Η Μαγιόρκα βάζει φρένο στην ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες

Η Πάλμα υποφέρει από τον μαζικό τουρισμό


ΤΑΞΙΔΙΝΕΑ
15:24
24/04/2018
Η Μαγιόρκα βάζει φρένο στην ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες
1
loading

Η πόλη Πάλμα, στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, πρόκειται να απαγορεύσει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων την ενοικίασή τους σε παραθεριστές, και θα γίνει έτσι η πρώτη πόλη της Ισπανίας που λαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο.

Η κίνηση αυτή γίνεται έπειτα από παράπονα των μόνιμων κατοίκων για άνοδο των ενοικίων λόγω των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών.

Ο δήμαρχος της πόλης, όπως μεταδίδει το BBC, λέει πως η απαγόρευση, που θα ισχύσει από τον Ιούλιο, θα αποτελέσει πρότυπο για πόλεις που υποφέρουν από τον μαζικό τουρισμό. Κλάδοι πάντως που συνδέονται με τον τομέα του τουρισμού λένε πως θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις σε πολλές οικογένειες.

Η Πάλμα, όπως και πολλές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, είναι αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των τουριστών, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στις ιδιωτικές ενοικιάσεις ακινήτων για σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με έρευνα, ο αριθμός των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται παράνομα στους τουρίστες αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2015 και 2017. Σύμφωνα με την El Pais, μόνο 645 από τα 11.000 ενοικιαζόμενα ακίνητα που προσφέρονται σε τουρίστες στην Πάλμα έχουν την απαραίτητη άδεια. Τα ενοίκια στην πόλη αυξήθηκαν κατά 40$ από το 2013, ενώ παράλληλα η φασαρία και η κακή συμπεριφορά πολλών τουριστών έχει επιδεινώσει την κατάσταση στις δημοφιλείς και πολύβουες γειτονιές τη πόλης.

«Η Πάλμα είναι μία αποφασισμένη και γενναία πόλη» σχολίασε ο δήμαρχος Antoni Noguera. «Συμφωνήσαμε πως αυτή η απαγόρευση είναι για το γενικό καλό της πόλης και πιστεύουμε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις, μόλις δουν πως το κλειδί είναι να βρεις την ισορροπία».

Από τους περιορισμούς θα εξαιρούνται οι οικίες και τα σαλέ εκτός και αν βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, δίπλα στο αεροδρόμιο ή σε βιομηχανικές ζώνες.

«Υπάρχει μία παράλληλη πορεία ανάμεσα στην εξέλιξη των διαθέσιμων τουριστικών διαμερισμάτων και την αύξηση των ενοικίων» σχολιάζει ο José Hila, επικεφαλής αστικού σχεδιασμού της πόλης.

«Όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις μεταμορφώνονται εν μιά νυκτί από αυτόν τον τύπο των προσφερόμενων καταλυμάτων. Χρειαζόμαστε τάξη. Θα υπάρχουν διαθέσιμα ενοικιαζόμενα ακίνητα στην Πάλμα, αλλά μόνο εκεί που χρειάζονται».

Για το κίνημα κατά του μαζικού τουρισμού και τους δημοφιλείς προορισμούς που διώχνουν τους τουρίστες διαβάστε περισσότερα εδώ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Social Distortion

    Ηδη υπαρχει προβλημα και στην Ελλάδα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει