Σύμφωνα με τον θρύλο, η Άγκυρα ανεγέρθηκε από τον Μίδα, τον άπληστο βασιλιά της Φρυγίας, ενώ στη μακραίωνη ιστορία της (κατοικήθηκε από την 2η χιλιετία π.Χ.) διαφορετικοί λαοί κατέκτησαν τη γη αυτή, η οποία πριν περάσει στον οθωμανικό έλεγχο, υπήρξε πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για να κατακτηθεί στη συνέχεια από τους Πέρσες και τους Άραβες.

Στο σήμερα, η Άγκυρα, αν και είναι μια σύγχρονη πόλη και πρωτεύουσα της Τουρκίας, παραμένει στη σκιά της πλανεύτρας και σαγηνευτικής Κωνσταντινούπολης. Οι τουρίστες στο ταξίδι τους στην Τουρκία, επιλέγουν την Πόλη ή τα παράλια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ή και την Καππαδοκία που έχει ανέβει τουριστικά, αλλά την Άγκυρα, δύσκολα τη βάζουν στους προορισμούς τους.

Άγκυρα

Και λάθος γιατί πρόκειται για ένα μέρος που έχεις πράγματα να δεις και να κάνεις. Η Άγκυρα, θα λέγαμε είναι μία αρκετά ευρωπαϊκή πόλη, με ψηλά και σύγχρονα κτίρια, μοντέρνα στέκια για διασκέδαση, αλλά και αξιοθέατα που κουβαλάνε τη δική τους ιστορία. Έχει επίσης, ένα άλλο πλεονέκτημα που η κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη δεν διαθέτει: είναι ήρεμη. Μιας και δεν αποτελεί δημοφιλή προορισμό, οι τουρίστες δεν είναι… μιλιούνια, οπότε μπορείτε να απολαύσετε τις βόλτες σας, χωρίς να πέφτετε πάνω σε γκρουπ τουριστών. Επίσης, είναι μια πόλη με άπλα, με πάρκα κι εύκολη για να την ανακαλύψεις.

Άγκυρα

Παρακάτω, ακολουθούν τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της τουρκικής πρωτεύουσας που πρέπει να επισκεφτείτε.

Το Κάστρο

Άγκυρα

Είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της πόλης, και αποτελεί ένα ιστορικό «κόσμημα» που αντανακλά τη μακραίωνη ιστορία της πόλης από τους Φρύγες του 8ου αιώνα π.Χ. έως τους Οθωμανούς. Από το Κάστρο, θα απολαύσετε την υπέροχη θέα στην Άγκυρα, ενώ τριγύρω υπάρχου εστιατόρια.

Το Atakule

Άγκυρα

Βρίσκεται στην περιοχή Τσανκάγια και αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι της πόλης. Η κορυφή του πύργου που αγγίζει τα 125 μέτρα φιλοξενεί κι ένα υπέροχο εστιατόριο Sevilla, που κάνει έναν πλήρη κύκλο κάθε ώρα.

Άγκυρα

Το μουσείο των πολιτισμών

Από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης, είναι το το μουσείο των πολιτισμών της Ανατολίας. Διαθέτει μια συλλογή από τοιχογραφίες και γλυπτά χιλιάδων ετών, καθώς και έργα της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου με συλλογές που περιλαμβάνουν από κοσμήματα, διακοσμητικά αγγεία, νομίσματα μέχρι και αγάλματα.

Το μαυσωλείο του Ατατούρκ

Άγκυρα

Το Ανιτκαμπίρ είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Άγκυρας, ειδικά για τους Τούρκους επισκέπτες. Το μάρμαρο κυριαρχεί στο μαυσωλείο του Ατατούρκ που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου.

Άγκυρα

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά

Το αρχαίο συγκρότημα των λουτρών ανακαλύφθηκε γύρω στο 1937-44 και είναι ένα από τα καλοδιατηρημένα κτίσματα της εποχής. Τα λουτρά χτίστηκαν προς τιμήν του Ασκληπιού, με τη δομή να είναι χτισμένη γύρω από τα κύρια δωμάτια με ζεστά, κρύα και θερμά λουτρά. Το μουσείο είναι αρκετά καλά ανεπτυγμένο ως τουριστικό σημείο.

Άγκυρα

Όπερα της Άγκυρας

Ένα εντυπωσιακό κτίριο που χρησιμοποιείται και ως θεατρικός χώρος, φιλοξενώντας παραστάσεις των κρατικών τουρκικών θεάτρων.

Άγκυρα

Τζαμί Kocatepe Camii

Στην κορυφή του λόφου Rasattepe, βρίσκεται και το θρησκευτικό ορόσημο της Άγκυρας, το μεγαλοπρεπές λευκό τζαμί Kocatepe Camii, το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας, που αποτελεί τον λαμπρότερο χώρο λατρείας του ισλαμισμού στη χώρα.