Την ώρα που το Πεντάγωνο βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε μη επανδρωμένα drones να εκτελούν επιχειρήσεις ακριβείας, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ χρειάζονται όλο και πιο μικρά πυρομαχικά.

Κι έτσι ο ενός τόνου διαβόητος πύραυλος JDAM είναι πια παλαιολιθικός, καθώς το νέο καμάρι του Ναυτικού, ο Spike, ζυγίζει μόλις 2,5 κιλά και έχει μήκος 63 εκατοστών, κάνοντάς τον τον μικρότερο καθοδηγούμενο πύραυλο του κόσμου!

Και μάλιστα το «θαύμα» αποτελείται από εξαρτήματα που μπορεί κανείς να βρει στο εμπόριο, όπως η κάμερά του, ας πούμε, που είναι σαν αυτές που συναντάμε στα κινητά τηλέφωνα, την ίδια στιγμή που η λειτουργικότητα του Spike φτάνει στα ύψη, καθώς μπορεί να εκτοξευτεί πρακτικά από οπουδήποτε: από έδαφος, θάλασσα και αέρα μέχρι και από όπλα ώμου.

«Ό,τι χάνουμε σε επίπεδο μεγέθους κεφαλής, αντισταθμίζεται από την ακρίβειά του, αφού έχουμε πια τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιούμε εκεί που θα έχει τον καταστροφικότερο αντίκτυπο», δηλώνει ο Greg Wheelock, τεχνικός διευθυντής του Τμήματος Όπλων του αμερικανικού Ναυτικού.

Ο Spike έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί, κατασκευαστεί και ελεγχθεί από το Naval Air Warfare Center Weapons Division (NAWCWD) και είναι πια έτοιμος να ντεμπουτάρει στο πεδίο της μάχης.

Όσο για το κόστος του, είναι ιδιαιτέρως φτηνός, αγγίζοντας τα 50.000 δολάρια το κομμάτι…