Η Κούβα έκανε τα αποκαλυπτήρια μιας νέας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, η οποία κινείται στα πρότυπα της Wikipedia. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η νέα εγκυκλοπαίδεια παρουσιάζει πρόσωπα και γεγονότα μέσα από το πολιτικό και ιδεολογικό πρίσμα της Κούβας.

Φυσικά, περίοπτη θέση στα 20.000 περίπου λήμματα της www.ecured.cu κατέχουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες περιγράφονται ως “η αυτοκρατορία του σήμερα” και ως μια χώρα η οποία διαχρονικά “χρησιμοποιεί βία για να εξασφαλίσει γη και φυσικούς πόρους για τις βιομηχανίες και τα μονοπώλιά της”. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι “(οι ΗΠΑ) καταναλώνουν το 25% της παγκόσμιας ενέργειας, αλλά παρά τον πλούτο τους, περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες”.

Τα λήμματα για τον Φιντέλ Κάστρο περιλαμβάνουν διθυραμβικά σχόλια, ενώ εξίσου θετική είναι και η εικόνα που σκιαγραφείται για τον αδελφό του, Ραούλ, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες της χώρας το 2008.

Δύσκολα, πάντως, η www.ecured.cu θα καθιερωθεί στη συνείδηση του κουβανικού λαού ως το απόλυτο μέσο μετάδοσης γνώσεων, καθώς μόλις το 10% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Internet.