Τα κονβόι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα μπορούν σύντομα να αναπτύσσονται ακόμα και στα πιο κακοτράχαλα ή εχθρικά πεδία μάχης χωρίς τον φόβο της απώλειας ζωής του οδηγού, χάρη στη νέα τεχνολογία που μετατρέπει τα θεόρατα φορτηγά σε πλήρως αυτόνομα οχήματα.

Σε αντίστοιχη επίδειξη που διοργανώθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα στο Οχυρό Hood του Τέξας, η TARDEC (Tank-Automotive Research, Development and Engineering Center) του Στρατού των ΗΠΑ και η Lockheed Martin απέδειξαν την ικανότητα του αυτοκινούμενου συστήματος AMAS (Autonomous Mobility Appliqué System), που παρέχει πλήρη αυτονομία στα κονβόι να λειτουργούν μέσα σε αστικά περιβάλλοντα.

Στα δοκιμαστικά, τα χωρίς οδηγό πλέον οχήματα κατάφεραν να πλοηγηθούν μέσα από κινδύνους και να αποφύγουν εμπόδια, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν πεζοί, κίνηση οχημάτων, διασταυρώσεις δρόμων, σήματα κυκλοφορίας και κάθε άλλη οδηγική συνθήκη που συναντάμε σε περιβάλλον πόλης!

Κάτω από το αρχικό συμβόλαιο των 11 εκατ. δολαρίων το 2012, η Lockheed Martin ανέπτυξε την αντίστοιχη καινοτόμα τεχνολογία, η οποία συνδυάζει χαμηλού κόστους αισθητήρες και δομές ελέγχου με τα οχήματα του στρατού και του ναυτικού ώστε να επιτρέψει στα κονβόι να κινούνται πλήρως ανεξάρτητα από ανθρώπινο παράγοντα.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Lockheed Martin Missiles and Fire Control, το AMAS έχει επιπλέον τη δυνατότητα να προειδοποιεί τους επιβαίνοντες για κινδύνους, ρυθμίζοντας αντίστοιχα την ταχύτητα του οχήματος. Ακόμα και να πάρει πλήρως τη λειτουργία στα χέρια του μπορεί, αν του το επιτρέψει ο χειριστής!

Το νέο αυτοκινούμενο σύστημα όχι μόνο παρέχει έναν αυξημένο βαθμό ασφάλειας στη μετακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων, αλλά κάνει και τον διακαή πόθο του πλήρως αυτόνομου πολέμου να έρχεται μερικά βήματα πιο κοντά…