Μια ομάδα ερευνητών του φημισμένου Purdue University της Ιντιάνα των ΗΠΑ αντλεί έμπνευση από τη φύση για να φτιάξει ρομποτικές τεχνολογίες που κινούνται με αστραπιαίες ταχύτητες.

Σαν τη γλώσσα του χαμαιλέοντα δηλαδή!

Με ελαστικά πολυμερή, τα εύπλαστα ρομπότ του πανεπιστημίου αρπάζουν πράγματα και κινούν αντικείμενα με απίστευτες ταχύτητες, υποσχόμενα πολύ μεγάλες εξελίξεις στον κλάδο της ρομποτικής.

Η ικανότητά τους να επεκτείνονται σε διάφορους βαθμούς ώστε να κινούνται γρήγορα προέρχεται πράγματι από τη βιομιμητική: τους υπερελαστικούς τένοντες του τρυποκάρυδου, τις ακαριαίες ταχύτητες των σαρκοφάγων φυτών και φυσικά τις ταχύτατες εκτοξεύσεις της γλώσσας του χαμαιλέοντα.

Ένα μάλιστα από αυτά τα ρομποτάκια μπορεί να επεκτείνει το μήκος του ακόμα και 5 φορές και να αρπάξει ένα ζωντανό έντομο σε μόλις 120 χιλιοστά του δευτερολέπτου!

«Πιστεύουμε πως αν μπορέσουμε να φτιάξουμε ρομπότ ικανά να εκτελούν τόσο γρήγορες κινήσεις σε ταχύτητες σαν του χαμαιλέοντα, τότε πολλά αυτοματοποιημένα έργα μπορούν να ολοκληρώνονται και με μεγαλύτερη ακρίβεια και με πολύ γρηγορότερους τρόπους», λέει ο ερευνητής Ramses Martinez.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Advanced Functional Materials», μας λένε πως τα ρομποτάκια τους μπορούν να κρατούν ακόμα και 100 φορές το βάρος τους. Άλλα πάλι μπορούν να πιάσουν μια μπάλα που κινείται με ταχύτητες 10 χιλιοστών το δευτερόλεπτο σε μόλις 65 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Η φύση παρέχει πράγματι όλη την έμπνευση που χρειάζεται ο άνθρωπος…