνει τον προσκυνητή άφωνο.

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες και πιστεύεται πως χτίστηκε κάπου τον 13ο αιώνα, ενώ είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομα της αποδίδεται στους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε κοντινή απόσταση, δίπλα στο ποτάμι.

Στο μοναστήρι θα φτάσετε από ένα σκαλισμένο στον βράχο μονοπάτι και μια ξύλινη γέφυρα, που παλιά ήταν μάλιστα κινητή. Οι μοναχοί την ανέβαζαν και προστατεύονταν έτσι από επιδρομές, απόλυτα απομονωμένοι στο πέτρινο καταφύγιό τους.

Το καθολικό του μικρού ναού, μέσα στο μοναστήρι, είναι σμιλεμένο στο βράχο ενώ οι αγιογραφίες του χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.