Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ. Οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα, μας προβληματίζουν για το μέλλον του πλανήτη μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μία εταιρεία σαν την Google δεν θα μπορούσε παρά να συμμετέχει ενεργά στον αγώνα παρέχοντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Πέρα από τη δέσμευση της να λειτουργεί, μέχρι το 2030, τις εγκαταστάσεις και τα κέντρα δεδομένων με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, η Google αναλαμβάνει να μας βοηθήσει στο να κάνουμε την καθημερινότητα μας πιο βιώσιμη. Γιατί άλλωστε για να σώσουμε τον πλανήτη μας πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.

Όλοι χρησιμοποιούμε προϊόντα και υπηρεσίες της Google στην καθημερινή μας ζωή, είτε ψάχνουμε στο διαδίκτυο πληροφορίες ή προϊόντα, είτε στέλνουμε e-mail ή απλά πλοηγούμαστε μέσα στην πόλη με τη βοήθεια των Google mpas. Πλέον, η εταιρεία αναλαμβάνει να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο βιώσιμες επιλογές. Μέσα από τα νέα της εργαλεία μπορούμε να κάνουμε πιο πράσινες επιλογες όταν ταξιδεύουμε και όταν πραγματοποιούμε αγορές.

Ο λόγος για το πρόγραμμα Nest το οποίο λανσάρεται σήμερα και διευκολύνει τους ανθρώπους να υπηρετούν την υπόθεση της καθαρής ενέργειας από το σπίτι τους και να επιλέγουν φιλικές προς το περιβάλλον διαδρομές στα Google Maps.

Μπορείτε να δείτε τις εκπομπές άνθρακα ανά πτήση – και θέση – μέσω Google Flights

Τα ταξίδια αποτελούν μεγάλο μέρος της ζωής μας, είτε είναι επαγγελματικά είτε αναψυχής. Μέσα από τα νέα εργαλεία για ταξιδιωτικές επιλογές, όπως το Google Flights θα μπορεί κανείς να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα ανά θέση πτήσης και να βρίσκει γρήγορα καλύτερες εναλλακτικές.

Επιπλέον, όταν ψάχνει ξενοδοχείο θα βρίσκει πληροφορίες τόσο για τις μεθόδους βιωσιμότητας που ακολουθούν, όπως για τη μείωση αποβλήτων και την εξοικονόμηση νερού, όσο και για τις σχετικές πιστοποιήσεις που έχουν λάβει.

Πέρα από τα ταξίδια, τα νέα εργαλεία μας βοηθούν να κάνουμε πιο βιώσιμες επιλογές και όταν πραγματοποιούμε τις αγορές μας. Στο tab Shopping για παράδειγμα, όταν αναζητούμε ενεργοβόρα προϊόντα, όπως πλυντήρια πιάτων ή βραστήρες νερού, θα βρίσκουμε προτάσεις με κριτήριο τις πιο οικονομικές και βιώσιμες επιλογές.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εργαλείο είναι η υπηρεσία Nest Renew, η οποία μέσω του Energy Shift, που είναι συμβατό με το Nest, επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη ανάλογα με το πότε είναι πιο καθαρή ή πιο οικονομική.

Μπορείτε να επιλέξετε την πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή μέσω Google Maps

Το Google map είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εργαλεία της google, σε βαθμό που πραγματικά αναρωτιέται κανείς πως μετακινούταν οι άνθρωποι πριν από αυτό. Πλέον, τίθεται και αυτό στον αγώνα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Από σήμερα στην Αμερική και από το 2022 στην Ευρώπη τα Google Maps θα έχουν ως προεπιλογή τη διαδρομή με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα που θα απαιτεί τον αντίστοιχο περίπου χρόνο για να διανυθεί με αυτόν της ταχύτερης διαδρομής.

Ενώ, η υπηρεσία αναβαθμίζεται, έτσι ώστε να παρέχει πιο εύκολες υπηρεσίες πλοήγησης για ποδηλάτες, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για ποδήλατα και σκούτερ σε πάνω από 300 πόλεις του κόσμου.

Τέλος, η Google βοηθάει και τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες λύσεις για τις συγκεκριμένες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να επωφεληθούν από το πιο καθαρό cloud της βιομηχανίας. Πρόσφατα, παρουσιάστηκαν εργαλεία για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιλέξουν καθαρότερες περιοχές για να τοποθετήσουν τις πηγές των Google Cloud τους. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα, στο Google Cloud Next ‘21 θα ανακοινωθούν περισσότεροι τρόποι για να μπορεί κάθε εταιρεία να οικοδομεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι να γίνει η βιώσιμη επιλογή μια πιο εύκολη επιλογή. Σε ατομικό επίπεδο οι επιλογές αυτές μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες αλλά όταν αθροίσει κάποιος τα οφέλη όλων των προϊόντων, οι βελτιώσεις είναι σημαντικές.