Στη «μεγαλύτερη ποτέ κατάσχεση κρυπτονομισμάτων στο τρομοκρατικό πλαίσιο» προχώρησε προσφάτως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, εξαρθρώνοντας τρεις εκστρατείες χρηματοδότησης που προορίζονταν για την αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και τις Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, το ένοπλο σκέλος της Χαμάς.

Κρυπτονομίσματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων έβαλε στα χέρια του το υπουργείο, το οποίο ισχυρίζεται πως θα πήγαιναν για κακό σκοπό.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης στα χέρια τους πάνω από 300 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, 4 ιστοσελίδες και 4 σελίδες στο Facebook που σχετίζονταν με τις δράσεις χρηματοδότησης των εξτρεμιστών.

«Τα τρομοκρατικά δίκτυα έχουν προσαρμοστεί στην τεχνολογία, εκτελώντας πολύπλοκες οικονομικές συναλλαγές στον ψηφιακό κόσμο, μεταξύ αυτών και μέσω κρυπτονομισμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.

Κάθε τρομοκρατικό γκρουπ είχε μάλιστα και άλλο τρόπο δράσης. Οι Ταξιαρχίες καλούσαν σε δωρεές Βitcoin μέσω σελίδων στα κοινωνικά μέσα. Ακόμα και ενημερωτικά βίντεο είχαν κυκλοφορήσει για το πώς ακριβώς μπορείς να συνδράμεις οικονομικά και να παραμείνεις ανώνυμος.

Η αλ Κάιντα και τα πλοκάμια της ζητούσαν ξανά δωρεές σε Βitcoin, μέσω άλλων διαύλων όμως, ώστε να φαίνονται δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Κι εδώ υπήρχαν συνεργαζόμενες οντότητες που ξέπλεναν τις δωρεές, μεταξύ αυτών και μια ιστοσελίδα (FaceMaskCenter.com) που πουλούσε υποτίθεται προστατευτικό εξοπλισμό για τον κορονοϊό.

Η εξάρθρωση είναι μια μεγάλη επιτυχία στη μάχη με την τρομοκρατία, κοινή δουλειά μιας σειράς αμερικανικών υπηρεσιών, όπως της Γενικής Εισαγγελίας της Ουάσιγκτον, του FBI και της Εφορίας…